Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajat ja alppiräppärit
  • Urheiluruutu

Norjan naiset kolmoisvoittoon, Niskanen nousi upeasti neljänneksi - katso video

Norja otti naisten 30 kilometrin yhteislähtökilpailussa kolmoisvoiton Marit Björgenin johdolla. Kerttu Niskanen nousi viimeisellä kympillä hienosti neljänneksi.

urheilu
Norjan Marit Björgen (vas.) ja Therese Johaug (oik.) hiihtokilpailun johdossa.
Katso ratkaisuhetket jutun yläpuolelta

Norjan naishiihtäjät karkasivat jo kymmenen kilometrin kohdalla muilta Sotshin olymiakisojen naisten päätösmatkalla, 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa. Norjalaiset ottivat kolmoisvoiton järjestyksessä Marit Björgen, Therese Johaug, Kristin Steira.

Krista Lähteenmäki yritti haastaa norjalaisia, mutta joutui taipumaan. Suksien vaihdon vuoksi Lähteenmäki ja Kerttu Niskanen jäivät kauemmas kärjestä ennen viimeistä kymppiä. Niskanen nousi kuitenkin viimeisellä kympillä kuin varkain komeasti neljänneksi. Lähteenmäki oli lopulta 18:s. Aino-Kaisa Saarinen oli 21:s ja vasta nyt kisojen ensimmäisen starttinsa saanut Riitta-Liisa Roponen 26:s.

Suosikkeihin kuulunut Charlotte Kalla oli sairastellut kilpailun alla eikä kestänyt kärjen vauhdissa.Kalla jäi lopulta sijalla 34. Justyna Kowalczyk keskeytti ennen puolimatkaa.

Björgen lähti pitämään vauhtia jo parin kilometrin jälkeen. Suomalaisista Lähteenmäki oli alussa parhaissa asemissa. Viiden kilometrin kohdalla yhdeksän naista oli hiukan erossa muista. Lähteenmäki oli ryhmässä mukana. Pian kuitenkin isompi ryhmä oli jälleen kasassa. Siinä olivat mukana myös Roponen ja Niskanen.

Kymmenen kilometrin kohdalla tultaessa norjalaiskolmikko Johaug, Steira ja Björgen lähti karkuteille. Lähteenmäki oli väliajoissa seitsemäntenä 6,7 sekuntia kärjestä. Roponen kävi kympin kohdalla suksien vaihdossa.

Norjalaiset näytttivät karkaavan, mutta Lähteenmäki lähti vielä yrittämään heitä kiinni. Neljäntenä yksin hiihtäneen Lähteenmäen ero norjalaiskolmikkoon alkoi kuitenkin kasvaa. Puolimatkassa ero kärkeen oli 33 sekuntia. Niskasen johtama seuraava ryhmä oli enää muutaman sekunnin päässä. Roponen ja Saarinen olivat lähes puolitoista minuuttia kärjestä.

Norjalaiset jatkoivat ylhäisessä yksinäisyydessään. Seuraava ryhmä ajoi Lähteenmäen nopeasti kiinni. 20 kilometrin kohdalla takaa-ajoryhmässä olleet Niskanen ja Lähteenmäki kävivät suksien vaihdossa ja jäivät ryhmästä. Väliajoissa Niskanen oli 16:s ja Lähteenmäki 17:s.

Norjalaisten keskeinen loppuratkaisu jäi viimeisille sadoille metreille. Björgen oli selvästi vahvin, Johaug oli toinen ja Steira kolmas. Niskanen otti koko edellä menneen ryhmän kiinni viimeisellä kierroksella ja puristi loppusuoralla vielä muutaman kilpailijan ohi neljänneksi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat