Hyppää sisältöön

"Kysymys kuuluu, mitä ihmisoikeusongelmille tapahtuu kisojen jälkeen"

Urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki vierailee Sotshin olympialaisissa kahtena viimeisenä kisapäivänä. Ministerin tapaamat kansalaisjärjestöt ovat huolissaan ihmisoikeustilanteesta päättäjäisten jälkeen.

Paavo Arhinmäki. Kuva: Yle

KRASNAJA POLJANA. Urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki ehti lauantaina kannustamaan Suomen naisia 30 kilometrin hiihdon kisassa.

Minsterin mukaan tunnelma stadionilla oli hyvä, vaikka mitalitaisteluun eivät suomalaiset tällä kertaa yltäneet.

- Jos norjalaisilla on mennyt voitelu ja lääkitys tähän saakka pieleen, niin nyt se oli kunnossa. Tunnelma oli hieno, kun Kerttu (Niskanen) viimeisillä kilometreillä nousi neljänneksi, Arhimäki sanoo Yle Urheilun haastattelussa.

Alkupäivän ohjelmassa oli tapaamisia kansalaisjärjestöjen kanssa. Ihmisoikeus- ja ympäristötyötä tekevien järjestöjen edustajat ilmaisivat huolensa tilanteesta kisojen jälkeen.

Olympialaisten tuoma julkisuus on tarkoittanut, että tilanne on ainakin hetkellisesti kohentunut.

- Tietysti kysymys kuuluu, mitä tapahtuu kisojen jälkeen, kun kansainvälinen media katoaa, Arhinmäki toteaa.

- He pitivät hyvin arvokkaana, että tapasivat Suomen edustajan. Tämä oli kolmas poliittinen tapaaminen Norjan edustajan ja Hollannin pääministerin jälkeen. He pitävät tärkeänä, että näitä asioita pidetään esillä myös jatkossa ja seurataan.

Mielenilmaukset esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen tasa-arvosta ovat jääneet olemattomiin kisojen aikana. Arhinmäki ei asiaa ihmetellyt.

- Urheilijoilla on sananvapaus siinä kuin muillakin ja yleismaailmallisiin poliittisiin kysymyksiin pitää voida ottaa kantaa. Pitää olla myös oikeus olla ottamatta kantaa ja keskittyä omaan suorittamiseen, eikä niin, että kantoja jatkuvasti tiukataan, ministeri muistuttaa.

- Täällä ollaan ennen kaikkea sen takia, että kannustetaan suomalaisia urheilijoita. Olemme saaneet kultaa ensimmäistä kertaa 12 vuoteen, toivon mukaan illalla otetaan pronssia ja huomenna on miesten 50 kilometrin kisa. Kisat ovat olleet kohtuullinen menestys, ministeri sanoo.

.
.