Hyppää sisältöön

Selänne heitti upeat jäähyväiset! - Leijonat jyräsi olympiapronssille

Teemu Selänteen huikea maajoukkue- ja olympiaura sai upean päätöksen Sotshissa. Leijonat otti kolmannen perättäisen olympiamitalin.

Kuva: Tomi Hänninen

Teemu Selänteen jäähyn aikana USA väläytti heti vaarallisuuttaan, mutta Leijonat selvisi ensimmäisestä koetinkivestään. Tämän jälkeen Suomen kolmoskenttä värkkäsi huippuvaihdon vastustajan maalin eteen, mutta niin Jussi Jokinen, Petri Kontiola kuin Jori Lehteräkään eivät saaneet kiekkoa reppuun.

Ryan Kesler oli Jonathan Quickin apuna ja pelasti maaliviivalta Jokisen avopaikan. Kaikesta näki, että USA oli tosissaan pronssimitalin jahdissa, sillä NHL-tähdet heittäytyivät alvariinsa laukausten tielle.

Ensimmäisen erän jälkimmäisellä puoliskolla Erkka Westerlundin suojatit olivat välillä melkoisessa pinteessä, mutta onneksi Leijonat tukki maalinedustan. Ajassa 13.40 nähtiin merkillinen episodi, kun Kimmo Timonen tyrkkäsi laidan lähellä ylimääräistä mailaa, joka osui kiekkoa kuskanneeseen jenkkihyökkääjään.

Seurannesta rangaistuslaukauksessa Patrick Kane ei saanut pelivälinettä nousemaan rystyltä ylös, ja Suomi pelastautui. Onneksi valmentaja Dan Bylsma ei hoksannut laittaa rankkarispesialisti TJ Oshietä laukomaan. Vauhdikkaan avauserän päätösminuutilla Max Pacioretty tuhlasi puolestaan läpiajon ohilaukaukseen. 

Ihanat 11 sekuntia - Selänne puhkaisi nollan

Leijonat syttyi toisen erän alussa, kun kuudetta olympiaturnaustaan pelaava, 43-vuotias Teemu Selänne iski rystyvedolla limpun etukulmasta ohi Quickin. Mikael Granlund punnersi hienon esityön suoraan hyökkäykseen.

Vain yksitoista sekuntia avausmaalista, ja kiekko löytyi toistamiseen USA:n maalista. Jori Lehterä taituroi paikan Jussi Jokiselle, joka ei namupaikasta erehtynyt. Kolmaskaan suomalaismaali ei ollut hurmosvaiheen aikana kaukana, sillä Sakari Salmisen tarjoilusta Antti Pihlström pääsi namupaikkaan, mutta veto jäi torsoksi.

Dramatiikkaa ei puuttunut myöskään toisesta erästä. Leo Komarovin huolimaton keskialueen pelaaminen avitti Patrick Kanen karkumatkalle. Suomen varakapteeni rikkoi vetohetkellä vastustajaa, ja USA:n yksi johtotähdistä sai kamppailussa jo toisen rangaistuslaukauksen. Tuukka Rask ei joutunut tälläkään kertaa torjuntapuuhiin, kun tuhluriveikko Kanen rankkarikuti napsahti - Suomen helpotukseksi - tolppaan.     

**Ylivoimalla naulat USA:n arkkuun  **

Suomi jatkoi 3. erässä tarkkaa puolustamista, eikä antanut USA:lle mitään saumaa. Leijonien tehokas ylivoima tuotti käytännössä kolme ylivoimamaalia. Ensin Juuso Hietanen tykitti viivalta Tuomo Ruudun esityön ja maskin ansiosta Suomen kolmannen osuman samalla sekunnilla, kun monessa mukana ollut Kane ampaisi kaukaloon jäähyaitiosta.

Syöttövirtuoosi Lehterän passista ensikertalainen Olli Määttä viimeisteli kolmannen turnausmaalinsa ylivoimalla. Granlund haki tämän jälkeen erikoistilanteella paikan Selänteelle, jonka rannekuti osui armotta vastustajan pömpeliin.

Pronssimitalin myötä Selänteestä tuli kaikkien aikojen vanhin olympiajääkiekon mitalisti. Selänteelle, Kimmo Timoselle ja Sami Salolle olympiamitalit olivat jo neljännet. Tähän on pystynyt maailmassa aiemmin vain Jere Lehtinen, Ville Peltonen ja Saku Koivu, Vladislav Tretjak, Igor Kravchuk ja Jiri Holik. Leijonat on saavuttanut viidestä viimeisestä olympiaturnauksesta neljä mitalia!

.
.