Suora

  • Mäkihypyn MC: Zakopane, joukkuemäki
  • Freestylen MC: Tremblant, kumpareet
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Monte Carlo, päiväkooste

Sotshin hiihdot päättyvät kuninkuusmatkaan –  ”Ei suuria odotuksia suomalaisilta”

Sotshin olympiakisojen hiihtourakka päättyy miesten 50 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisaan. Yle Urheilun asiantuntijalla Pirjo Murasella ei ole suuria odotuksia suomalaisilta.

urheilu
Iivo Niskanen
Iivo NiskanenLehtikuva

*KRASNAJA POLJANA. *Kuninkuusmatkan yhteislähtökisoissa on harvoin nähty irtiottoja, jotka kestäisivät, mutta poikkeus vahvistaa säännön: viime vuonna Val di Fiemmen MM-kisoissa Johan Olsson karkasi kuin varkain pääjoukolta ja nappasi voiton. Yle Urheilun asiantuntijan Pirjo Murasen mukaan Sotshin rata tarjoaisi mahdollisuuksia kunnon irtiottoihin.

- Rata on sama kuin naisilla, joten jokaisen kympin jälkeen saa vaihtaa suksia. Tämä voi toimia taktiikkana, mutta uskon, että miehissä suksia vaihdetaan ainakin kerran. 50 kilometriä on niin pitkä matka, että suksi alkaa väkisinkin ”imeä” jossain vaiheessa, Muranen kertoi.

- Olisi kisan kannalta mielenkiintoista, jos vauhtia pidettäisiin heti alusta lähtien ja Olssonin tapaisia irtiottoja yritettäisiin vaikka useampiakin. Tällä radalla se olisi vielä mahdollistakin, sillä rata on rankka ja siinä jyrkimmässä nousussa on oiva paikka iskeä.

Muranen odottaa etenkin venäläishiihtäjien säntäävän kärkeen ja tekevän tiimityöskentelyä.

- Eniten odotan voittotaisteluun Aleksander Legkovia, Maksim Vilegzhaninia, Johan Olssonia ja Dario Colognaa, vaikka hän ei parisprintissä kovin lennokkaassa vauhdissa ollutkaan, Muranen pohti.

- Tord Asle Gjerdalen saattaa olla yllätys, sillä hänellä on ollut aikaa palautua yhdistelmäkisasta ja hän on sitkeä kaveri. Myös Petter Northug on mukana, jos pääjoukko hiihtää hiljaa.

Ei suuria odotuksia suomalaisilta

Suomalaisista päätösmatkalle osallistuu Matti Heikkinen, Lari Lehtonen, Iivo Niskanen ja Martti Jylhä. Murasella ei ole suomalaisilta suuria odotuksia.

- Iivo on tehnyt hienoja hiihtoja täällä, joten hän voi klaarata matkan hyvinkin, koska hänellä ei ole mitään menetettävää. Enimmäkseen tämä kisa on kuitenkin hänelle vain kokemuksenhakua, Muranen sanoi.

- Jo edelliset matkat ovat osoittaneet, että Matti ei ole parhaassa iskussa. Hän on samaa tasoa Larin kanssa, ja he olivat tasaveroisia jo viestissä. Miten he onnistuvat kisan alussa, miten heidän energiavarastonsa kestävät ja miten saavat elimistönsä käyntiin, on erittäin tärkeää.

Jylhä tunnetaan paremmin sprintterinä, mutta hän on hiihtänyt kuninkuusmatkaa SM-kisoissa. Hänen myötään Suomi saa kisaan täyden miehityksen.

- Martti hakee tästä lähinnä kokemusta. Hänelle ei ole mitään sijoitusodotuksia, mutta toivottavasti hän hiihtää matkan maaliin kunnialla ja oman suunnitelmansa mukaan.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat