Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020

Selänne ja Granlund Leijona-kuninkaat - katso Leijonien kouluarvosanat

Jokainen Suomen olympiajoukkueen pelaajista ansaitsee Sotshin kisoista hatunnoston. Teemu Selänne ja Mikael Granlund olivat Leijona-miehistön johtajat.

urheilu
Teemu Selänne pronssipelin jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Sothsissa 22. helmikuuta.
Jussi Nukari / Lehtikuva

*Antti Niemi -
*

Antti Niemi lippis päässä.
Tomi Hänninen

San Jose Sharksin maalivahti ei päässyt maistelemaan olympiatunnelmaa muuta kuin luukkuvahdin roolissa. Niemi olisi varmasti täyttänyt ruutunsa tolppien välissä yhtä hyvin kuin kaksi pelaavaa maalivahtia.

*Kari Lehtonen 9
*

Kari Lehtonen torjuu.
Tomi Hänninen

Lehtonen pelasi Sotshissa kaksi hyvää ottelua. Alkusarjan Norja-ottelussa Lehtonen oli erittäin vakuuttava. Välierässä Ruotsia vastaan Lehtonen joutui erittäin kovaan paikkaan. Lehtonen hälytettiin sairastuneen Raskin tilalle tolppien väliin pikakomennuksella, mutta Dallas Starsin maalivahti ei tästä horjunut. Lehtonen pelasi omalla tasollaan tasapainoisesti ja venyi muutamiin tärkeisiin torjuntoihin.

*Tuukka Rask 10
*

PAtrick KAne Tuukka Rask rankkari
Tomi Hänninen

Rask oli Suomen ykkösveskari ja syystä. Bostonin tähtivahti kärsi alkusarjassa pienestä aikaerorasituksesta, mutta osoitti arvonsa puolivälierässä Venäjää vastaan ja pronssiottelussa Yhdysvaltoja vastaan. Rask torjui huikealla tasolla ja osoitti ensimmäisessä arvoturnauksessaan olevansa maailman eliittiä myös kansainvälisellä tasolla.

*Olli Määttä 10
*

Suomen vaihtoaitiossa juhlitaan.
Tomi Hänninen

Määtällä on kaudesta 2013-14 jo niin paljon tarinoita, että 19-vuotiaalla nuorukaisella olisi aiheita kirjaan. Määttä on toteuttanut läpi kauden lapsuuden unelmiaan ja tällainen täyttyi myös Sotshissa. Määttä on ikäisekseen uskomattoman kypsä pelaaja. Penguins-pakki ei hätiköi missään vaiheessa ja pystyy johtamaan peliä sekä puolustus- että hyökkäyspäässä. Määttä keräsi kuudessa ottelussa tehot 3+2, mikä oikeuttaa turnauksen pakkipörssin neljänteen sijaan.

*Ossi Väänänen 8
*

Ossi Väänänen Teemu Selänne
Tomi Hänninen

Väänänen muodosti Sotshissa tuttuun tapaan pakkiparin Lasse Kukkosen kanssa. Väänänen luotti Sotshissa aivan oikein omiin vahvuuksiinsa, eikä lähtenyt höntyilemaan kiekollisessa pelissä, vaikka tilastoihin kertyikin kaksi maukasta syöttöpistettä. Väänänen todisti olympiajäillä pystyvänsä yhä kamppailemaan fyysisellä pelillä maailman huippuja vastaan.

*Lasse Kukkonen 8
*

Suomen pelaajat alkulämmittelyssä
Tomi Hänninen

Kukkonen on ollut mukana kolmissa olympialaisissa ja kerännyt jokaisesta turnauksesta mukaansa mitalin. Sotshista Kärppä-pakki otti palkintokaappiinsa pronssia Vancouverin pronssin ja Torinon hopean rinnalle. Kukkonen piti pelinsä simppelinä, eikä sortunut suuriin virheisiin. Kukkonen avasi peliä hyvin ja pelasi Väänäsen kanssa vakuuttavaa oman pään peliä.

*Sami Salo 8
*

Sami Salo viimeinen maajoukkueottelu, USA-Suomi
Tomi Hänninen

Salo jätti maajoukkueelle hienot jäähyväiset. Veteraanipuolustaja olisi itse toivonut enemmän tehoja hyökkäyspäähän ja kieltämättä mahdollisuuksia olisi ollutkin. Salo pelasi kuitenkin kokonaisuudessaan hienon turnauksen ja muodosti Olli Määtän kanssa Suomen kärkikaksikkoja. Salo, 39, voitti maajoukkueessa kaksi olympiapronssia ja yhden -hopean. Hatunnoston paikka.

*Sami Lepistö 8
*

Sami Lepistö Laukoo Suomi USA
Tomi Hänninen

Lepistö pelasi Sotshissa omalla tasollaan. Leijonien luottopuolustaja on yhä Suomen parhaimpia puolustajia, vaikka pohjoisamerikkalaisia vastaan kamppailupelaaminen tuottikin ajoittain vaikeuksia. Lepistö (1+1) oli kiekollisesti vahva ja muodosti Juuso Hietasen kanssa tasapainoisen pakkiparin. Lepistö nähdään Leijonien takalinjoilla varmasti myös jatkossa.

*Juuso Hietanen 8
*

Juuso Hietanen harjoituksissa
Tomi Hänninen

Hietanen on tuttu näky MM-tasolta, mutta Sotshin kisat olivat hyökkäävälle puolustajalle uran ensimmäiset. Hietanen pysyi olympiavauhdissa hyvin mukana, vaikka joutuikin Lepistön kanssa Sotshissa hieman puolustavampaan rooliin. Hietasen uran ensimmäiset olympialaiset huipentuivat pronssiottelun komeaan 3-0-maaliin.

*Kimmo Timonen 9
*

Kimmo Timonen mitali
Tomi Hänninen

Timosen uran viimeinen Leijona-urakka huipentui olympiapronssiin ja kyyneliin. Timonen jätti maajoukkueen vakuuttavan turnauksen jälkeen. Flyersin konkaripakki urakoi illasta toiseen Sami Vatasen kanssa suurimmat peliminuutit ja syystä. Kaksikko oli Suomen johtava puolustajapari. Timosen olympiaura on ollut pitkä ja menestyksekäs ja nyt on aika lopettaa huipulla.

*Sami Vatanen 10
*

Sami Vatanen.
Tomi Hänninen

Vatanen oli Sotshissa huikea. Maalihanojaan sulavasti liikkuva ja loistavasti peliä lukeva jyväskyläläinen ei saanut ensimmäisessä olympiaturnauksessaan auki, mutta syöttöpisteitä kertyi peräti viisi. Vatanen oli Suomen parhaimmistoa ja teki Sotshissa selväksi, että hänestä kuullaan vielä. Toivottavasti samanlaiset otteet jatkuvat Anaheimissa ja vakiopaikka NHL-miehistössä irtoaa vihdoin.

*Teemu Selänne 10
*

Teemu Selänne kunniakierros
Tomi Hänninen

Selänteestä on jo sanottu kaikki. Leijona-legendan ura maajoukkueessa sai lähes täydellisen päätöksen. Kaksi osumaa olympiapronssiottelussa huipensivat ennätyspelaajan Leijona-taipaleen. Selänteeltä jää maajoukkueeseen erittäin arvokas perintö, jota täytyy vaalia huolella. Sotshissa kapteeni-Selänne oli joukkueen johtaja sekä kaukalossa että sen ulkopuolella.

*Olli Jokinen 9
*

Olli Jokinen Suomi Venäjä
Tomi Hänninen

Jokinen urakoi Sotshissa Leijonien kakkossentterinä ja täytti ruutunsa kiitettävästi. Jokinen sai Mikael Granlundlin jälkeen eniten peliaikaa hyökkääjistä. Jokinen urakoi sekä yli- että alivoimalla, mikä näkyi ajoittain miehen otteista. Pelillinen kohokohta tehot 2+2 keränneelle Jokiselle oli välierässä Ruotsia vastaan isketty avausosuma. Nähdäänkö "Päällikkö" vielä Leijona-paidassa?

Tuomo Ruutu 8

Tuomo Ruutu Suomi Ruotsi
Tomi Hänninen

Ruutu on Suomen taistelun ruummiillistuma. Vaikeaa kautta pelaava Hurricanes-laituri ei pysty enää liikkeellään haastamaan vastustajia entiseen malliin, mutta oli Sotshissa yhä arvokas lisä Leijona-miehistöön. Alivoiman työjuhta Ruutu nakutti yhden maalin ja neljä syöttöpistettä, mikä toi hänelle varmasti itseluottamusta loppukautta varten.

*Aleksander Barkov 9
*

Aleksander Barkov.
Aleksander Barkov.Tomi Hänninen

On todella suuri harmi, että Barkovin ensimmäinen aikuisten arvoturnaus jäi tyngäksi. Barkov oli kahdessa ottelussa Suomen ykkössentteri ja vastasi huutoon erinomaisesti. Barkovista kuullaan vielä.

*Jori Lehterä 8
*

Jori Lehterä ja Chris Kunitz.
Tomi Hänninen

Lehterää heiteltiin turnauksessa sentterin paikalta laitaan ja takaisin. Lehterä oli Sotshissa yllättävän hyvä ja sai vastuuta jopa alivoimalla. Lehterän liike ei ole vieläkään maailmanluokkaa, mutta hän korvaa paljon pelinäkemyksellään. Fyysisessä pelissä Lehterä osoitti pärjäävänsä kansainvälisellä tasolla hyvin.

*Sakari Salminen 7
*

Sakari Salminen
Tomi Hänninen

Varamiehenä Sotshiin hälytetty Sakari Salminen sai ensimmäisen mahdollisuutensa Norja-ottelussa, mutta jännitti olympia-avaustaan liikaa. Salminen jäi suureksi osaksi ylimääräisen hyökkääjän rooliin. Pronssiottelussa Yhdysvaltoja vastaan Salminen väläytteli parasta osaamistaan, mikä on hyvä merkki jatkoa ajatellen.

*Jarkko Immonen 8
*

Jarkko Immonen.
Jarkko Immonen toimii Leijonien kapteenina EHT-kotiturnauksessa. Tomi Hänninen

Immonen oli Sotshissa vaativassa paikassa. Salmisen tavoin pikakomennuksella Sotshiin kutsuttu keskushyökkääjä löysi itsensä Barkovin loukkaantumisen jälkeen ykkössentterin paikalta. Pelasi Selänteen ja Granlundin välissä tasapainoittavaa ja näkymätöntä peliä, mutta ei yltänyt välierässä Ruotsia vastaan toivotulle tasolle. Immonen osoitti kuitenkin olevansa yhä kovaa valuuttaa Leijona-paidassa.

*Petri Kontiola 8
*

Petri Kontiolaa taklataan.
Tomi Hänninen.

Kontiola oli Sotshissa kolmosketjun kapellimestari. KHL-tähti ei pystynyt olympiajäillä kontrolloimaan peliä tuttuun tapaansa, mutta pelasi silti omalla tasollaan hyvän turnauksen. Kontiolan tehtävää vaikeutti se, että miehet laidoilla vaihtuivat. Traktor-sentteri antoi Sotshissa myös Pohjois-Amerikan suuntaan hyvät näytöt keräämällä 1+4=5 tehopistettä.

*Lauri Korpikoski 9
*

Lauri Korpikoski ja Drew Doughty.
Tomi Hänninen

Korpikoski oli Suomen parhaimpia laitahyökkääjiä. Korpikosken vauhti ja taistelutahto paranivat läpi turnauksen ja Coyotes-hyökkääjä aiheutti vaikeuksia vastustajille ahnaalla karvauksellaan. Ajoittain tuntui, että Korpikoski oli kaukalossa kaikkialla. Kaksi maalia ja syöttöä kerännyt Korpikoski osoitti arvonsa etenkin alivoimalla.

*Jussi Jokinen 9
*

Jussi Jokinen tuulettaa.
Tomi Hänninen

Jokinen ei ikinä päässyt kokeilemaan siipiään Leijonien ykkösketjussa, mutta tehoja Penguins-laiturille kertyi silti 2+3. Jokinen pelasi Sotshissa omalla tasollaan tasapainoisen turnauksen. Hienoa kautta pelaava 30-vuotias laituri huipensi turnauksensa iskemällä pronssiottelussa Lehterän komeasta syötöstä 2-0-osuman.

*Antti Pihlström 9
*

Antti Pihlström.
Antti Pihlström Sotshin olympialaisissa.Tomi Hänninen

Moni kyseenalaisti Pihströmin olympiavalinnan, mutta ei enää. Pihlström pelasi irti päästyään loistavan turnauksen ja oli Suomen arvokkaimpia pelaajia varsinkin ratkaisupeleissä. Pihlström pelasi Sotshissa viisi ottelua ilman tehopisteitä, mutta toi luisteluvoimallaan ja aggressiivisuudellaan elintärkeää voimaa Leijonien hyökkäykseen.

*Juhamatti Aaltonen 8
*

Juhamatti Aaltonen
Tomi Hänninen

Aaltosen turnaus päättyi alavartalovammaan, mutta taiturimainen hyökkääjä ehti Sotshissa väläytellä osaamistaan. Aaltonen pelasi tutkaparinsa Petri Kontiolan rinnalla kelpo kisat ja yllätti suoraaviivaisuudellaan ja puolustusvalmiudellaan. Kärppä-laituri iski ikimuistoisen 1-1-maalin Venäjän verkkoon.

*Mikael Granlund 10
*

Mikael Granlund Suomi Ruotsi
Tomi Hänninen

Granlund saapui Sotshiin täynnä tarmoa. Minnesota Wildin keskushyökkääjä istuteettiin kisojen alussa laitaan, mutta se ei 21-vuotiasta tähteä hidastanut. Granlund teki pyyteetöntä työtä molempiin suuntiin ja oli hyökkäyspäässä Suomen parhaimpia karvaajia. Granlundin hyökkäyspään taitoja ei voi liikaa hehkuttaa. Granlund tarjoili nappisyöttöjä, pystyi viimeistelemaan itse ja muodosti Selänteen kanssa kisojen tehokkaimman tutkaparin. Granlund oli Sotshissa Suomen pelillinen johtaja.

*Leo Komarov 9
*

Leo Komarov Suomi Ruotsi
Tomi Hänninen

Komarov oli Sotshissa erinomainen. Voimahyökkääjä antoi kaukalossa tuttuun tapaan kaikkensa ja vavisutti vastustajia taklauksillaan, konnankoukuillaan ja puheillaan. Komarov oli Pihlströmin tavoin Leijonille äärimmäisen tärkeä pelaaja erityisesti ratkaisutaisutaistoissa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat