1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Nämä hetket sävähdyttivät Sotshissa - Yle Urheilu keräsi huikeimmat kokemukset

Yle Urheilun verkkotoimituksen kolmikko oli paikalla suurissa suomalaishetkissä.

Kuva: Lehtikuva

Yle Urheilun verkkotoimituksen Anu Karttunen, Sami Laine ja Jaakko Parkkinen keräsivät yhteen Sotshin olympialaisten huikemmat kokemuksensa.

Karttunen:

Laine: Suomen ja Venäjän välinen puolivälierä

Venäjän supertähdet luulivat laskettelevansa helposti neljän joukkoon, kun Ilja Kovaltshuk huudatti kotiyleisöä ylivoimalla. Toinen rightin puolen taituri Juhamatti Aaltonen hiljensi Bolshoi-areenan kuitenkin näyttävällä 1-1-tasoituksellaan.

Bolshoi hiljentyi kyseisen ottelun aikana täysin yhteensä kolme kertaa. Aaltosen yksilösuoritus oli ensimmäinen, Mikael Granlundin ja Teemu Selänteen yhteistyön tulos toinen ja kolmas kerta. Leijonat pelasi Venäjää vastaan uskomattoman hyvän jääkiekko-ottelun. Samalla venäläistähdille osoitettiin, ettei mikään ole olympiajäillä itsestään selvää. Kylmät väreet nousivat pintaan useaan otteeseen jännitysnäytelmän aikana.

Parkkinen: Iivo Niskasen ja Sami Jauhojärven kultahiihto

Sami Jauhojärven olympiamitali viimeisellä mahdollisella hiihdolla olisi riittänyt tähän kokemukseen. Iivo Niskanen tarjosi konkarille mahdollisuuden, kun mieshiihdon seuraava soihdunkantaja tuli osuudeltaan vaihtoon kärkijoukossa.

Lehdistöalueelta loppusuoralle näki huonosti, joten Nikita Kriukovin loppuvedon hyytymistä oli vaikea havaita. Jauhojärven huuto maaliviivan ylityksen jälkeen kertoi kuitenkin kaiken. Suurin mahdollinen palkinto olympiauran viimeisellä hiihdolla.

Tilanne oli kuin Hollywood-käsikirjoituksesta. Suomen mieshiihtoa vaikeina vuosina kannatellut konkari saa pääpotin tulevaisuuden toivon tukemana.

Karttunen: Poutiaisen taistelu

Tanja Poutiainen ei laskenut mitaleille, vaikka hän sitä viimeisissä olympiakisoissaan niin kovasti halusikin. 12. ja 14. sijat ovat aika kevyitä, jos katsotaan Poutiaisen uran saavutuksia, mutta se työ ja taistelu, mikä näiden sijoitusten takana oli, oli järkyttävän kova.

Poutiainen on totuttu näkemään henkilönä, joka kääntää aina asiat positiiviseksi. Huonoista laskuista löytyy aina jotain hyvää, eikä mikään tilanne koskaan ole ollut liian kova pala purtavaksi. Siksi Poutiaisen reaktiot viimeisen olympialaskunsa jälkeen olivat suorastaan hämmentävät; hän itki kyyneleitään peittelemättä. Siinä oli mikin toisella puolellakin vaikea, suoraan sanoen mahdotonta, olla herkistymättä.

Poutiaisen olympiauralle olisi toivonut toisenlaista päätöstä. Yhtä lailla olisi ollut hienoa, jos suomalaisella naisalppihiihdolla olisi ollut samanlainen tulevaisuuden lupaus jatkamassa Poutiaisen jalanjälkiä kuin suomalaisella mieshiihdolla on Iivo Niskanen.