Timo Seppälä: Porsaanreikä aiheuttaa vaaraa jääkiekossa

"Valmentaja voi tehdä sopimuksen, että jos ollaan häviöllä viimeisessä erässä, pari-kolme henkilöä voi napata erätauolla jotain kunnon piristettä, joka auttaa suorituksessa. Tällainen vaara on nyt olemassa."

urheilu
Timo Seppälä
Timo SeppäläYle

Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä näkee selvän porsaanreiän Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n dopingsäännöissä.

Niiden mukaan joukkue diskataan tai pudotetaan alempaan divisioonaan ainoastaan, jos useampi kuin kaksi joukkueen jäsentä syyllistyy antidopingsääntöjen rikkomukseen IIHF:n alaisen kilpailun aikana.

- Se antaa kaikille joukkueille mahdollisuuden pelata riskipeliä, ja se on hassu sääntö – jääkiekkoperheen oma sovellus, Seppälä sanoo Yle Urheilulle.

Yksilöurheilussahan urheilija menettää kärähdettyään mitalinsa.

Seppälä aikoo ottaa dopingsäännön muuttamisen esille ADT:ssa ja keskustella siitä myös Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtajan Kalervo Kummolan kanssa. Kummola on myös Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja.

- Kummola voisi vaikuttaa siihen, minkälaisia sääntöjä tehdään. Voisi olla hyvä idea keskustella asiasta hänen kanssaan. Ensin pitäisi keskustella ADT:n hallituksessa ja sen jälkeen voimme viedä tietoa Kummolalle, Seppälä jatkaa.

Seppälä: Valmentajat voivat tehdä sopimuksia pelaajien kanssa

Seppälän mielestä Kansainvälisen jääkiekkoliiton dopingsääntö pitäisi muuttaa sellaiseksi, millainen se oli Stig Wetzellin kohdalla 1974. Tuolloin Suomi menetti kotikisoissaan jääkiekon MM-pronssin tämän dopingrikkomuksen vuoksi.

- Ongelmana on se, että pelit tulevat niin nopeasti, etteivät dopingtestit ehdi valmistua ennen niitä.

Seppälän mielestä vanha käytäntö olisi kuitenkin pelaajille sellainen uhka, etteivät he yrittäisi niin helposti käyttää dopingia. Nythän vain tietty osa pelaajista testataan, ja yhden kiinnijääminen ei vie mitalia joukkueelta.

- Valmentaja voi tehdä sopimuksen, että jos ollaan häviöllä viimeisessä erässä, pari-kolme henkilöä voi napata erätauolla jotain kunnon piristettä, joka auttaa suorituksessa. Tällainen vaara on nyt olemassa, Seppälä sanoo.

- Pitää kuitenkin muistaa, että piristeet eivät yleensä pelejä ratkaise. Siellä on kaikkea muuta taitoa ja ominaisuutta, mikä on tärkeämpi. Mutta totta kai on selvää, että se antaa vähän duracell-voimaa sille, joka sitä käyttää.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat