1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

SVT maalaa synkän kuvan hiihdosta - Kaisa Varis epäiltyjen listalla

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT taustoittaa dokumentissaan hiihdon synkkää dopingmenneisyyttä. SVT:n dokumentti paljastaa, että Kansainvälisellä hiihtoliitolla oli 19 urheilijan lista, joiden veriarvot viittasivat dopingin käyttöön.

Kuva: YLE

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT esittää keskiviikkona dokumentin, jossa maalataan synkkää kuvaa maastohiihtoon pesiytyneestä dopingin käytöstä. Dokumentti paljastaa, että Kansainvälisellä hiihtoliitolla (FIS) oli vuoden 2002 Salt Lake Cityn olympiakisojen jälkeen lista 19 urheilijasta, joiden veriarvot viittasivat kiellettyjen aineiden käyttöön.

Epäiltyjen listalla oli urheilijoita Suomesta, Venäjältä, Valko-Venäjältä, Virosta, Sveitsistä, Norjasta, Saksasta ja Itävallasta.

SVT:n dokumentti paljastaa, että suomalaisista Kaisa Varis kuuluu listalle. Varis jäi vuoden 2003 MM-hiihdoissa kiinni Epon käytöstä ja sai kahden vuoden kilpailukiellon.

Varis vaihtoi kilpailukieltonsa jälkeen ampumahiihdon puolelle. Vuonna 2008 hänen dopingnäytteestään löytyi merkkejä Eposta ja hän sai elinikäisen kilpailukiellon, joka kuitenkin myöhemmin kumottiin.

Korkeat veriarvot eivät automaattisesti tarkoita sitä, että urheilija olisi käyttänyt dopingia.

SVT:n dokumentin mukaan muita FIS:n epäiltyjen listalle kuuluvia urheilijoita ovat norjalainen Anders Aukland ja virolaiset Jaak Mae ja Kristina Smigun-Vähi.

Salt Lake Cityn kisojen antidopinglaboratoriosta vastannut Don Catlin antoi lohduttoman sävyisen lausunnon SVT:lle.

- En usko, että yksikään kisoista oli puhdas, Catlin sanoi.

SVT:n dokumentti on jatko-osa vuosi sitten esitetylle dokumentille. Aiempi dokumentti käsitteli 1980- ja 1990-lukujen tapahtumia, nyt syynissä ovat 2000-luvun tapahtumat.