1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Pesäpalloiluun mullistava uudistus jo ensi kesäksi? – mallia aiotaan ottaa NFL:stä

Superpesis harkitsee kuulokesysteemin tuomista pesäpalloiluun. Päätös asiasta tehdään runsaan viikon päästä.

Superpesis selvittelee parhaillaan, voidaanko pesäpalloilussa käyttää pelaajilla ja tuomareilla jo tästä kesästä lähtien korvanappeja kypärän sisällä, kuten käytetään amerikkalaisen jalkapalloilun ammattilaissarjassa NFL:ssä. Asiasta tehdään päätös runsaan viikon päästä.

Kuulokesysteemin myötä pelinjohtaja voisi tarvittaessa ottaa yhteyttä pelaajiin ja antaa heille jo pelin aikana ohjeita.

Kuulokkeet parantaisivat myös tuomareiden keskinäistä työskentelyä.

Miesten Superpesiksessä pelaavan Kouvolan Pallonlyöjien pelinjohtaja Mikko Hylkilä teki asiasta ehdotuksen Superpesikselle vajaa pari viikkoa sitten.

- Olen miettinyt muutaman vuoden, miten saisin tuotua omat ajatukseni paremmin koko joukkueelle. Yksittäiset johtavat pelaajat ajattelevat samalla tavalla kuin minä, mutta nuoren joukkueen kommunikoinnissa se helpottaisi.

Hylkilä huomasi korvanappisysteemi NFL:ssä, ja siitä voisi hänen mukaansa olla hyötyä myös koko pesäpalloilulle – junioreiden alemmissakin sarjoissa, kun pelinjohtaja pystyisi jo pelin aikana antamaan palautteen.

- Vielä kukaan ei ole sanonut minulle tästä mitään huonoa palautetta, ja jos tämä menee läpi, olisimme edelläkävijä muille lajeille. Kunhan se pysyy kohtuullisena niin, että pelaajat saavat pelata peliä eikä se tunnu korvassa tuskalliselta.

Pelaajat ovat kehuneet kokeilua

Hylkilä on testannut systeemin toimivuutta kolmessa harjoituksessa vanhanaikaisilla taajuuspuhelimilla.

Pallonlyöjät ei ole vielä päättänyt hankkia uusia laitteita, koska ei ole tietoa siitä, tuleeko systeemi sallituksi. Laitteiden kehittely alkaa mahdollisen positiivisen päätöksen jälkeen.

Ensin Hylkilä testasi systeemiä kakkostilanteessa, sitten kolmella pelaajalla. Nyt hänen ajatuksenaan on se, että kuuloke voisi olla vaikkapa jokaisella pelaajalla.

- Minulla olisi taskussani viestikeskus, mistä saisin sen päälle. Siitä ei tulisi mitään, että puhuisin koko ajan, sillä se vain sekoittaisi. Olemmekin ajatelleet asiaa niin, että minun ääneni kuuluisi pelaajille tarvittaessa. Tällä hetkellä olemme harjoitelleet sitä vain ulkopelin kautta, ja pelaajat ovat kehuneet.

Superpesiksen toimitusjohtaja suhtautuu myönteisesti

Superpesiksen toimitusjohtaja Jussi Pyysalo suhtautuu ehdotukseen positiivisesti, jos siitä on hyötyä ja se mahdollisesti jopa auttaa tasoerojen tasaamista.

- On hyvä juttu, jos tämän myötä nuoria pelaajia saadaan ajettua nopeasti sisälle.

Kustannustenkaan ei pitäisi nousta korkeiksi.

Pyysalon mukaan asiasta on käyty jo alustavia keskusteluja, mutta kilpailun johtoryhmä päättää siitä lopullisesti.

- Meillä ei ole kukaan tyrmännyt tätä ajatusta, mutta meillä ovat kaikki pelinjohtajat ja tuomarit koolla 22.-23. maaliskuuta, ja vasta sen jälkeen tehdään lopullinen päätös. Itse toivon sallivaa päätöstä sellaisella takaportilla, että odottamattomien ongelmien vuoksi kilpailun johtoryhmällä ja Superpesiksellä on mahdollisuus lyödä jarrut.

- Pyysalo haluaa systeemin pelaajien ja pelinjohtajien lisäksi tuomareille, mutta sen ei saa muuttaa pelin luonnetta liikaa.

- Jokaisessa matsissa olisi kolme eri taajuutta, mitkä olisivat kaikilla tiedossa: kotijoukkue, vierasjoukkue ja tuomarit. Kuka tahansa voisi kuunnella mitä tahansa taajuutta. Se rajoittaisi käyttöä niin, että sisäpelissä sitä ei pahemmin voisi käyttää vaan se olisi ulkopelaajien ohjaamista varten, Pyysalo sanoo.

Hän uskoo, etteivät kokeneet pelaajat halua uutta systeemiä käyttää vaan ennemminkin nuoret pelaajat koulutuksellisessa mielessä.

- Jos tuomareilla olisi tällainen, se helpottaisi etenkin heidän duuniaan. Esimerkiksi takarajatuomari pystyisi suoraan sanomaan ilman pelin keskeyttämistä, että lyönti oli selkeästi laiton tai sisällä.