Paine ulkonäöstä aiheuttanut kuolemanriskiä urheileville miehillekin

Jos urheilija alkaa miettiä enemmän, miten ruoka vaikuttaa ulkonäköön, kehon kiinteyteen tai rasvaprosenttiin kuin jaksamiseen ja kehittymiseen, hän on vaikeuksissa.

urheilu
Maraton.
EPA

Suomalaisilla urheilijoilla on arvioiden mukaan jopa enemmän syömishäiriöitä kuin tavallisilla ihmisillä.

Kyse on vakavasta ongelmasta, koska painon nopea putoaminen alas ja kova liikunta lisäävät kuolemanriskiä.

Suomen olympiajoukkueen entisen ylilääkärin, UKK-instituutin johtajan Tommi Vasankarin mukaan syömishäiriöitä on etenkin niissä lajeissa, joissa ulkonäöllä ja painolla on merkitystä.

Tällaisia lajeja ovat muun muassa voimistelu, taitoluistelu, tanssi ja mäkihyppy.

- Nämä ovat sellaisia lajeja, joissa lajin hyvä ja menestyksellinen suorittaminen vaatii hyvää ulkonäköä. Lisäksi pitää olla aika paljon paukkuja jaloissa niin, että hypyt nousevat korkealle ja ovat näyttäviä.

Ulkonäköpaineita aiheuttavat myös urheilijoiden käyttämät edustusasut.

- Urheilija on kuin tuotemerkki sen lisäksi, että hän menee lujaa, hyppää pitkälle tai pomppaa korkealle. Hänen pitää näyttää freesiltä, mikä korostuu urheilussa yllättävänkin paljon. Se on syömishäiriöön alistava tekijä ja on ollut ainakin vielä takavuosina enemmän naisten kohdalla ongelma kuin miesten. Tämä ei kuitenkaan ole missään nimessä vain naisten ongelma.

Myös miehet ovat saaneet halventavia kommentteja ulkonäöstään, kun suoritus on mennyt alakanttiin.

Valtaosa suomalaisista naisurheilijoista haluaa laihtua

Jos urheilija alkaa miettiä enemmän, miten ruoka vaikuttaa ulkonäköön, kehon kiinteyteen tai rasvaprosenttiin kuin jaksamiseen ja kehittymiseen, hän on vaikeuksissa.

- Tekemämme tutkimuksen mukaan varsinkin suomalaisista naisurheilijoista suurin osa haluaa laihtua, mikä on ristiriidassa urheilun kanssa. Heillä ulkonäkö oli yleisempi taustatekijä tähän kuin se, että he olisivat halunneet saada sen myötä urheilumenestystä. Tätä ilmeni etenkin esteettisissä lajeissa (esimerkiksi voimistelu ja taitoluistelu) sekä kestävyys- ja hyppylajeissa, kertoo ravitsemusasiantuntija Patrik Borg Helsingin urheilulääkäriasemalta.

- Jos valmentaja sanoo, että pari kiloa kannattaisi laihduttaa, monet urheilijat kokevat, jotta heidän on pakko laihduttaa. Valmentajan auktoriteetti on niin voimakas, hän jatkaa.

Tutkituista suomalaisista miesurheilijoista selkeästi alle puolet on ilmoittanut, että haluaa laihtua.

- Miehillä on ollut enemmän näitä toiveita teho- ja kestävyyslajeissa eli muun muassa pikajuoksussa, hiihdossa ja hyppylajeissa.

Mielenterveyskin voi järkkyä

Kestävyyslajien urheilijoille aiheuttavat syömishäiriöitä muun muassa painon jatkuva tarkkailu ja rasvamittaukset muiden edessä.

- Monilta urheilijoilta mitataan rasvaprosentteja, ja niiden perusteella tehdään tulkintoja. Se on huikea riskitekijä syömishäiriöille. Urheilijoilla, joilta on mitattu rasvaprosentti, onkin ollut enemmän ongelmia syömisen kanssa ja huonompi urheilumenestys kuin muilla, Borg sanoo.

Etenkin murrosikäisillä tytöillä tilanne on vakava, koska kuukautiset voivat jäädä tulematta kovan harjoittelun ja väärien ruokatapojen vuoksi.

Tämän myötä kasvuun ja kehitykseen liittyvät asiat voivat mennä huonoon suuntaan: luun aineenvaihdunta, luumassan kasvu ja sydämen toiminta häiriintyvät.

- Näillä asioilla voi olla vaikutusta myös urheilijoiden mielenterveyteen, Vasankari huomauttaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat