Suora

  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Wisla
  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Wisla
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ohtonen "ajautui" valmentajaksi - "Tiesin Iivon lahjakkuuden"

Olli Ohtosen ja Iivo Niskasen vajaan vuoden mittainen yhteistyö toi olympiakultaa ja nuorten MM-kultaa. Ohtosen mukaan Niskanen on hiihtäjä, joka kestää paineita.

urheilu
Valmentaja ja tutkija Olli Ohtonen
Olli OhtonenSanna Kähkönen / Yle

Olli Ohtonen edusti oman hiihtouransa aikaan Suomea kaksissa MM-kisoissa ja yksissä olympialaisissa, lisäksi hän starttasi maailmancupin osakilpailuun 47 kertaa. Viimeisen oikean kilpailunsa hän hiihti neljä vuotta sitten SM-kisoissa Kontiolahdella. Tuolloin hän pääsi lopettamaan uransa Vuokatti Ski Team Kainuun väreissä viestin kultajuhliin.

- Ei minulla ollut mielessä, että muuttuisin urheilijasta valmentajaksi. Otin kuitenkin omasta valmentautumisesta vastuuta viimeisenä 4-5 vuotena. Jouko Käsmä oli siihen asti valmentajani, hänestä tuli opettajani, ja lopussa hän muuttui mentorikseni, Ohtonen kertoi Yle Puheen haastattelussa.

- Ensimmäinen varsinainen sysäys valmentamiseen tuli jo vuonna 2007, kun Toni Ketelä otti yhteyttä.

Ohtosella oli tuolloin vielä oma ura päällä, mutta hän päätti tarttua tilaisuuteen. Parivaljakon yhteistyö on tuottanut hedelmää, sillä Ketelä kuului kuluneella kaudella A-maajoukkueen sprinttihaastajiin.

Opiskelijana maajoukkueessa

Ohtonen kuului niihin hiihtäjiin, joka ei ollut maajoukkueurallaan pelkästään hiihtäjä: hän opiskeli maajoukkueransa aikaan ammattikorkeakoulussa ja valmistui insinööriksi. Tämän jälkeen hän aloitti opiskelut Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksella ja tekee nyt Vuokatin liikuntateknologian yksikössä väitöskirjaa luisteluhiihdon biomekaniikasta. Hänen aikoinaan tekemänsä gradu-tutkimuksensa käsitteli langatonta voimamittausta suksista.

Kysymys oli lähinnä siitä, ovatko omat resurssini ja osaamiseni sillä tasolla, mitä tarvitaan.

Olli Ohtonen

- Väitöskirjaa on nyt väsätty lähes kolme vuotta. Vielä olisi pari vuotta jäljellä eli puolivälissä ollaan, Ohtonen hymähti.

Vaikka opiskeluja on vielä jäljellä, pystyy Ohtonen keskittymään nyt paremmin valmentamiseen kuin urheilu-urallaan. Viime keväänä hän sai uuden valmennettavan itselleen, kun Iivo Niskanen otti yhteyttä.

- Hetken aikaa mietin. Tiesin kyllä Iivon lahjakkuuden, mutta kysymys oli lähinnä siitä, ovatko omat resurssini ja osaamiseni sillä tasolla, mitä tarvitaan, Ohtonen myönsi.

- Homma lähti kuitenkin hyvin liikkelle, ja yhteistyötä on ollut mukava tehdä. Meillä on paljon keskusteluja ja ajatuksen vaihtoa.

"Iivo näytti osaamisensa"

Ohtosen mukaan valmennustyö on lähimpänä urheilijan tunnetilaa, mutta se ei kuitenkaan ole koskaan aivan sama. Hän on pystynyt kuitenkin entisenä urheilijana samaistumaan valmennettaviinsa, tosin opiskeltavaakin riittää.

Iivo kesti paineita ja näytti osaamisensa.

Olli Ohtonen

- Etenkin Iivon kohdalla minulla on paljon opettelua siitä, miten hänen kroppansa suhtautuu harjoitteluun ja mikä on työn ja levon suhde.

Niskanen sai kuluneella kaudella puristettua itsensä olympiajoukkueeseen aivan viime tingassa, sillä sairastelut olivat pitäneet nuorukaisen poissa kilpaladuilta koko alkukauden. Ohtonen myönsi, että paikka oli ohut, mutta toisaalta hän luotti suojattiinsa.

- Kun näin Iivon ensimmäisen kovan harjoituksen, niin tiesin, että hänen valmiutensa hiihtää kovaa oli hyvällä tasolla. Ajattelin, että jos hän saa sen ulos kisassa, niin se riittää. Iivo kesti paineita ja näytti osaamisensa. Hänen kuntonsa meni mukavaa kehityskäyrää ja huippukunto osui olympialaisiin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat