Suora

  • NCAA: Washington Huskies - Colorado Buffaloes
  • Taitoluistelun GP Yhdysvallat: miesten vapaaohjelma
  • Taitoluistelun GP Yhdysvallat: naisten lyhytohjelma
  • Taitoluistelun GP Yhdysvallat: jäätanssin rytmitanssi
  • Taitoluistelun GP Yhdysvallat: Parien ja miesten vapaaohjelmat sekä naisten lyhytohjelma ja jäätanssin rytmitanssi.

Naisten pitää näyttää huippumalleilta - altistaa vakavaan vaaraan

Ulkonäköpaineiden vuoksi tyttö- ja naisvoimistelijat altistuvat poikia ja miehiä herkemmin joskus vakaviinkin syömishäiriöihin.

urheilu
Hoikka nainen punnitsee itseään.
Onni Aaltonen / Yle

Monet naiset ja myös tytöt meikkaavat ja suoristavat hiuksiaan esimerkiksi ennen lentopallopeliä, voimistelu- ja taitoluistelusuoritusta tai pituushyppykisaa.

Syynä on se, että media luo rankkaa kehonkuvaa nuorille naisille: heidän pitää näyttää huippumalleilta tai ihmisiltä, jotka ovat syntyneet niiden näköisiksi.

Myös yleinen ilmapiiri asettaa samanlaisia ulkonäköpaineita naisille.

Muun muassa näiden ennakkopaineiden vuoksi tyttö- ja naisvoimistelijat altistuvat poikia ja miehiä herkemmin joskus vakaviinkin syömishäiriöihin.

Tätä mieltä on Suomen voimisteluliiton valmennuspäällikkö Anna Kirjavainen.

- Voimistelijatytöt ovat yleensä myös sellaisia tyyppejä, jotka ovat erittäin hyviä koulussa ja täydellisyyteen pyrkiviä monella muullakin elämän saralla. Käsittääkseni sillä on myös tutkittua yhteyttä syömishäiriöihin.

Kirjavaisen mukaan syömishäiriöiden esiintyvyys suomalaisessa naisvoimistelussa ei kuitenkaan ole erityisen iso.

- Valmentajamme ovat hyvin tietoisia tästä asiasta, ja ravitsemusterapeutit työskentelevät huippu-urheilijoidemme kanssa ennaltaehkäisevästi: energiaa pitää olla riittävästi, kun lajissa harjoitellaan määrällisesti tosi paljon. Esimerkiksi maajoukkuetasolla syömishäiriöitä on selkeästi vähemmän takavuosiin verrattuna.

Voimisteluliitto ottaa syömishäiriöt vakavasti

Voimisteluliitto on toivonut, että valmentajat käyvät mahdollisimman avointa keskustelua syömishäiriöistä voimistelijoiden ja heidän vanhempiensa kanssa.

Myös nopeaan hoitoon ohjaamiseen on panostettu.

- Jokainen syömishäiriötapaus on vakava asia sairastuneelle ja hänen lähipiirilleen. Voimistelun kenttä on kuitenkin laaja, sisältäen 381 seuraa, joten meillä liitossa on tietoa erityisesti maajoukkuetason urheilijoiden osalta. - Yksittäisiä hoitoa vaativia syömishäiriötapauksia on ollut, mutta aikuisten huipputasolta en kuitenkaan muista tapauksia, joista ei olisi tervehdytty takaisin normaaliin elämään. Ratkaisevaa on mielestäni nopea sairauden tunnistaminen ja hoitoon ohjaus ennen kuin sairaus on päässyt etenemään, Kirjavainen jatkaa.

Hän korostaa liiton mittavaa terveydenhuoltokokonaisuutta. Se ottaa syömishäiriöt vakavasti ja pyrkii tukemaan nuoria niin, että he ovat terveitä.

- Meillä on ollut Terve urheilija –ohjelma vuodesta 2007 saakka. Siinä ravitsemus on ollut yksi painopisteistä. Lisäksi panostamme fysioterapiaan, lääkäritoimintaan ja psyykkiseen valmennukseen.

Liitto myös julkaisee lähipäivinä netissä voimistelijan ravitsemusohjeet, jotka on laatinut ravitsemusterapeutti.

Suosittelemme

Tuoreimmat