Suora

  • NCAA: Washington Huskies - Colorado Buffaloes
  • Taitoluistelun GP Yhdysvallat: parien vapaaohjelma
  • Taitoluistelun GP Yhdysvallat: miesten vapaaohjelma
  • Taitoluistelun GP Yhdysvallat: naisten lyhytohjelma
  • Taitoluistelun GP Yhdysvallat: jäätanssin rytmitanssi

Soita lääkärille, jos sinulla tai läheiselläsi on näitä oireita

Syömishäiriöt eivät aina näy helposti esimerkiksi yleisimmässä syömishäiriössä, niin sanotussa epätyypillisessä syömishäiriössä.

urheilu
Henkilö seisoo vaa'alla.
Arja Lento / Yle

Syömishäiriöt ovat aina vakavia mielenterveyden sairauksia urheilumaailmassakin, sillä pahimmillaan ne voivat johtaa kuolemaan.

Suomen olympiajoukkueen entisen ylilääkärin, UKK-instituutin johtajan Tommi Vasankarin mukaan niistä voi kuitenkin toipua, jos saa oikeaa apua ja tukea riittävästi ja ennen kaikkea tunnistaa oireet ajoissa.

Koulu- ja työterveyshoitajan tai terveyskeskuslääkärin vastaanotolle onkin hakeuduttava mahdollisimman nopeasti – etenkin jos laihtuminen on voimakasta tai karkkien, sipsien, keksien ja muiden herkkujen ahmimis- ja oksentamisoireilu on tiheää.

Vasankarin mukaan muita oireita ovat muun muassa vähentynyt ruokahalu ja yhteisten ruokailuhetkien välttely. Niitä voivat olla myös väsymys, kalpeus, ärtyneisyys, ahdistuneisuus ja äkillinen kova liikkumisen halu.

Syömishäiriöt eivät kuitenkaan aina näy helposti esimerkiksi yleisimmässä syömishäiriössä, niin sanotussa epätyypillisessä syömishäiriössä.

Tautia sairastava voi olla täysin normaalipainoinen tai harrastaa pakkomielteistä liikuntaa salaa.

Suosittelemme

Tuoreimmat