Suora

  • Ruhrin alue, Saksa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Elämän myrsky riepotteli Pilvi Poutasta – ”Koko illan pelkäsin kuolevani”

Ylioppilasikäinen tyttö sairastui peräti kahteen syömishäiriöön sekä paniikkihäiriöön, ja ne pitivät häntä tukevasti piinaavassa otteessaan jopa viisi vuotta.

urheilu
Pilvi Poutanen

Tämä on se nainen, josta moni puhuu hänen hauskan nimensä vuoksi, mutta jota kaikki eivät vielä tunne.

Hän on Piikkiössä Lounais-Suomessa asuva Pilvi Poutanen, entinen SM-tason kilpauimari ja nykyinen personal trainer, jonka pätevyyden hän suoritti Australiassa.

- Nimeni herättää hilpeyttä, ja kun se saa hymyn ihmisten huulille, niin mikäs sen parempaa, hän naurahtaa.

Poutasen elämä ei kuitenkaan ollut poutainen noin kymmenen vuotta sitten. Silloin siinä alkoi puhaltaa raju myrskytuuli, joka tuntui luihin ja ytimiin asti.

Ylioppilasikäinen tyttö sairastui peräti kahteen syömishäiriöön sekä paniikkihäiriöön, ja ne pitivät häntä tukevasti piinaavassa otteessaan jopa viisi vuotta.

- Taustalla oli huono itsetuntoni ja se, miten lapsuuteni rakentui. Ajattelin aina, että kyllä minä pärjään enkä siksi uskaltanut hakea apua muualta. En tuntenut omaa heikkoa puoltani, ja mielestäni hyvä itsetuntoni olisi vaatinut sitä, että olisin pystynyt sen näkemään ja myöntämään.

- Ja nykyään pidänkin sitä todellisena vahvuutena, että uskallan olla herkkä ja haavoittuvainen.

Poutasella oli myös toisten miellyttämisen tarve lapsuudessaan ja nuoruudessaan. Hän pyrkikin tavoittelemaan täydellisyyttä ja unohti kuunnella, mitä hän itse haluaa ja miksi.

- Aina ajattelin, mitä muut haluavat minulta ja miten voin miellyttää heitä.

Riittämättömyyden tunne sai kilpauimarin laihduttamaan

Syömishäiriöt alkoivat kehittyä kuin varkain – pikku hiljaa.

- Ne laukesivat, kun silloinen poikaystäväni petti. Olen antanut sen hänelle anteeksi enkä syytä häntä syömishäiriöoireiluistani, mutta minulle tuli riittämättömyyden tunne ja ajatus, että en ole tarpeeksi hyvä sellaisena kuin olen.

Poutanen ryhtyi laihduttamaan, ja jo pidemmän aikaa kytenyt ortoreksia eli pakonomainen halu syödä mahdollisimman terveesti pahentui. Juuri kaksitoista vuotta kestäneen kilpauintiuran lopettanut nuori nainen harrasti pari tuntia liikuntaa joka päivä todella pienellä ravintomäärällä.

Hän jätti totaalisesti pois sipsit, jäätelöt, karkit ja suklaat, joita hän oli ennen syönyt mielellään. Laihtumisestaan huolimatta tyytymättömyys omaan vartaloon jatkui.

- Jossain vaiheessa söin vain kilon porkkanoita päivässä ja muutaman omenan niiden päälle, nyt 28-vuotias Poutanen muistelee.

- Minulle alkoi tulla lihoamisenkin pelko, vaikka painoni oli jo tullut niin alas, että terveyteni alkoi siitä kärsiä.

”Itkin, katsoin itseäni peilistä ja kysyin, miksi tätä teen”

Lihomispelon vuoksi Poutanen ei pystynyt muuttamaan ruokailutottumuksiaan, ja tilanne riistäytyi hänen käsistään: nuori nainen sairastui kolme vuotta myöhemmin toiseen syömishäiriöön bulimiaan. Se pitää sisällään muun muassa ahmimis- ja oksentamisoireilua.

- Siitä tuli pakkomielle. Elämässäni ei ollut enää tilaa paljon muulle. Se olikin alamäessä.

Poutanen salasi oksentelunsa muilta.

- Suunnittelin ne niin, että kun olen yksin kotona, sitten syön, ahmin ja oksennan. Ahmin milloin mitäkin, kuten suklaata, jäätelöä ja muita, mitä olin ennen kieltänyt itseltäni. Perustelin niiden syömistä itselleni sillä, että en lihoa, jos vain oksennan ne pois, mikä ei ollut järkevää.

- Kun suoritin oksennusrutiineitani, muistan sellaisenkin hetken, että sen jälkeen vain itkin, katsoin itseäni peilistä ja kysyin, miksi tätä teen. Sitä vastausta ei löytynyt, ennen kuin tajusin hakea apua.

Hurja painonpudotus – painoi vain 39,5 kiloa

Poutanen painoi pahimmillaan vain 39,5 kiloa.

Painonpudotus oli hurja, sillä ennen sairauksiaan hän painoi yli 60 kiloa.

- Kymmenen kiloa lähti ensimmäisen vuoden aikana, ja loput pikku hiljaa salakavalasti ja tuntui, että sitä oli omin neuvoin mahdotonta muuttaa.

Poutanen hakeutuikin itse hoitoon ensin yksityiselle lääkäriasemalle. Hänellä oli vielä elämässään haaveita ja unelmia, ja siitä syntyi se motivaatio, jonka avulla parantuminen oli mahdollista.

- Ajatuksenani oli, että saan hyvät ruokaohjeet ja lähden niillä rakentamaan elämääni. Minut kuitenkin ohjattiin sieltä kunnalliselle sisätautiosastolle, jossa minulle ehdotettiin psykiatrian kriisiosastoa.

Kriisiosastolla Poutaselle tuli kauhea tunne.

- Minulta on viety kaikki. Minulla ei ole enää mitään.

- Kun tajusin, kuinka pohjalla olen ja kuinka lähellä kuolemaa olen, minulle iski paniikkihäiriöitä. Muistan, kun olin kävelemässä kaverini kanssa, enkä enää jaksanutkaan kävellä takaisin. Koko illan pelkäsin kuolevani, Poutanen hiljentyy.

Paniikkihäiriöt toistuivat myös myöhemmin tilanteissa, joissa hallitsemattomuuden tunne valtasi kehon ja mielen.

Poutanen sai elämänsä takaisin

Vaikka Poutanen on selvinnyt syömishäiriöistään, hän elää yhä tervehtymisvaihetta: kasvun varaa löytyy aina.

- Tämä prosessi varmasti jatkuu koko loppuelämäni, ja olen kiitollinen siitä, kun olen tajunnut, että mikään ei ole valmista. Aina voi oppia uutta.

Poutanen auttaa myös muita. Hän toimii Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n Lounais-Suomen paikallisosaston vertaistukiryhmässä.

- Lisäksi syksyllä käymme Lounais-Suomen kouluissa puhumassa yläasteen tytöille itsensä arvostamisesta. Minullakin lähti parannus siitä, kun osasin arvostaa itseäni ja sitä, mitä oikeasti haluan. Lisäksi opin kyseenalaistamaan vanhoja uskomuksiani ja pelkojani, Poutanen hymyilee nyt helpottuneena.

Hän onkin selättänyt elämän myrskynsä ja saanut myös painonsa takaisin. Elämä on voittanut.

- Haaveita ja unelmia on paljon, mutta ne ovat sittemmin muuttuneet. Tärkeimmäksi asiaksi on tullut elämä tässä ja nyt.

Suosittelemme

Tuoreimmat