Suora

  • Sähkärifutiksen tienraivaajat historialliselle matkalle
  • Ruhrin alue, Saksa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tämä asia halutaan salata urheilussa – ”Siitä puhuminen on punainen vaate”

Sami Heimon mielestä monet ajattelevat, että kilpaurheiluun kuuluu urheilijoiden ajoittainen psyykkinen pahoinvointi.

urheilu
Kuvassa nainen henkilövaa´alla
Onni Aaltonen / Yle

Syömishäiriöistä puhuminen urheilussa on koettu vaikeaksi ainakin Lounais-Suomessa.

Asia tuli ilmi ensimmäisen kerran Turussa takavuosina järjestetyssä 10-17-vuotiaiden tyttöjen jumppa-alueleirillä.

- Olimme järjestämässä itsetuntotyöpajoja nuoremmille tytöille ja syömishäiriötyöpajoja hiukan vanhemmille ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa. Valmentajien ja tyttöjen vanhempien vastaanotto oli ristiriitaista, sillä osa oli aluksi sitä mieltä, että missään nimessä tällaisista asioista ei tarvitse puhua, kertoo Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry:n projektikoordinaattori Sami Heimo.

Lähtökohtana oli se, että tytöt ovat tietoisia, mitä heidän kannattaa ja ei kannata tehdä: mitä terveellisempää, monipuolisempaa ja tasaisempaa on syöminen ja lepääminen, sitä paremmin kroppa kestää kasvamista ja urheilemista.

- Lopulta vastustajatkin pitivät toimintaamme hyvänä, kun emme tulleet syyttämään heitä siitä, että lapsia kohdellaan huonosti tai harjoitutetaan väärin. Siihen meillä ei riitä asiantuntemusta.

Suomen voimisteluliiton valmennuspäällikkö Anna Kirjavainen kertoi aiemmin tällä viikolla Yle Urheilun haastattelussa, että liitto toivoo valmentajien käyvän mahdollisimman avointa keskustelua syömishäiriöistä urheilijoiden ja näiden vanhempien kanssa.

- Meillä on ollut Terve urheilija –ohjelma vuodesta 2007 saakka. Siinä ravitsemus on ollut yksi painopisteistä. Lisäksi panostamme fysioterapiaan, lääkäritoimintaan ja psyykkiseen valmennukseen, Kirjavainen sanoi.

”Monet ajattelevat, että kilpaurheiluun kuuluu se, että urheilijat voivat ajoittain psyykkisesti huonosti”

Urheilijoiden psyykkinen puoli on kovilla monissa lajeissa, joissa pidetään hirveän tarkkaa kuria painojen ja ruokailujen suhteen.

Heimon mielestä monet kuitenkin ajattelevat, että kilpaurheiluun ja lajin kulttuuriin kuuluu se, että urheilijat voivat ajoittain psyykkisesti huonosti.

- Syömishäiriöitä sairastava urheilija on aika punainen vaate. Edelleenkin meillä on vallalla käsitys, että niin kauan kuin asioista ei puhuta, niitä ei ole olemassa. Tiedämme kuitenkin, että monen psyyke ei kestä sellaista, mitä jotkut huippu-urheilijat pitävät yllä treenimäärällään ja ruokavaliollaan.

- Ei tarvitsekaan kestää, mutta pitäisi olla hirveän herkkä ja tarkka siitä, minkälaista urheilijan elämää kasvavassa iässä oleva nuori urheilija pystyy elämään, jotta kroppa ja mieli pysyvät virkeinä.

Lounais-Suomen yhdistys julkaisee syyskuussa netissä materiaalin opettajille ja valmentajille sekä muille lasten ja nuorten kanssa toimiville.

Sen ajatuksena on, että kuka tahansa valmentaja tai aikuinen pystyy käymään läpi asioita, jotka ovat nuorten elämässä tärkeitä. Asioina ovat alistavat jutut, jotka voivat mahdollisesti johtaa syömishäiriösairauteen.

Suosittelemme

Tuoreimmat