Kommentti: Pelikieltoa tulee – mitä sitten?

Pelikiellon pituuden tai olkapään osumakohdan pohtimisen sijaan olisi tärkeämpää miettiä pelaajien asenteita toisiaan kohtaan, kirjoittaa Yle Urheilun Teemu Tammilehto.

Kuva: Tomi Hänninen

Teemu Nurmen avojäätaklaus Tommi Huhtalaan oli jälleen uusi luku jääkiekon SM-liigan pitkään listaan tilanteista, joissa vastustajan kunnioittaminen loistaa poissaolollaan.

Kuudennen puolivälierän toisessa erässä tullut taklaus oli seurausta koko ottelun ajan jatkuneesta kaksintaistelusta. Avauserässä Huhtala taklasi Nurmea niin, että Lukko-hyökkääjän kypärä irtosi tärähdyksen voimasta. Seuraavassa vaihdossa Nurmi kuittasi taklauksen huitaisemalla Huhtalaa keskialueella kasvojen seudulle.

Tilit eivät kuitenkaan ilmeisesti Nurmen mielestä olleet tasan, sillä hän pisti törkytaklauksellaan Huhtalan vintin kokonaan pimeäksi ja samalla päätti Bluesin kultakypärän ottelun, ehkä jopa koko kauden.

Monen raumalaisen ensireaktio myös Huhtalan taklaukseen oli ”pää ylös!”. Blues-hyökkääjä purjehti toki vaarallisilla vesillä pujotellessaan keskialueella poikittain kiekon kanssa, mutta rajansa kaikella.

Markku Flinckin ja Anssi Löfmanin taannoisen tapauksen yhteydessä puhuttiin paljon taklattavan vastuusta. Monen raumalaisen ensireaktio myös Huhtalan taklaukseen oli ”pää ylös!”. Blues-hyökkääjä purjehti toki vaarallisilla vesillä pujotellessaan keskialueella poikittain kiekon kanssa, mutta rajansa kaikella.

Huhtala taisteli kiekosta Lauri Tukosen kanssa ja Nurmi tuli tilanteeseen toisena miehenä. Huhtala oli kiekollinen pelaaja ja sitä kautta ”taklattava”. Nurmi ei kuitenkaan tilanteessa kunnioittanut tippaakaan vastustajaansa, vaan ajoi puun takaa Huhtalan täysin pystyyn. Kaiken lisäksi Tukonen ehti tönäistä Huhtalan lievästi epätasapainoon juuri ennen Nurmen osumaa, mikä vain pahensi taklauksen vaikutusta.

Nurmen puolustukseksi on sanottava, että tilanteet kaukalossa tulevat todella nopeasti ja päätökset on tehtävä sekunnin murto-osissa. Lukko-hyökkääjä näytti jäästä noustessaan myös itse tajuavan tehneensä tyhmästi. Lisäksi hänet on opetettu koko jääkiekkouran ajan siihen, ettei kaukalossa voi antaa tuumaakaan periksi, jolloin ensimmäinen reaktio on ajaa mieluummin täysin pystyyn kuin varoa.

Jossain on kuitenkin rakenteellinen valuvika, kun pelaajan vaistomainen reaktio aiheuttaa lauantaina nähdyn kaltaista tuhoa. Nurmi saa todennäköisesti tilanteestaan pelikieltoa, mutta eivät lyhyet pelikiellot syvemmälle pesiytynyttä ongelmaa poista.

Kyse on siitä kliseisestä vastustajan kunnioittamisesta. Se on tässäkin tapauksessa liigapäättäjille paljon suurempi pohdinnan asia kuin esimerkiksi Nurmen pelikiellon pituus tai se, osuiko olkapää ensin olkapäähän vai päähän. Asenteet voivat muuttua, jos niiden muuttamiseksi tehdään työtä ylhäältä alaspäin.