Suora

  • Kouluviestikarnevaali

JYP-maalivahdin uskomaton tarina - Sveitsistä Mestiksen kautta seitsemännen pelin loppuhetkille

JYPin Dennis Saikkonen saapui Suomeen vasta tammikuussa ja teki pääsarjadebyyttinsä kovimmassa mahdollisessa paikassa. Seitsemännen pelin loppuhetket eivät kuitenkaan hermostuttaneet kylmäveristä maalivahtia lainkaan, päinvastoin.

urheilu
Rajaniemi ulos, Saikkonen sisään
Dennis Saikkonen korvasi Sami Rajaniemen JYP-maalilla.Tomi Hänninen

*LAPPEENRANTA. *JYP joutui taipumaan SaiPalle uskomattoman seitsemännen puolivälierän jälkeen 4-6-lukemin Lappeenrannan Kisapuistossa. Jyväskyläläiset lähtivät otteluun ilman ykkösvahtiaan Tuomas Tarkkia, kun maalia vartioi toisessa ottelussa perättäin Sami Rajaniemi.

Nuori Rajaniemi aloitti ottelun hyvin, mutta toisen erän kolme nopeaan tahtiin tullutta maalia pakottivat JYPin valmennusjohdon reagoimaan. Pressikatsomossa hierottiin silmiä yhteen ja kaivettiin hakukoneita esiin, kun 21-vuotias Dennis Saikkonen luisteli 3-4-tilanteessa JYPin maalille.

Saikkosella on Suomen, Ruotsin ja Sveitsin kansalaisuudet. Hän on syntynyt ja kasvanut Sveitsissä, mutta hänen isänsä on ruotsalainen ja äitinsä jyväskyläläinen. Maalivahti saapui Suomeen tammikuussa ja pelasi JYP-Akatemian riveissä Mestistä kymmenen ottelun verran. Siirtotakarajasta eteenpäin hän on ollut edustusjoukkueen mukana ja teki liigadebyyttinsä maanantaina.

Ja mihin paikkaan tuntematon maalivahti joutuikaan. Ratkaisevan seitsemännen puolivälierän loppuhetkille, kun joukkue oli maalin takaa-ajoasemassa. Ottelun jälkeen nuoren maalivahdin voisi kuvitella olevan vielä muissa maailmoissa, mutta mitä vielä. Saikkonen suorastaan huokui rauhallisuutta median piirittämänä.

- Ei ole helppoa, mutta tämä on työni. Olen ollut valmis tähän hetkeen, että pääsen pelaamaan. Sanoin siinä vaiheessa itselleni, että heitän kaikkeni likoon, että voitamme tämän pelin vielä. Näytti tosi hyvältä ja joukkue taisteli ihan sairaasti tänään. Olen todella ylpeä heistä, hyvää Suomea puhuva maalivahti kertoi ottelun jälkeen.

- Ajattelin vain, että ei mitään muuta kuin ulos jäälle taistelemaan sen minkä pystyy. Ei mitään sen ihmeempää. Tämä oli peli kuin mikä muukin, lopussa oli yksi joukkue, joka voittaa. Tällä kertaa se oli valitettavasti väärä joukkue, hän jatkoi.

Saikkonen pelasi ottelussa reilut 20 minuuttia ja sai tililleen yhteensä kymmenen torjuntaa. Hänen taakseen upposi vain Per Savilahti-Naganderin voittomaali, joka oli siniviivaheitto kovan maskin takaa. Kylmähermoinen maalivahti ei järkkynyt edes täpötäyden seisomakatsomon huutaessa hänelle.

- Tämä oli tosi ihanaa, kun oli noin paljon katsojia. Ei ole mitään parempaa urheiluissa kuin tuollainen ihmisten huuto. Oli kiva päästä jäälle ja nautin hirveästi, vaikka olisinkin halunnut voittaa joukkueelleni. He olisivat ansainneet voittaa tämän sarjan.

Hetkessä elämisen lahja

Saikkonen on EHC Bernin kasvatti ja pelannut juniorivuotensa Sveitsin eri sarjoissa. Hän aloitti tämän kauden maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Saint-Imierin paidassa. Joulukuussa tuli Jyväskylän suunnasta puhelu, joka johti lopulta nuoren vahdin liigadebyyttiin maanantaina Lappeenrannassa.

- Tämä oli paras hetki elämässäni sanoa, että nyt mennään. Olen aina halunnut pelata Suomessa tai Ruotsissa. Äitini on kotoisin Jyväskylästä ja tuntui ihanalta tulla tänne, vielä kun velikin asuu täällä. Tuntui tutulta olla täällä.

Ei sitä voinut kuvitella, että pelaan maalilla seitsemännessä ottelussa.

Dennis Saikkonen

Kymmenen Mestis-ottelun jälkeen hän ehti tutustua myös liigarinkiin, kun hän oli joukkueen harjoituksissa mukana siirtotakarajasta asti.

- Lauantaiaamuna sain tiedon, että ykkösvahti on kipeänä ja tänä aamuna sama juttu. Ei siinä paljon mitään valmistauduta, mutta se on urheilua. Pitää olla joka päivä valmis menemään maalille. Olin koko ajan valmis ja tänään se oikea hetki tuli.

- Ei sitä olisi pystynyt kuvitella, että pelaan seitsemännessä pelissä maalilla, mutta urheilijana harjoittelee joka päivä täysillä. Olen toivonut niin kovasti, että pääsen tähän hetkeen pelaamaan. Nyt oli ensimmäinen peli ja haluan vain nopeasti päästä jatkamaan eteenpäin.

Siitä, mihin tie jatkossa vie, Saikkonen ei halunnut ymmärrettävästi heti tappiollisen puolivälieräsarjan jälkeen puhua.

- Ei yhtään mitään vielä tulevasta. Elän hetkessä. Haluan vielä analysoida tämän pelin ja sulatella tätä.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat