The Boys Are Back In Town – vanhalla jengillä mitalijahtiin

FC Interin viime kausi sujui alavireisesti, mutta nyt seuralta odotetaan selvästi parempaa otetta. Kannattajien keskuudessa uutta toivoa ovat herättäneet etenkin jo aiemmin sinimustassa nutussa urotekoihin yltäneiden Mika Ojalan, Mathias Lindströmin ja Joni Ahon paluu Turkuun.

Interin leirissä uskotaan yhä päävalmentaja Job Dragtsman tekemiseen. Kuva: Yle

Veikkausliigan kärkijoukkueiden joukkoon asemansa vakiinnuttaneen FC Interin kausi 2013 ei sujunut lainkaan toivotulla tavalla. Kahden peräkkäisen hopeamitalinsa jatkeeksi turkulaiset rämpivät sarjan alemmassa keskikastissa sijoittuen kaudella 2013 lopulta yhdeksänneksi.

- Pettymystä oli ilmoilla niin joukkueessa, valmennusjohdossa kuin kannattajissakin. Tällaista vaihtelua kuitenkin tulee, kun joukkueen kokoonpano hieman elää ja tulee loukkaantumisia, ja sen kanssa pitää vain elää, FC Interin kannattajaryhmä Ultraboyzin edustaja Jarmo Koivula kertoi Yle Urheilulle.

- Nyt näyttää huomattavasti valoisammalta kuin viime vuonna tähän aikaan. Joukkue on vahvistunut tälle kaudelle ja kokoonpano vaikuttaa hyvältä. Meillä on kova luotto siihen, että tuleva kausi on parempi kuin viime kausi.

Positiivista virettä Interin kannattajiin ovat saaneet esimerkiksi kokoonpanoa vahvistavat pidetyt paluumuuttajat Mika Ojala, Mathias Lindström ja Joni Aho. Koivulan mukaan alkavan kauden tavoite onkin harvinaisen selkeä.

- Realistinen tavoite on mestaruus.

- Seuran organisaatiokin on vahvistunut. Markkinoinnin ja myynnin puolelle on tullut uusia ihmisiä tekemään töitä. Sinne on saatu lisää paukkuja ja se on otettu ilolla vastaan.

"Dragtsma uskoo pelifilosofiaansa kuin vuoreen"

Interin päävalmentajana jatkaa edelleen kaudella 2007 aloittanut hollantilainen Job Dragtsma, jonka johdolla seura voitti hopeamitalien ohella Veikkausliigan mestaruuden 2008 ja Suomen Cupin 2009.

Huolimatta viime kaudella tulleesta notkahduksesta Koivula ei usko, että Dragtsman takki olisi Interin valmentajan roolissa vielä tyhjenemässä.

- Dragtsma noudattaa omaa pelifilosofiaansa, johon hän uskoo kuin vuoreen. Hollantilaisen mukaan filosofiaa noudattamalla voittoja tulee pakostakin enemmän kuin tappioita.

- Joku voi toki arvioida sitä, pystyvätkö vastustajat jo lukemaan Dragtsman pelitavan ja tekemään sen tyhjäksi. Dragtsma pystyy kuitenkin muuttamaan taktiikkaansa pelin aikana ja painottamaan asioita eri tavalla.

Lisäksi Koivula muistutti, että Dragtsmalla on apunaan ammattitaitoinen taustatiimi ja esimerkiksi toinen valmentaja Jami Wallenius osallistuu pelillisten päätösten tekemiseen.

Peliä nopeammaksi ja rohkeampia ratkaisuja

Koivulan mukaan Interin pitäisi saada peliinsä viime kauteen verrattuna rutkasti lisää suoraviivaisuutta ja nopeutta hyökkäyssuuntaan.

Dragtsma pystyy muuttamaan taktiikkaansa pelin aikana ja painottamaan asioita eri tavalla.

Jarmo Koivula

- Viime kaudella liike oli liian vaisua ja palloa jouduttiin kierrättämään liikaa alakerran kautta. Vastustajat ennättivät ryhmittämään puolustuksensa siten, että syöttöpaikkojen löytäminen oli vaikeaa.

- Peliä pitäisi nopeuttaa ja tehdä hyökkäyssuuntaan rohkeampia ratkaisuja. Keskikentän pitäisi pyrkiä pelaamaan enemmän ylöspäin, jotta näin tapahtuisi.

Interin avauskokoonpano vaikuttaa vahvalta, mutta pelaajaringin leveys voisi olla selvästi laajempi. Avainpelaajien loukkaantumiset johtaisivat vaikeuksiin.

- Toki kannattajana sitä toivoisi, että vaihtopenkillä olisi yhtä kovia kavereita kuin avauksessa.

- Raaka fakta on kuitenkin se, että taloudelliset realiteetit ovat mitä ovat ja kaiken pitää lähteä kassavirran kautta. Oli kyse sitten urheiluseurasta tai kotitaloudesta, niin velkarahalla ei pitkälle pötkitä.

"Olemme aina mukana, menee sitten hyvin tai huonosti"

Interin Ultraboyz-kannattajat ovat Koivulan mukaan olleet järjestetymmin toiminnassa vuodesta 1999 alkaen. Fanit ovat luonnollisesti mukana joukkueen koti- ja vieraspeleissä.

- Olemme aina Interin mukana, menee seuralla sitten hyvin tai huonosti. Emme vaadi seuralta muuta kuin pientä kädenojennusta ja pelaajilta suurella sydämellä pelaamista. Me yritämme sitten palkita sen katsomossa ja katsomon ulkopuolella esimerkiksi vastaanottamalla pelaajat pelien jälkeen.

- Toimimme myös kulisseissa. Esimerkiksi viime kaudella keräsimme rahaa kannattajatuotemyynnillä ja tuotto annettiin lyhentämättömänä seuralle. Kotiotteluita mainostamme omalla panostuksellamme.

Aktiivisimpaan Ultraboyz-joukkoon kuuluu Koivulan mukaan noin 30 ihmistä. Interillä on myös toinen kannattajaryhmä Armada ja nämä kaksi joukkiota saavat kotipeleihin jalkeille yhteensä noin 100 aktiivista kannattajaa.

Lisäksi Interin kotipeleissä käy runsaasti ihmisiä, jotka eivät Koivulan mukaan syystä tai toisesta halua kuulua kumpaankaan faniryhmään toimien yksittäisinä muutaman hengen kannattajaryhminä.