Puolustuksia tuhonnut tutkapari taas yhdessä: ”Mestaruuskauden rooli”

Pari vuotta sitten Veikkausliigan kenttiä hallinnut Mika Ojalan ja Irakli Sirbiladzen muodostama kaksikko muodostaa jälleen FC Interin ykkösnyrkin. Myös Mathias Lindström ja Joni Aho palaavat sinimustaan paitaan.

Mika Ojala nähdään jälleen tutussa sinimustassa peliasussa. Kuva: Yle

FC Interin kauden 2014 joukkue on erittäin kokenut ja täynnä kannattajien rakastamia seuraikoneita.  Kokoonpanossa on lukuisia Veikkausliigassa tasonsa osoittaneita pelaajia, joilta odotetaan nyt mitalikausien veroisia otteita.

Takaisin sinimustaan paitaan paluun tekevät kauden ajan muissa seuroissa vierailleet Mika Ojala ja Joni Aho, sekä Tampere Unitedissa ja HJK:ssa yhteensä seitsemän Suomen mestaruutta voittamassa käynyt Mathias Lindström.

"Ojala on vähintään yhtä kovassa kunnossa kuin lähtiessään"

Interin kannattajien mieleen oli erityisesti helmikuussa saapunut uutinen Ojalan paluusta sinimustaan paitaan. Fanien rakastamaksi hahmoksi mainiolla esityksillään noussut seurassa kausina 2006-2012 pelannut Ojala edusti viime kaudella ruotsalaista Häckeniä, muttei onnistunut lyömään itseään läpi.

- Alkukauden Liigacup-matseissa on ollut ilo nähdä, että Ojala on vähintään yhtä kovassa kunnossa kuin lähtiessään. Hänen odotetaan nousevan Interissä vähintäänkin niin isoon rooliin kuin mestaruuskaudella, Interin Ultraboyz-kannattajaryhmän edustaja Jarmo Koivula kertoi Yle Urheilulle.

- Odotan Ojalan muodostavan todellisen tutkaparin Irakli Sirbiladzen kanssa, sillä heidän yhteispelinsä löytyy vanhasta muistista. Ojala syöttää ja Sirbiladze pistää pallot pussiin.

Ojala pelaa Interin ryhmityksessä keskikentän hyökkäävässä roolissa ja isokokoinen Sirbiladze hyökkäyksen kärkenä. Kaksikko pelasi Interissä yhdessä jo kaudella 2012. Tuolloin Sirbiladze voitti Veikkausliigan maalintekijäkuninkuuden 17 osumallaan ja 12 maalia viimeistellyt Ojala syöttötilaston 18 syötöllään.

Hyökkäykseen kaivataan vaihtoehtoja ja monipuolisuutta

Vaikka Sirbiladze on osoittanut osuvansa tolppien väliin Ojalan syötöistä, on Interin kokoonpanon suurin ongelma Koivulan mukaan juuri hyökkäyksessä.

- Jalkapallo on maalintekopeli, joten hyökkäykseen kaivattaisiin vielä toista oikein hyvää syömähammasta. Kaksi isoa topparia pystyy teoriassa pitämään Sirbiladzen kurissa. Toinen yhtä hyvä maalintekijä toisi hyökkäykseen vaihtoehdon ja lisää päänvaivaa vastustajan toppareille.

Yksi vaihtoehto hyökkäykseen on isokokoinen Blend Miftari, joka on kuitenkin vielä varsin kokematon.

Keskikentän hyökkäävään rooliin on Ojalan ohella tarjolla hyvänä maalintekijänä tunnettu Tamás Gruborovics, joka voi yhtä hyvä pelata alempana keskikentällä tai jopa topparina. Laidoilla voivat viilettää esimerkiksi kokenut kapteeni Henri Lehtonen, Demba Camara ja Solomon Duah.

- Odotan Duahin näyttävän nyt sitä nopeuttaan ja pelirohkeuttaan, jota hän osoitti a-junioreiden sarjassa pelatessaan. Viime kausi oli vielä opettelua tähän isojen miesten sarjaan. Pelirohkeutta vaan lisää, sillä nopeutta on vaikka muille jakaa.

Ajaxin akatemian kasvatilta odotetaan paljon

Keskikentän puolustavampina pelaajina nähtäneen Gruborovicsin ohella seuraikonit Severi Paajanen ja Ari Nyman, joista jälkimmäisellä on käyttöä myös puolustuksessa. Peliaikaa odottaa myös 21-vuotias Kalle Kauppi.

- Toivon erityisesti Kaupin nostavan tasoaan ja antavan pelinrakentelulle vielä viime kautta enemmän.

Puolustuksen laidoilla tuttuja kasvoja ovat kauden mittaiselta retkeltään FC Lahdesta palannut Aho ja vuodesta 2006 asti Interiä edustanut Ville Nikkari. Paljon odotetaan päävalmentaja Job Dragtsman hyvillä kontakteilla Ajaxin organisaatiosta laitapakiksi hankitulta sveitsiläis-serbialaiselta Stefan Marinkovicilta.

Topparikaksikkona pelannee takaisin sinimustaan paitaan palannut kokenut Lindström ja viime kaudella läpimurtonsa tehnyt Juuso Hämäläinen.

- Siinä on hyvä kaksikko, jossa toinen tukee toistaan. Hämäläinen tulee nostamaan profiiliaan ja jo nykyiselläänkin hyvää tasoaan.

Kokenut luottovahti ohjaa puolustuslinjaa

Jos Interillä onkin heittää muille pelipaikoille seuraikoneita, sellainen löytyy myös maalivahtiosastolle. Seuran 35-vuotias oma kasvatti Magnus Bahne on jo pitkään kuulunut Suomen ykkösvahtien joukkoon. Bahnea kirittää 21-vuotias Jere Koponen.

- Bahne on edelleenkin jalalla Suomen paras maalivahti. Hän ohjaa joukkuetta ja puolustusta kovalla äänellä.

- Koponen odottaa vuoroaan ja jossain vaiheessa näin varmasti käy. Koponen on äärettömän rauhallinen maalivahti ja on maalin edessä kuin kotonaan.

Interin avauskokoonpano vaikuttaa ainakin paperilla kovalta, mutta ringissä voisi olla enemmän leveyttä.

- Avainpelaajien loukkaantumiset ovat aina riski. Jos penkki ei ole riittävän vahva ja syvä, saattaa kauden aikana tulla äkillisiäkin kurssin muutoksia.