Suora

 • Anton Lundell: 17-vuotias maailmanmestari ja jääkiekkoammattilainen
 • Jääkiekon U18 MM: Puolivälieräottelu USA - FIN
 • Jääkiekon U18 MM, puolivälieräottelu USA - FIN
 • SM-liigan kolmas loppuottelu Kärpät-HPK
 • Jääkiekon Nordic cup: FIN - SWE
 • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Ruotsi
 • Urheiluruutu
 • Koostejakso - kauden parhaat palat
 • Jalkapallon Italian cupin välierän Atalanta - Fiorentina 2. osaottelu
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Argentiina, ennakko

Nuorille lupauksille jaossa suurta vastuuta: ”Pelaajabudjetista pakko tappaa osa pois”

TPS:n kokoonpano oli viime kaudella yksi Veikkausliigan kalleimmista, mutta seurauksena oli pelillinen floppaus. Nyt vastuuta on luvassa nuorille pelaajille, joiden joukossa on useita todellisia lupauksia. Kokeneempien Jukka Lehtovaaran ja Wayne Brownin merkitys joukkueella on valtava.

urheilu
Wayne Brown.
Wayne Brownilla on suuri rooli TPS:n keskikentällä.Yle

Verrattaessa TPS:n viime kauden pelaajalistaa tämän kauden vastaavaan, huomio kiinnittyy väkisinkin lähteneiden nimien kattavaan listaan.

Kelpo Veikkausliigapelaajista turkulaisseuran jättivät esimerkiksi Jarkko Hurme, Henrik Moisander, Jani Tanska, Jaakko Nyberg, Petteri Pennanen, Mika Ääritalo, Duarte Tammilehto, Thomas Agyiri ja Kennedy Eriba. Erityisen harmittavaa TPS:n kannattajien osalta oli seuraikonina pidetyn oman kasvatin Juho Lähteen siirtyminen SJK:hon.

- Jos seura tekee puolen miljoonan tappiot ja viime kauden kokoonpano oli Veikkausliigan kalleimpia, niin pelaajabudjetista on pakko tappaa suurin osa pois. Sen tajuaa varmasti jokainen kannattaja, TPS:n kannattajaryhmän edustaja Jaakko Koski kertoi Yle Urheilulle.

- Nyt lähdemme huomattavasti kevyemmällä ryhmällä liikkeelle ja hyvin kapealla kokoonpanolla tässä mennään. Se harmittaa, mutta realiteetit on ymmärrettävä ja niiden kanssa eletään.

"Lehtovaara on yksittäisistä pelaajista joukkueelle tärkein"

Näytön paikkoja on nyt tarjolla nuorille pelaajille, joita TPS:n kauden 2014 joukkueessa on useita. Maalivahtiosastolle TPS:llä on kuitenkin heittää kokemusta, sillä kaudesta 2006 alkaen seuraa edustanut ja useaan otteeseen ulkomaille siirtymässä ollut Jukka Lehtovaara jatkaa kapteenina Turussa.

- Jos Lehtovaara pystyy pelaamaan koko kauden terveenä, on hän varmasti yksittäisistä pelaajista joukkueelle kaikkein tärkein.

Toppariosastolla näyttää hieman epävarmemmalta. Ehdokkaita pelipaikalle ovat esimerkiksi yhdysvaltalainen Alex De John, Jarosta juuri viime tipassa saapunut kroatialais-saksalainen Igor Jovanovic ja vasta 18-vuotias Aleksi Ojanperä.

- De Johnilla on paljon hyviä avuja, mutta hän on vähän riskialtis kaveri. Hän tarvitsisi vahvistuksen siihen rinnalleen, Koski arvioi.

- Jos jostain löytyisi kokenut toppari, joka pystyisi rauhoittamaan peliä ja pelaamaan varmasti. Se olisi yksittäisistä pelaajista tärkein hankinta.

Koski antoi lausuntonsa ennen kuin Jovanovicin sopimus varmistui. TPS:issä kausina 2009-2010 pelannut puolustaja ei kuitenkaan todennäköisesti riitä täyttämään joukkueen kaipaaman johtavan keskuspuolustajan saappaita.

Laitapuolustajan paikalla vuodesta 2005 alkaen TPS:iä edustaneen oman kasvatin Sami Rähmösen jatko seurassa oli tärkeä uutinen. Rähmönen ei ole sateentekijä, mutta tuo tarvittua varmuutta puolustuksen laidalle, jonne muita vaihtoehtoja ovat** Ville-Valtteri Starck** ja Ville Rannikko.

Brownin odotetaan nostavan tasoaan Laurikaisen pelityylin myötä

Keskikenttä on maalivahtiosaston ohella Kosken mukaan TPS:n vahvin osa-alue. Yksi tärkeä palanen on ulkomaan virityksistään huolimatta seurassa jatkava englantilaispelaaja Wayne Brown.

Viime kaudella Brown floppasi pahasti, eikä ollut lähellekään sitä tasoa, jota oli odotettu. Hänen pelityylinsä sopii Laurikaisen pelitapaan paremmin ja hän onkin pelannut harjoituskaudella ihan hyvin.

- Brown oli 2009 Veikkausliigan paras pelaaja ja on nyt vielä kokeneempi. Jos hän nousee samalle tasolle, pystyy hän varmasti antamaan joukkueelle pelillisesti paljon.

Kanadalainen Charlie Trafford saapui keskikentälle IFK Mariehamnista, jossa pelasi viime kauden lopun.

- Trafford on fyysisesti vahva ja monipuolinen pelaaja, joka pystyy pelaamaan monella eri paikalla. Hän oli IFK Mariehamnissa viime kaudella hyvä ja sopii varmasti TPS:n nuoreen imagoon.

Keskikentällä peliaikaa kärkkyvät myös esimerkiksi Santeri Mäkinen, Matej Hradecky *ja saksalaisen Karlsruhen kakkosjoukkueessa viime kaudella pelannut Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkuepelaaja *Jesper Brechtel.

"Nuorten kavereiden on pakko nostaa profiiliaan"

Nuoret pelaajat kantavat suuren vastuun myös TPS:n hyökkäyksessä. 21-vuotiaalla Juho** Lehtosella** ja 19-vuotiaalla Riku Sjöroosilla on nyt todellinen tilaisuus.

- Lehtonen on jäänyt monen kauden ajan pienelle peliajalle. Hän on kuitenkin näyttänyt pystyvänsä tekemään tehoja. Sjöroosilta voidaan myö odottaa läpimurtoa.

- Nuorten kavereiden on pakko nostaa profiiliaan, jos joukkue haluaa menestyä. Siellä on myös paljon vielä tässä vaiheessa kautta tuntemattomampia kavereita, joista monet saavat mahdollisuutensa.

Mikko Hyyrynen - one more year

Nuoruuden ohella TPS:n hyökkäykseen on tarjolla kuitenkin myös todellista kokemusta. 36-vuotias Mikko Hyyrynen pyörsi talvella lopettamispäätöksensä ja jatkaa turkulaisseurassa vielä ainakin kauden ajan.

- Onhan se hienoa, että joukkueeseen kokemusta tuova Hyyrynen jatkaa. Kun joukkue on nuori, on sinne pakko saada edes yksi vanhempi pelaaja rauhoittelemaan. Hyyrynen toki pärjää vielä taitojensakin puolesta Veikkausliigassa ihan hyvin.

Viime kaudella vakavan polvivamman saaneet Dennis Okarun puuttuminen näkyy vielä TPS:n hyökkäyksen laidalla. Nigerialaista odotellaan kauden vanhetessa takaisin pelikentille ja lisäksi saksalaisessa Holstein Kielissä kesään asti lainalla oleva Ääritalo saattaa palata TPS-paitaan.

- Puhtaan laiturin hankkiminen voisi tulla tällä hetkellä kyseeseen. Jos Okaru ja Ääritalo palaavat loppukaudesta, he täydentävät sitä osastoa ja laiturit olisivat silloin jopa Suomen kärkitasoa.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat