1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Korisliigajoukkue suurissa vaikeuksissa – neuvotellut liiton kanssa putoamisesta

Vähän yli puolet miesten korisliigan seuroista on ollut taloudellisissa vaikeuksissa tällä kaudella, ilmenee Yle Urheilun tekemästä selvityksestä. Lappeenrantalaisen Namikan, espoolaista Tapiolan Honkaa pyörittävän Korishonka Oy:n ja kouvolalaisen Kouvojen tilanne on ollut muita haastavampi.

Kuva: EPA

Miesten korisliigassa toiseksi viimeisenä majaileva lappeenrantalainen Namika on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin.

- Haastavaa, vaikeaa, kuvailee seuran tilannetta manageri Juha Sten.

Hänen mukaansa tällä hetkellä on epävarmaa, pystyykö joukkue jatkamaan korisliigassa ensi kaudella. Päätöksiä jatkosta ei ole vielä tehty. Urheilullisesti joukkue on kuitenkin varmistanut sarjapaikan ensi kaudeksi.

- Kaikenlaisia keskusteluja vaihtoehdoista on käyty, sillä taloudellisesti ei ole tulossa ainakaan plussaa. En kuitenkaan pysty vielä ottamaan kantaa siihen, paljonko tulee miinusta.

Joukkueen budjetti tälle kaudella on ollut noin 290 000 euroa, mutta esimerkiksi isompia yhteistyösopimuksia ei ole syntynyt odotetusti.

- Pelaaja- ja valmennuspalkatkin ovat meillä niin minimissään, ettei niiden laskeminen ole mahdollista. Meillä on niin paljon opiskelijoita, jotka saavat vain suolarahoja. Jos niitäkin laskisi, se alkaisi heti vaikuttaa siihen, etteivät pelaajat pystyisi elämään.

Seura halunnut neuvotella liiton kanssa

Koripalloliiton kilpailutoiminnan johtaja Tom Westerholm myöntää, että Koripalloliitto on keskustellut Namikan tulevaisuudesta seuran kanssa.

- Onhan siitä keskusteltu heidän kanssaan, että jos he pelaisivat muulla sarjatasolla. Haluan korostaa, että tämä on nimenomaan heistä lähtöisin oleva aktiivinen toiminta. Meidän silmissä he ovat hoitaneet koko ajan asiansa oikein ja hyvin, eikä meillä ole syytä poistattaa heitä kentältä ainakaan tämän hetken tietojen mukaan. Se on kuitenkin eri asia, paljastuuko heiltä tai joltain muulta seuralta liigalisenssikäsittelyssä joitain juttuja, jotka ovat lisenssin saamisen esteinä, mutta siihen on vielä pari kuukautta aikaa.

Westerholm tähdentää, että lappeenrantalaiset tekevät omat päätöksensä siitä, miten he jatkavat tulevaisuudessa: jatkavatko korisliigassa vai tulevatko anomaan joltain muulta sarjatasolta paikkaa.

Koripalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Wallden pitää ikävänä, jos perinteinen seura ei pysty jatkamaan toimintaansa.

Tapiolan Hongalla 100 000 euron reikä

Taloudellisissa haasteissa on myös espoolaisen Tapiolan Hongan mies- ja naisliigajoukkueita pyörittävä Korishonka Oy.

Mikäli miesten pelit päättyvät pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, tulos painuu nollaan tai vähän plussan puolelle tiukan kulukurin ja kustannustehokkaiden jenkkivahvistusten myötä. Seura ilmoittaa, että naisten osalta tappioiden kuitenkin arvioidaan nousevan 100 000 euroon.

- Kun aloitimme kaksi vuotta sitten toukokuussa, meillä ei ollut yhtään jatkuvia yhteistyösopimuksia. Jouduimmekin elämään velkarahalla, ja ensimmäinen kautemme oli kohtuullisen tappiollinen. Tappio johtui myös siitä, että tänäkin vuonna pyöritämme sekä miesten että naisten mestaruussarjassa pelaavia joukkueita. Meille on kuitenkin tärkeää, että pystymme tarjoamaan omille junioreille portin auki sekä miesten että naisten mestaruussarjaan, sanoo yhtiön puheenjohtaja Kari Kaario.

Ensimmäisellä tilikaudella 1.6.2012 – 31.5.2013 tappiot olivat liki 232 000 euroa.

- Tappiosta noin 100 000 euroa johtuu siitä, että myimme etukäteen kausi- ja vipkortteja seuraavalle kaudelle, jotta saimme kassaan rahaa ja pystyimme kattamaan liigalisenssin myöntämiseen vaadittavat velvoitteet.

Noin kuusikymmentä yksityissijoittajaa rahoitti pitkälti yhtiön ensimmäisen tilikauden.

- Viime tilikaudelta meillä ei ole enää muita syntejä kuin pitkäaikainen siemenraha, jonka olemme saaneet meidän lähipiiriin kuuluvilta yksityissijoittajilta. Kevään aikana mietimme kaikkia keinoja sekä kulurakenteen keventämiseksi että tuottojen kasvattamiseksi. Näihin toimenpiteisiin kuuluu muun muassa hallinnollisen rakenteen yksinkertaistaminen. Tavoitteenamme on selvittää, miten saamme katettua 100 000 euron reiän tällä tilikaudella.

Ensimmäisellä tilikaudella myös oma pääoma oli noin 229 500 euroa negatiivinen.

- Nyt uudessa välitilinpäätöksessä olimme 35 000 euroa voitolla kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen, mutta tiedossa ei ole merkittävää muutosta positiiviseen suuntaan. Olemme kauden aikana onnistuneet saamaan merkittävästi lisää yhteistyökumppaneita ja olemme myös kehittäneet palvelutarjontaamme. Syksyllä järjestetty ”Talouden TimeOut” –seminaari ja eilen pelattu 12 joukkueen ”Business Koristurnaus” ovat näistä hyviä esimerkkejä. Kevään aikana tarvitsemme kuitenkin vielä onnistumisia uusien yhteistyökumppaneiden etsimisessä.

Kaarion mukaan Espoossa tehdään koko ajan töitä sen eteen, että miehet ja naiset pystyisivät pelaamaan liigaa ensi kaudellakin.

- Kevät on ollut taas vaikeampi uusien yhteistyökumppanuussopimusten hankkimisessa. Uskon kuitenkin, että kuudenkymmenen ihmisen sitoutunut lähipiiri kaivaa puuttuvan rahan niin, että täytämme liigalisenssiedellytykset toukokuun loppuun mennessä. Ehkäpä löydämme vielä pari merkittävää yhteistyökumppaniakin nykyisen rinnalle.

Muillakin vaikeuksia

Miesten korisliigassa tappiota on tekemässä myös kotkalainen KTP-Basket, jonka alle 20 000 euron tappiot aiheutuvat muun muassa euro- ja liigapelien lipunmyynnistä. Loimaan Bisonsin 50 000 euron tappiot koostuvat europeleistä.

- Jos olemme finaalissa, kokonaistuloksemme voi olla nollassakin, sanoo Bisonsin manageri Ari Hannula.

Myös Tampereen Pyrinnölle aiheutuu noin 20 000 euron tappiot europeleistä, mutta liigan osalta on tulossa ainakin lähes nollatulos.

- Seuran talouspuoli lähtee siitä, että kulupuoli pidetään hallussa. Muuten tämä homma ei onnistu. Hyvin paljon me tehdään vapaaehtoistyötä, sanoo Pyrinnön toiminnanjohtaja Jarmo Hakanen.

Myös yrityssaneeraukseen joutuneen kouvolalaisen Kouvojen tilanne on ollut huono, kun sen velkamäärä kasvoi 160 000 euroon. Lisäksi Kauhajoen Karhu tekee pientä tappiota. Yhtenä syynä ovat pelaajapalkat.

- Kun olemme budjetoineet pienen tappion, emme pääse nollatulokseenkaan vaan pieni tappio on tulossa, jos suoraan sanotaan. Puhutaan 10 000- 20 000 euron tappioista, joten ei mikään katastrofi. Emme ole saaneet kaikkia niitä sponsorieuroja, joita olemme alustavasti sopineet, Karhun koripallojaoston puheenjohtaja Mika Perälä sanoo.

”Meitä kohtaan seurat ovat hoitaneet hyvin asiansa”

Koripalloliiton Wallden patistaa liigaseuroja nykyistä tarkempaan taloudenpitoon. Kaikkien pitäisi olla tarkkoja, miten paljon tulee ja kuluu rahaa.

- Se on samanlaista kuin kotona, ei sen suurempaa matematiikkaa. Monella seuralla on hankaluuksia, mutta monella on myös hyvin asiat. Meitä kohtaan seurat ovat hoitaneet hyvin asiansa tällä kaudella. En myöskään ole kuullut, että joku pelaaja ei olisi saanut rahojaan, Walden sanoo.