1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Liitto myöntää: Miehillä ei ole enää juhlahetkiä – liikaa pelejä

Miesten korisliigan pelimäärä saattaa vähentyä mahdollisesti jo ensi kaudeksi, jos sarjasta luopuu joukkueita talousongelmien vuoksi. Liiton hallitus on jo käsitellyt asiaa.

Kuva: EPA

Miesten korisliigan nykyinen ottelumäärä ei mahdollista sitä, että seurajoukkueet pystyvät pelaamaan liigan lisäksi kansainvälisiä pelejä Euroopassa tehokkaasti. Ne eivät saa niistä riittävästi oppia toimintansa kehittämiseen.

Näin myöntää liiton kilpailutoiminnan johtaja Tom Westerholm.

- Ottelumäärää pitäisi pystyä muuttamaan pienemmäksi. Pelit eivät ole enää juhlahetkiä vaan koko ajan massaa. Jos otteluita on vähemmän, panosta on enemmän, ja ne saadaan tuntumaan taas juhlahetkiltä.

Westerholmin mielestä miesten runkosarjassa pitäisikin pelata ainoastaan 33-36 ottelua nykyisen 44 ottelun sijasta.

- Koko muu Eurooppa pelaa kansallisella tasolla otteluita 30 pinnassa. Suomessa ottelumäärä onkin hyvin poikkeuksellinen. Pitää oppia ymmärtämään, että se ei kehitä meitä mihinkään, kun meillä pelataan vuodesta toiseen keskenään 44 peliä samoja vastutajia vastaan.

Pelit vähentyvät jo ensi kaudeksi?

Mahdollisesti muutos pelien vähentämisestä tapahtuu jo ensi kaudelle, jos kaikki joukkueet eivät lähde korisliigaan.

Koripalloliiton hallitus on jo käsitellyt asiaa, ja liitto aikoo tulla virallisesti sen kanssa ulos viikon kuluessa, kun pöytäkirja on vahvistettu. Tämän vuoksi Westerholm ei halua vielä asiaa tarkemmin avata.

- Jos joku ei lähde tai saa sarjalisenssiä, muutos voi tapahtua nopeasti. Urheilullisuuden kautta määrää pystyttäisiin pudottamaan 2-3 vuoden prosessilla. Ainoa järkevä tapa tässä on joukkuemäärän kautta lähteä puuttumaan siihen. Jos lähdetään rakentamaan joitain välisarjoja tai kolminkertaisia sarjoja, ne eivät ole tasapuolisia. Suomen mestaruuden voittaa aina paras joukkue, mutta rajapinnoissa voi tulla ikäviäkin yllätyksiä, kuka menee pudotuspeleihin ja kuka säilyy sarjassa, Westerholm toteaa.

Yle Urheilun kyselyssä kuitenkin vain harva miesten liigaseuroista haluaa vähentää pelien määrää. Ne näkevät pelien säännöllisyyden ja paikallisuuden tätä tärkeämpänä. Osa kuitenkin vähentäisi joukkuemäärää nykyisestä kahdestatoista kymmeneen.

- Jos olisi vähemmän joukkueita ja pelejä, joukkueet pääsisivät harjoittelemaan paremmin. Myös taso nousisi, kun hyvät pelaajat olisivat kymmenessä seurassa eikä kahdessatoista. Samalla ykkösdivisioonankin taso saataisiin leveämmäksi. Tämä muutos pitäisikin tehdä heti ensi kaudeksi, mutta suurin osa seuroista katsoo omaan pesäänsä ja sanoo, että pelataan kahdellatoista joukkueella, sanoo Namika Lahden varapuheenjohtaja Risto Virtanen.

Kotkalaisen KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström pitää runkosarjan optimaalisena pelimääränä 36-40 peliä, samoin joensuulaisen Kataja Basektin toiminnanjohtaja Riku Tapio ja Kauhajoen Karhun koripallojaoston puheenjohtaja Mika Perälä.

Maaottelukiireet vievät korisliigan pelipäiviä

Sarjamuutokselle on tarvetta myös siksi, että kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n ottelukalenteri muuttuu kaudelle 2017-2018.

Se tarkoittaa sitä, että maaottelut tulevat olemaan EM- ja MM-karsintoja syyskuussa, marraskuussa, tammikuussa ja kesäkuussa.

- Tämä tarkoittaa sitä, että meidän sarjan aloituspiste on edelleen syys-lokakuun vaihde ja meidän täytyy olla valmiita toukokuun loppuun mennessä. Kun maajoukkueikkuna on auki marras- ja tammikuussa, meiltä katoaa kylmästi pelipäiviä, Westerholm huomauttaa.