1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Karhu vaatii rajuja palkanalennuksia – ”Ne ovat karanneet käsistä”

”Se on hölmöläisen hommaa, jos tehdään 40 000 euroa tappiota joka vuosi ja silti jatketaan samalla systeemillä 4-5 vuotta.”

Hongan Tuomas Iisalo (kesk.) ja Kauhajoen Karhun Ray Willis (vas.) ja Justin Baker Kuva: Lehtikuva

Pelaaja- ja valmennuspalkat ovat karanneet käsistä miesten korisliigassa. Tätä mieltä on Kauhajoen Karhun koripallojaoston puheenjohtaja Mika Perälä.

- Mielestäni tässä pitäisi ottaa saman pöydän ääreen kaikki, jos halutaan aivan oikeasti pelata liigaa ja pitää se suurimmalla osalla pystyssä ammattilaisjoukkueilla. Pelaajien pitäisi ymmärtää, että tämä bisnes ei kannata. Heitänkin näin, että jokaisen instanssin pitäisi puhua 10-15 prosentin palkanalennuksista.

Perälä tarkoittaa palkanalennuksilla pelaajia ja valmentajia, koska kiinteistä kuluista, esimerkiksi linja-automaksuista, ei saa viilattua. Joka vuosi kasvavat myös tuomareiden kulukorvaukset ja palkkiot.

- Koko systeemin ongelma on siinä, että liikaa kuluu siihen nähden, mikä tämän bisneksen arvo on tällä hetkellä. Meillä pelaaja- ja valmennuspalkkioihin menee budjetista runsaastikin yli puolet, kun otetaan sosiaalikulut päälle.

Tällä kaudella Karhun budjetti on 560 000 euroa, ja se pienentyy ensi kaudeksi.

- Jos otamme pelaajabudjetista pois 20 000 euroa, se tarkoittaa sitä, että yksi mies on pois tai alennetaan jokaiselta pelaajalta palkkioita. Se on vielä käsittelemättä. Pitkiin sopimuksiin emme pysty puuttumaan, mutta kun teemme uusia sopimuksia, pitää miettiä, mikä on palkkataso. Meidän pitää käyttää pohjalaista maalaisjärkeä.

- Se on hölmöläisen hommaa, jos tehdään 40 000 euroa tappiota joka vuosi ja silti jatketaan samalla systeemillä 4-5 vuotta. Sitten sitä maksettavaa onkin, Perälä jatkaa.

Myös espoolaisen Tapiolan Hongan toimintaa pyörittävän Korishonka Oy:n puheenjohtaja Kari Kaario sanoo, että pelaajapalkkiot ovat yleisesti ottaen liian korkeita.

- Ainakin pääkaupunkiseudulla on vaikeuksia saada yhteistyökumppaneita huonon medianäkyvyyden vuoksi. Pelaajille ja valmentajille kaikki palkat on kuitenkin maksettu palkkapäivinä.