Belgian oikeus pui jalkapalloon liittyviä rikoksia, joiden lonkerot ulottuivat Suomeen asti

Belgian oikeudenkäynti ja siihen johtanut tutkinta paljasti ottelumanipuloinnin lisäksi myös muita tapoja, miten rikolliset voivat kanavoida rahaa jalkapallon avulla itselleen.

Kuva: EPA

"Kukaan ei kysy mistä rahat jalkapalloseuroihin tulevat", näin väitti entinen huippujalkapalloilija Olivier Suray lehdistölle helmikuussa Brysselissä. Suomessa hänet tunnetaan parhaiten lyhyestä pestistä Vantaan AC Allianssin toimitusjohtajana kesällä 2005, kun seuran osti kiinalainen liikemies Zheyun Ye. 

Brysselin oikeussalissa puitiin helmikuussa syytteitä Yen ympärillä vaikuttaneita jalkapalloammattilaisia, pelaajia, valmentajia, lakimiehiä ja liikemiehiä vastaan koskien vuosien 2004-2006 tapahtumia Belgiassa. Rikosnimikkeinä olivat lahjonta, kiristys, ottelumanipulaatio, rahapesu ja rikollisjärjestöön kuuluminen. Oikeuden odotetaan antavan päätökset asiasta kesäkuun alussa Belgiassa. 

Pitkään odotettu Belgian oikeudenkäynti ja siihen johtanut tutkinta paljasti ottelumanipuloinnin lisäksi myös muita tapoja, miten rikolliset voivat kanavoida rahaa jalkapallon avulla itselleen. Oikeudenkäyntiä arvosteltiin Belgiassa tutkinnan hitauden lisäksi siitä, että se olisi pitänyt jakaa kolmeen erilliseen oikeudenkäyntiin. Oikeudessa käsiteltiin kahden eri seuran ja otteluiden järjestelyjen lisäksi epämääräisiä rahansiirtoja, lahjontaa, kiristystä ja uhkailua. Syytteet otteluiden tulosten järjestelemisestä koskevat Belgian kahdella korkeimmalla liigatasolla edellä mainittuina vuosina 18:sta pelattua ottelua.  

Oikeudenkäynnissä syytettyjen penkillä oli 32 ihmistä. Mutta yksi tärkeimmistä syytetyistä loisti poissaolollaan. Kiinalaista Zheyun Ye:tä ei oltu saatu oikeuden eteen, vaikka koko vyyhti on kietoutunut hänen ympärilleen. Myös belgialaisen Lierse seuran entinen valmentaja Paul Put oli poissa. 

Zheyun Ye

Ye osti kesällä 2005 Vantaan AC Allianssin. Seura palkkasi uudeksi toimitusjohtajaksi Olivier Surayn. Jo ennen Allianssin ostamista, Ye oli neuvotellut ja yrittänyt ostaa jalkapalloseuroja Belgiassa, missä hän ostamisen sijaan päätyi antamaan rahaan kahdelle seuralle ja neuvottelemaan valmentajien ja pelaajien kanssa ottelutulosten manipuloinnista. 

Vantaan Allianssin vyyhtiin vaikuttaneista belgialaista jalkapalloammattilaisista kiinalaisen Zheyun Yen lisäksi Belgiassa syytteitä ovat saaneet valmentaja Olivier Suray, keskikenttäpelaaja Jean-Pierre La Placa ja pelaaja-agentti Pietro Allatta. La Placaa luukunottamatta kukaan muu Allianssiin Belgian kautta Suomeen palkatuista pelaajista eikä valmentaja Thierry Pister saaneet syytteitä. Jean-Pierre La Placa epäiltiin Belgiassa yrityksestä lahjoa toinen pelaaja jo ennen, kun hän siirtyi Suomeen pelaamaan. 

Allianssin pelatessa kesäkuussa 2005 uuden omistajan Zheyun Yen alaisuudessa ensimmäisen ottelunsa Valkeakosken Hakaa vastaan, kentälle tulleet pelaajat eivät olleet ehtineet harjoitella kunnolla yhdessä ja maaliin marssi loukkaantumisesta toipuva belgialainen keskikuntoinen alemman divaritason maalivahti. Allianssi hävisi ensimmäisen ottelunsa vieraissa Valkeakosken Hakaa vastaan katastrofaalisesti 0-8.

Samaan aikaan, kun Allianssi kärsi rökäletappion kaatosateessa Valkeakoskella, joukkueen vakiomaalivahti Henri Sillanpää oli lähetetty Belgiaan La Louviere seuraan olemattomalle testileirille. Lentokentällä häntä vastassa oli pelaaja-agentti Pietro Allatta. Sillanpää mukaan Allattan ulkonäkö toi mieleen näyttelijä Danny De Viton.

Pikkugangsteri

Pietro Allatta on yksi Belgian helmikuisen oikeudenkäynnin pääsyytetyistä. Hän oli surullisen kuuluisa Belgiassa jo ennen vuoden 2005-2006 ottelumanipulaatioista syntynyttä kohua, sillä hänet oli tuomittu ehdolliseen vankeuteen aiemmin isossa talousrikosvyyhdissä. Lisäksi hän on syyttäjän mukaan johtanut rakennusalalla perintätoimistoa, joka ei kaihda väkivallan käyttämistä.

La Louvierin seuran omisti tuolloin Filippo Gaone, joka oli luonut omaisuutensa tekstiiliyrittäjänä. Syyttäjän mukaan Yen rahoja liikuteltiin maasta toiseen Gaonen firmojen avulla ja La Louvierien seuran kautta, jonka puheenjohtajana Gaone toimi. Ye maksoi seuralle puoli miljoonaa euroa. Sen lisäksi Ye maksoi 350 000 euroa toiselle seuralle Lierselle. Edellisten lisäksi Ye epäillään yrittäneen vaikuttaa lahjomalla pelituloksiin muidenkin seurojen kuten Geelin ja Monsin pelaajien avulla. 

Suray tunnusti kahdeksan vuotta sitten Belgian suurimman ranskankielisen Dernier Heuren iltapäivälehden haastattelussa, että Allianssin peli oli järjestetty. Nyt vuosia myöhemmin Suray ja kaikki muut syytetyt kiistävät syytteet eikä asiaa käsitelty käräjillä.

Belgian tutkinnan aikana paljastui Pietro Allatta vastaanottama muhkea agenttipalkkio. Belgian suurimman ja rikkaimman seuran Anderlechtin tehdessä kymmenen vuotta sitten kaupat La Louvierin kanssa huippulupaavasta maalivahdista Silvio Protosta, seura maksoi siirtosummana 1,2 miljoonaa euroa. Koska Anderlecht ei suostunut tekemään kauppoja Pietro Allattan kanssa, rahat maksettiin La Louvieren tilille ja sieltä osa niistä siirtyi Luxemburgiin postilaatikkoyrityksen tilille ja sitä kautta Allattalle. Hän kuittasi palkkioksi 350 000 euroa.

Rikosrekisteristään huolimatta Pietro Allatta nimi löytyy yhtä tätä kirjoittaessa kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan sivuilta, johon on listattu eri maihin rekisteröityneitä agentteja. Hänen nimeään ei tosin löydä Belgiaan rekisteröityjen agenttien listoilta vaan Togon tasavallan nimen alta.

Todistajat kertovat kiristyksestä ja uhkailusta

Belgian syyttäjän mukaan Ye yritti saada tavallisesti valmentajien avulla pelaajia häviämään otteluita, tekemään virheitä tai muuten otteluiden päättyvän hänen toivomallaan tavalla. Kaikki ottelut eivät kuitenkaan menneet toivotulla tavalla, joten toisinaan Ye vaati rahojensa maksamista takaisin ja raivostui silmittömästi, jos vedot epäonnistuivat. Ye yritti toisinaan lahjoa myös suoraan pelaajia. 

Oikeudessa valmentajat puolustautuivat muun muassa kertomalla, kuinka Ye seurassa olleet muskelimiehet loivat lahjontatilanteissa uhkaavan tunnelman. Heillä saattoi olla mukana pesäpallomaila tai käsiase. Vaikka niitä ei käytetty eikä uhkailtu, tunnelma muuttui pelottavaksi. 

Belgiassa vyyhtiin sotkeutui valmentaja Paul Put. Belgian Jalkapalloliitto antoi hänelle kolmen vuoden toimitsijakiellon. Hän siirtyi sen jälkeen valmentamaan Gambian maajoukkuetta. Nykyisin hän valmentaa Burkina Fason maajoukkuetta.

Belgiassa Yen, Allatan, Surayn ja monen muun pelaajan lahjontavyyhdistä nousi valtava kohu Suomen tapahtumien jälkeen syksyllä ja talvella 2005-2006. Belgiassa se johti monen pelaajan potkuihin omista seuroistaan kesken kauden. Muun muassa kolme pelaajaa suurseura Anderlechtista sai lähteä.

Belgiassa Pietro Allatta nähtiin jalkapallo-otteluissa Zheyun Yen seurassa, kunnes belgialaiset tiedostusvälineet alkoivat paljastaa tietoja miesten yhteisistä toimista. Suurin kohu syntyi, kun poliisi kutsuttiin rauhoittelemaan Yen ja kahden naisen välistä riitaa hotelliin Brysselin keskustassa. Poliisi löysi Yen huoneesta suuren summan käteistä rahaa, mutta päästi hänet menemään. Sen jälkeen Belgian lehdet kertoivat etusivun uutisia uusista paljastuksista.

Kohun jälkeen Allatta muutti Mauritiukselle, missä hän asui usean vuoden ajan ja Ye katosi Belgiasta. Sen jälkeen levisi huhu, että hän olisi kadonnut lopullisesti. Viime vuonna 2014 allekirjoittanut sai luotettavasta lähteestä vinkin, jonka mukaan Zheyun Ye on elossa.

Belgian syyttäjä vaatii Ye kuuden vuoden, Pietro Allattalle kahden ja puolen, Paul Putille kahden vuoden, Olivier Suraylle kahden vuoden, Jean-Pierre La Placalle vuoden vankeustuomiota sekä muille syytetyille lievempiä tuomiota.

Belgiassa vyyhdin alunperin paljastunut toimittaja Jan Hauspie ihmettelee tutkinnan hitautta ja suhtautuu sen päätöksiin tyynesti. Suurin osa oikeuden syytteistä tiedettiin jo kahdeksan vuotta sitten, kun belgialaiset tiedotusvälineet julkaisivat niitä kilpaa. Hän arvelee kaikkien syytettyjen valittavan tuomioistaan ja pelkää koko jutun vanhenevan. 

Etsiessämme avustajani kanssa tietoja Zheyun Yen olinpaikasta löysimme muutamia kiinnostavia kiinalaisia nettisivuja, joissa hän poseeraa. Niiden mukaan Ye on jatkanut eurooppalaisten seikkailujen jälkeen uraansa menestyksellisesti Kiinassa ja toiminut muun muassa kauppakamarin varapuheenjohtajana Pekngistä koiliseen sijaitsevassa kaupungissa sekä perustanut useita eri yrityksiä.

Risto Rumpunen, Yle Urheilu