Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Napoli - Spezia
  • Jalkapallon Italian cup, Napoli - Spezia

Tässä ovat Suomen mestarit – katso Kärppien joukkue pelaaja pelaajalta!

Kärpät nousi vaikeuksien kautta Suomen mestariksi finaalisarjassa Tapparaa vastaan. Yle Urheilu esittelee SM-liigan kevään 2014 kultajoukkueen pelaaja pelaajalta.

urheilu
Kärpät suomen mestarit
Tomi Hänninen

Maalivahdit

Tomi Karhunen
SM-liiga

Tomi Karhunen, 24 vuotta, OuluPitkään Kärppien organisaatiossa viihtynyt maalivahti nousi vihdoin kirkkaimpiin valoihin. Otti Jussi Rynnäksen loukkaannuttua torjuntavastuun ja torjui joukkueensa finaaleihin. Loppuotteluissa joutui maalivahtiruletissa kertaalleen sivuun, mutta palasi maalille viidennessä finaalissa ja torjui oululaiset lopulta mestaruuteen. Uran ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruuden jälkeen jatkaa uraansa Kärpissä myös ensi kaudella.

Jussi Rynnäs
SM-liiga

Jussi Rynnäs, 26 vuotta, PoriPorilaisvahti palasi kolmen Pohjois-Amerikan kauden SM-liigaan. Oli syyskaudella liigan paras maalivahti, mutta joutui runkosarjan lopussa sivuun loukkaantumisen takia. Menetti paikkansa Karhuselle, mutta sai vielä yrittää finaalisarjan neljännessä pelissä. Pudotuspelien voittoprosentti on kuitenkin yhä pyöreä nolla. Debytoi ennen uran ensimmäistä Suomen mestaruuttaan myös maajoukkueessa ja jatkaa Kärpissä myös ensi kaudella.

Puolustajat

Ville Pokka
SM-liiga

Ville Pokka, 19 vuotta, TornioNuorten maailmanmestari teki läpimurtonsa liigajäille ja juhli uransa ensimmäistä SM-kultaa. Tornion ujo poika osoitti pysyvänsä mukana myös fyysisissä pudotuspeleissä, kun tehoja syntyi yhteensä 2+9. Yksittäisenä huippuhetkenä upea läpisyöttö Mika Pyörälän finaalipaikan ratkaisseeseen osumaan. Sopimus jatkuu myös ensi kaudella, mutta suunnannee Pohjois-Amerikkaan. Paikka Minskin MM-kisoissa on erittäin lähellä.

Lasse Kukkonen
SM-liiga

Lasse Kukkonen, 32 vuotta, OuluJoukkueensa kapteeni oli tärkein yksittäinen pelaaja Suomen mestaruuden takana, vaikka olikin finaalisarjan alussa varjojen mailla. Runkosarjassa takoi uran huippulukemat 12+16 ja pudotuspeleissäkin syntyi kymmenen tehopistettä.Moninkertainen arvokisamitalisti pokkasi uransa toisen SM-kullan ja terveenä ollessaan jatkaa varmasti Minskin MM-kisoihin. Pitkä sopimus kevääseen 2017 saakka.

Atte Ohtamaa
SM-liiga

Atte Ohtamaa, 26 vuotta, Nivala"Nivalan Cowboy" juhlii uransa toista SM-kultaa. Ensimmäinen tuli keväällä 2008 yhden pudotuspelin ansiosta. Nyt pelasi kaikki pudotuspelit ja oli isossa roolissa. Runkosarjassa syntyi ennätystehot 5+17, mutta pudotuspeleissä keskittyi pääosin oman maalinsa varjeluun. Sopimus päättyy tähän kauteen ja Urheilusanomien tietojen mukaan jatkaa uraansa ensi kaudella KHL-Jokereissa.

Vladimir Eminger
SM-liiga

Vladimir Eminger, 22 vuotta, CZEVuonna 2011 Kärppien junioreihin saapunut tshekkiläinen juhli toisella liigakaudellaan uran ensimmäistä Suomen mestaruuttaan. Runkosarjassa pelasi 45 ottelua ja pudotuspeleissä veteli hissillä kokoonpanon ja vilttiketjun väliä. Tuntui etenkin finaalisarjassa olevan liian kovassa paikassa, kun liukkaat Tappara-hyökkääjät menivät ohi vasemmalta ja oikealta. Sopimus Kärppien kanssa jatkuu myös ensi kaudella.

Mikko Lehtonen
SM-liiga

Mikko Lehtonen, 35 vuotta, KiiminkiKonkaripuolustaja sai tililleen jo uransa neljännen Suomen mestaruuden, vaikkei pelannut otteluakaan pudotuspeleissä. Kärsi runkosarjassa loukkaantumisista ja pelasi vain 25 ottelua. Oli pudotuspeleissä ainakin lähellä pelikuntoa, muttei mahtunut pelaavaan kuusikkoon. Sopimus oululaisseuran kanssa päättyy tähän kauteen.

Mikko Niemelä
SM-liiga

Mikko Niemelä, 23 vuotta, OuluKärppien kasvatti juhli ensimmäisen täyden liigakautensa päätteeksi uran ensimmäistä SM-kultaa. Pelasi runkosarjassa seitsemää vaille kaikki pelit, mutta pudotuspeleissä sahasi pelaavan kokoonpanon ja vilttiketjun välillä. Oli Emingerin tavoin usein pulassa omassa päädyssä. Uran ensimmäinen liigamaali odottaa yhä itseään, kun on tahkonnut 119ottelua ilman maalia. Jatkaa täysosuman metsästämistä myös ensi kaudella Kärpissä.

Adam Masuhr
SM-liiga

Adam Masuhr, 30 vuotta, Gävle (SWE)Ruotsalaispuolustaja saapui runkosarjan lopussa KalPan tyhjennysmyynnistä ja huipensi kautensa uran ensimmäiseen SM-liigan mestaruuteen. Hankittiin viivapelotteeksi, mutta oli pudotuspeleissä lähinnä ongelmissa omassa päässä. Sopimus Kärppien kanssa oli loppukauden kattava, eikä Masuhr palaa enää KalPaan. Ensi kauden pelipaikka on vielä kysymysmerkki.

Ari Vallin
SM-liiga

Ari Vallin, 36 vuotta, YlöjärviKokenut puolustaja palasi kahdeksan vuoden tauon jälkeen kärppäpaitaan ja juhli uransa viidettä Suomen mestaruutta. Urakoi kahta vaille koko runkosarjan ja kaikki pudotuspelit. Iän myötä vauhti on hidastunut ja virheitä tuli, mutta mahtui edelleen selkeästi aloittavaan kuusikkoon. Pyrki rajallisen vauhdin takia mahdollisimman yksinkertaiseen peliin. Jatkaa oululaisseurassa myös ensi kaudella.

Hyökkääjät

Esa Pirnes
SM-liiga

Esa Pirnes, 37 vuotta, OuluVuonna 2003 Tapparalle mestaruuden Raksilassa ratkaissut oululainen juhli nyt uransa toista Suomen mestaruutta kasvattajaseuransa paidassa. Saapui kesken kauden SHL:ssä flopanneesta AIK:sta ja toi viimeisen silauksen Kärppien hyökkäyspeliin. Ei ole enää vanhoilla päivillään enää tuulennopea, mutta iän myötä pelisilmä on kehittynyt entisestään. Sopimus oli loppukauden kestävä, mutta jatkaako 14 vuoden reissaamisen jälkeen kotikaupungissaan?

Julius Junttila
SM-liiga

Julius Junttila, 22 vuotta, OuluOululaiskasvatti juhli lopullisen läpimurtokautensa päätteeksi uransa ensimmäistä aikuisten SM-kultaa. Sai heti kauden alusta alkaen paljon vastuuta valmennusjohdolta ja takoi runkosarjassa 34 tehopistettä. Pudotuspeleissä pistetahti hyytyi, mutta pelasi energisesti kolmosketjussa yhdessä Joonas Kemppaisen ja Joonas Donskoin kanssa. Sopimus Kärppien kanssa jatkuu vielä ensi kauden.

Mika Pyörälä
SM-liiga

Mika Pyörälä, 32 vuotta, OuluKärppien toinen kova paluumuuttaja, joka otti ison johtajan roolin heti palattuaan kasvattajaseuraansa. Pelasi kauden kaikki ottelut ja voitti pudotuspelien pistepörssin tehoilla 6+10.Nousi pudotuspeleissä tärkeimmillä hetkillä esiin hyökkäyspään tehoillaan, kun muut kärppähyökkääjät uinuivat. Terveenä ollessaan mahtuu pomminvarmasti myös kevään MM-kisoihin uran kolmannen SM-kullan jälkeen.. Jatkaa Kärpissä vielä kaksi seuraavaakin kautta.

Juho Keränen
SM-liiga

Juho Keränen, 29 vuotta, KeiteleKoko SM-liigauransa Kärpissä pelannut laitahyökkääjä juhli seitsemännen liigakauden päätteeksi ensimmäistä Suomen mestaruuttaan. Pelasi kaikki pudotuspelit ja teki pyyteetöntä työtä nelosketjussa. Herätti ensimmäisessä katkopelissä joukkueensa ja kotiyleisön painavilla taklauksillaan. Jatkaa Kärpissä vielä seuraavat kaksi kautta.

Simon Suoranta
SM-liiga

Simon Suoranta, 21 vuotta, VaasaVaasalaiskasvatti juhli kolmannen liigakautensa päätteeksi ensimmäistä SM-kultaansa. Raatoi pyyteetöntä työtä nelosketjussa. Ei pelannut kaikkia pudotuspelejä ilmeisesti loukkaantumisen takia, mutta aina kentällä ollessaan teki vastustajan pakkien oloista epämukavat. Sopimus Kärppien kanssa jatkuu vielä ensi kauden.

Joonas Kemppainen
SM-liiga

Joonas Kemppainen, 26 vuotta, KajaaniHokin kasvatti teki monen muun pelaajan tavoin lopullisen läpimurtonsa SM-liigatasolle. Takoi runkosarjassa piste-ennätyksensä 31 pistettä. Pudotuspeleissä pistetahti hyytyi yhdessä muun kolmosketjun kanssa. Pyörähti kauden aikana myös Euro Hockey Tourilla Sotshissa kokeilemassa, muttei kuulu ainakaan vielä MM-kisaehdokkaisiin. Jatkaa Kärpissä myös ensi kaudella.

Jari Viuhkola
SM-liiga

Jari Viuhkola, 34 vuotta, OuluKärppäikoni juhli jo uransa viidettä Suomen mestaruutta. Kokenut hyökkääjä on ollut voittamassa kaikkia 2000-luvun mestaruuksia. Runkosarjassa takoi vielä 28 pistettä, mutta pudotuspeleissä ei mahtunut enää juurikaan kokoonpanoon. Pelatessaan näytti puolikuntoiselta eikä sopinut nelosketjun sentterin rooliin. Lyhyttä AHL-visiittiä lukuun ottamatta vain Kärppiä edustaneen konkarin sopimus päättyy tähän kauteen. Siirtyykö jo kravattipuolelle?

Mikko Alikoski
SM-liiga

Mikko Alikoski, 27 vuotta, OuluNelosketjun rouhija pokkasi kasvattajaseurassaan jo uransa neljännen SM-kullan. Raatoi pudotuspeleissä lähes kaikki ottelut ja teki pyyteetöntä työtä näkymättömässä roolissa. Sopimuksessa on optio vielä ensi kaudestakin. Hakeeko mestaruuden jälkeen uutta liekkiä uralle muualta vai jatkaako tutussa ja turvallisessa Oulussa?

Joonas Komulainen
SM-liiga

Joonas Komulainen, 23 vuotta, KuhmoPienikokoinen taitoniekka kävi kauden aikana kaksi peliä KalPassa lainalla, mutta päätti kautensa lopulta uran ensimmäiseen aikuisten SM-kultaan Kärpissä. Pudotuspeleissä istui pääosin katsomon puolella, mutta nousi finaalisarjan ratkaisupeleihin mukaan. Sopimus oululaisseuran kanssa kattaa myös ensi kauden.

Ben Maxwell
SM-liiga

Ben Maxwell, 26 vuotta, North Vancouver (CAN)Kanadalaissentteri oli oululaisten kauden parhaita hankintoja. Useamman kauden NHL:n ja AHL:n väliä sahannut Maxwell iski runkosarjassa makoisat 42 pistettä. Pudotuspeleissä pistehana tyrehtyi, mutta oli silti tärkeässä roolissa etenkin erikoistilanteissa. Voitti paljon tärkeitä aloituksia molemmissa päissä. Sopimus päättyi kultajuhliin. Kärpät haluaisi varmasti pitää tähtensä, mutta myös muualla riittänee kysyntää uran ensimmäisen SM-kullan jälkeen.

Juhamatti Aaltonen
SM-liiga

Juhamatti Aaltonen, 28 vuotta, IiKärppäkasvatti palasi kolmen kauden ulkomaan kiertueen jälkeen Suomeen. Pelasi runkosarjassa lähes piste per peli -tahtia ja kävi välissä voittamassa olympiapronssia Sotshissa. Pudotuspeleissä etsi peliään pitkään, mutta ratkaisevilla hetkillä nousi tähtipelaajan tavoin esiin. Seitsemännen pelin jatkoerässä laukoi kylmähermoisesti mestaruuden ratkaisseen maalin. Sopimus päättyy, joten osoite vaihtunee uran toisen SM-kullan jälkeen. Vieläkö KHL:n sopimussotkut jatkuvat?

Ivan Huml
SM-liiga

Ivan Huml, 32 vuotta, Kladno (CZE)Tshekkihyökkääjä pelasi jo kolmannen täyden kautensa Oulussa ja oli seuran pisteykkönen runkosarjassa 49 pisteellään. Pudotuspeleissä oli Aaltosen tavoin pitkään tutkalla, mutta löysi tiensä valoon tärkeimmillä hetkillä. Aiemmin kilahduksistaan tunnettu taituri oppi hillitsemään itsensä eikä varsinaisia ylilyöntejä enää nähty. Sopimus jatkuu uran ensimmäisen SM-kullan jälkeen myös ensi kaudella.

Joonas Donskoi
SM-liiga

Joonas Donskoi, 22 vuotta, RaaheKärppien juniorimyllyn läpikäyneen hyökkääjän läpimurtoa odotettiin pitkään ja tällä kaudella se tapahtui. Iski runkosarjassa piste-ennätyksensä 37 pistettä ja laukoi myös pudotuspeleissä neljätärkeää maalia. Ratkaisi ensimmäisen finaalin ja toi kolmannessa finaalissa Kärpät taistelemaan voitosta viime sekunneilla. Sopimus jatkuu vielä ensi kaudella, mutta kiinnostusta pelaajaan on varmasti myös muualla. NHL-varaus on rauennut, mutta miten on KHL:n laita?

Toni Kähkönen
SM-liiga

Toni Kähkönen, 27 vuotta, VaasaEdelliskaudella Espoosta siirtynyt hyökkääjä huipensi toisen kautensa Kärpissä uran ensimmäiseen SM-kultaan. Bluesin kapteenina oli tottunut finaalitappioihin, mutta nyt sai maistaa myös voitonjuhlaa. Sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä esitti tasaisen varmaa vääntöä, ei korkeita huippuja eikä syviä monttuja. Sopimus päättyi mestaruusjuhlien myötä ja uudet kuviot saattavat kutsua.

Saku Mäenalanen
SM-liiga

Saku Mäenalanen, 19 vuotta, KemiNuorten maailmanmestaruusjoukkueen maaliruisku ei pelannut pudotuspeleissä otteluakaan, mutta sai SM-kullan 25 runkosarjaottelun perusteella. Iski pelaamissaan otteluissa tehot 4+3, muttei saanut pudotuspeleissä vielä näytönpaikkaa. Sopimus jatkuu ilmeisesti myös ensi kaudella, jolloin saanee suuremman näyttöpaikan heti kauden alusta. Tulevaisuuden nimi.

Lisäksi maalivahti *Toni Eskelinen *oli runkosarjassa 15 ottelussa luukkuvahtina.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat