Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

"Suomalainen urheilu antoi melkoisen uhrin viime sotavuosina"

Kymmenkunta suomalaista olympiavoittajaa tai maailmanmestaria menetti henkensä talvi- ja jatkosodan taisteluissa, kertoo yksi maanantaina julkistettavan He antoivat kaikkensa -kirjan tekijöistä Antti O. Arponen.

urheilu
Gunnar Höckert
Gunnar Höckert (oik.) on yksi suomalaisurheilijoista, joka menetti henkensä sodassa.YLE

Lähes 400 SM-tason urheilijaa, 9 olympia- ja MM-voittajaa ja lähes 10 olympiamitalistia on haudattu sankarihautoihin talvi- ja jatkosodan takia. Heidän joukossaan olivat muun muassa hiihdon moninkertainen arvokisamitalisti Kalle Jalkanen, Berliinin olympiakisojen 5 000 metrin voittaja Gunnar Höckert ja kreikkalais-roomalaisen painin moninkertainen arvokisamitalisti Lauri Koskela.

- Suomalainen urheilu antoi melkoisen uhrin viime sotavuosina, totesi He antoivat kaikkensa -kirjan yksi tekijöistä Antti O. Arponen Yle Urheilun haastattelussa.

Arposen lisäksi kirjaa ovat olleet kirjoittamassa Markku Kasila ja Vesa-Matti Peltola. Arponen myöntää, että kirjaa varten tehty tutkimustyö yllätti tekijät.

- Emme osanneet arvioida määrää etukäteen näin suureksi. Kun pari kolme vuotta sitten aloimme tätä tutkimaan, arviomme olivat 200-300 SM-tason urheilijassa. Lopputulos on noin 400, ja siinä on muutama valmentaja ja urheilujohtaja mukana, Arponen sanoi.

- On selvää, että tämä vaikutti rajoittavasti suomalaisten menestykseen seuraavissa olympiakisoissa ja muissa arvokisoissa sotien jälkeen.

Kirjoittajat ovat tutkineet vuosina 1939-1945 käytyjä sotia. Jos mukaan otetaan vuoden 1918 Suomen sisällissota, nousee kaatuneiden urheilijoiden määrä noin 40:llä.

- Mukana on muun muassa viisi Tukholman olympiakisojen urheilijaa. Heistä tunnetuin oli (yleisurheilija) Juho Halme, joka oli myös urheilutoimittaja ja urheilukirjailija.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat