Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Näkökulma: Irti mun munista!

Urheiluseuroissa toimii valitettavasti aikuisia, jotka käyttävät seksuaalisesti hyväksi alaikäisiä lapsia. Yksikin tapaus on liikaa, ja siihen on heti puututtava jämäkästi, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Jarno Ranta.

urheilu
Lähikuva melojan airosta.
EPA / Roland Weihrauch

Väestöliiton, lajiliittojen ja valtakunnallisen urheilujärjestö Valo ry:n mukaan suomalaisissa urheiluseuroissa tapahtuu seksuaalista häirintää ja hyväksikäyttöä silloin tällöin. Pahimmillaan ne ovat niin kovan luokan tapauksia, esimerkiksi seksuaalirikoksia, että niihin haetaan apua viranomaisilta.

Asia on nyt ajankohtainen, kun Suomessa tulee torstaina eli vappuna voimaan uusi laki lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä.

Se on yksi keino tunnistaa etukäteen esimerkiksi urheiluseurojen toimintoihin pyrkivä hakija, joilla on ollut seksuaalisen hyväksikäytön ongelmia ennen taustalla.

Seksuaaliseen hyväksikäyttöön taipuvat valmentajat ja ohjaajat ottavat herkästi silmätikuikseen nuoria puolustuskyvyttömiä tyttöjä ja poikia: nimittelevät, nöyryyttävät, koskettelevat aroista paikoista ja lähettelevät eroottisia tekstiviestejä.

Jossain vaiheessa jopa 30-40-vuotiaat miehet ja naiset voivat saada pakkomielteen, että heidän on alettava seurustella teinivalmennettavansa kanssa. Tämä voi tuntua uhriksi joutuvasta tytöstä tai pojasta aluksi kivalta, kun etenkin teini-iässä hormonit hyrräävät kovilla kierroksilla. Nuorethan ovat yli-innostuneita kaikesta uudesta, kuten seurustelusta ja seksikokemuksista.

Pojat alttiita uusille kokemuksille

Varsinkin pojat ovat innokkaita hankkimaan uusia kokemuksia, jotta heidän arvonsa pysyy kovana toisten jätkien silmissä. Ja voihan se tuntua vielä kypsymisvaiheessa olevasta kundista mieltä kohottavalta, kun hän saa leuhkia silmät onnesta pyöreänä muille, että on päässyt harrastamaan seksiä valmentajansa kanssa, ja etenkin tosi monta kertaa.

Parisuhteeseen valmentajien kanssa joutuneet nuoret saattavat herätä todellisuuteen nopeasti itsekin, kun valmentaja voi muuttua kauhuelokuvan hirviötä muistuttavaksi olennoksi, jonka kontrolli pettää.

Jarno Ranta

Pojat ovat poikia, vaikka voissa paistaisi, mutta tällainen toiminta ei tietenkään ole hyväksyttävää missään olosuhteissa. Heille on annettava kasvurauha, jotta kehitys ei pysähdy.

Väestöliiton mukaan lasten yksilölliset kokemukset ovat erilaisia. Jos hyväksikäyttäjä on esimerkiksi valmentaja, hän käyttää auktoriteettiaan hyväksi. Tällöin luottamus valmentajan ja nuoren välillä kärsii pahasti, ja nuori voi tuntea, ettei häntä auteta kasvussa.

Nuoren itsetunto heikentyykin, ja hän ei välttämättä enää uskalla aloittaa minkäänlaisia parisuhteita ja seurustelukokeiluja, koska rajoja on jo ylitetty.

Pahimmassa tapauksessa hyväksikäytetty nuori ajautuu masennukseen ja itsemurhaan. Siksi nuoret tarvitsevat paljon positiivista kannustusta.

Häirinnästä kerrottava heti

Parisuhteeseen valmentajien kanssa joutuneet nuoret saattavat herätä todellisuuteen nopeasti itsekin, kun valmentaja voi muuttua kauhuelokuvan hirviötä muistuttavaksi olennoksi, jonka kontrolli pettää.

Kuvitteellisessa esimerkissä hän alkaa käydä käsiksi valmennettavaansa ja käyttää hyväkseen ylivoimaista valta- ja luottamusasemaansa tyyliin: "Jos kerrot tästä muille jotain, sinun urheilu-urasi loppuu nyt heti."

Tässä tilanteessa nuorten onkin äärimmäisen vaikea puhua asiasta ulkopuolisille. He joko pelkäävät sydän rinnassa jyskyttäen valmentajiensa likaista kostoa tai tuntevat suurta häpeää ja syyllisyyttä. He ajattelevat, että tilanteen ajautuminen tähän pisteeseen johtuu ainoastaan heistä, vaikka vastuu ja syy ovat aina hyväksikäyttäjillä eli tässä tapauksessa aikuisilla.

Heillä pitäisi maalaisjärjen mukaan olla paljon enemmän järkeä päässä kuin potkuhousuistaan irti päässeillä teineillä.

Vaikka rinnassa tuntuisi olevan suuri möykky, nuorten on kerrottava seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja muusta häirinnästä heti sellaiselle ihmiselle, johon he voivat luottaa sataprosenttisesti vaikka autiolla saarella ihoa grillaavan paahtavan auringon alla.

Jos asiasta on aluksi vaikea kertoa omille vanhemmille, siitä voi kertoa vaikkapa hyvälle kaverille, toisille valmentajille, sairaanhoitajille tai suoraan poliisille. Heidän pitää olla uhrin puolella alusta lähtien ja tehdä hänelle selväksi, että hän on tehnyt oikein ja hyväksikäyttäjä väärin.

"Liika on liikaa nyt ja aina"

Asialla on tulipalokiire, sillä tällaiset väärin toimivat tyypit on lakaistava urheilukentiltä ja muualta yhteiskunnasta pois, ennen kuin he satuttavat teoillaan uhria enemmän tai etsivät pihteihinsä uusia saaliita.

Valitettavaa on se, että nämä hyväksikäyttäjät eivät ole pelkästään urheilun ongelma. Heitä tuppaa ajautumaan muihinkin paikkoihin, joissa on lapsia ja nuoria. Nykyään nämä pedofiilit saalistavat nuoria teinejä esimerkiksi nuorten suosimilta keskustelu- ja muilta nettisivuilta.

Vetoan sinuun aikuinen: avaa silmäsi, jotta huomaat, mitä ympärilläsi tapahtuu. Sinä, minä ja jokainen voi nyt auttaa. Älä jätä lasta ja nuorta tai ketään muutakaan yksin vaan auta ja levitä auttamiskulttuuria myös muualle. Nyt on aika toimia.

Jarno Ranta

Mutta onneksi kyse on vain marginaaliryhmästä, sillä valtaosa seuroissa toimijoista on kunnollisia äidin ja isän kasvattamia aikuisia, jotka uhraavat paljon omaa kallista vapaa-aikaansa muiden kouluttamiseen ja ohjaamiseen.

Siitä ei kuitenkaan päästä olkapäitä kohauttamalla mihinkään, että yksikin hyväksikäyttäjä on liikaa suomalaisessa urheilussa. Hän on liikaa nyt ja aina.

Siksi tällaiset hyväksikäyttäjät pitäisi saada kiinni vastaamaan teoistaan, ennen kuin on liian myöhäistä, ja se voi olla jo tänään. Heitä ei myöskään saisi enää koskaan päästää takaisin urheiluseuratoimintaan.

Tai ainakin heidän ottamistaan olisi harkittava enemmän kuin kolme kertaa, sillä jokuhan voi parantua ja parantaa tapansa - heilläkin on ihmisarvonsa.

Se on kuitenkin varmaa ilman ennustajaeukon luona käyntiäkin, että teoillaan he jättävät ikävän käyntikortin uhreihinsa. Heistä toki osa selviää kärsimyksestä, joka tottelee pahalta suussa maistuvaa nimeä: seksuaalinen hyväksikäyttö.

Järjestöillä oikeus pyytää rikostaustaote

Onneksi eduskunta päätti suihkuttaa tilanteeseen ilmaa puhdistavaa raikastetta viime vuonna, kun se löi ilman sarvia ja hampaita pöytään hyvän päätöksen: nyt järjestöillä on oikeus pyytää kaikilta lasten kanssa toimivilta vapaaehtoistoimijoilta rikostaustaote. Siihen ei velvoiteta, mutta siihen tarjotaan vapaaehtoinen mahdollisuus.

Mielestäni tuota mahdollisuutta kaikkien lasten ja nuorten etua ajavien urheiluseurojen ja muiden yhdistysten kannattaa käyttää. Perustelen tätä sillä, että rikostaustan tarkistamisella ainakin oleellisesti pienennetään nuorten riskiä joutua hyväksikäyttäjien kynsiin, kun näistä teoista aiemmin kiinni jääneet pystytään haravoimaan pois kuin rikkaruohot kasvimaalta. Se on ennaltaehkäisevää toimintaa.

On kuitenkin muistettava, että tämäkään järjestelmä ei ole täysin aukoton, ja ihmisten pääkopan sisälle on tunnetusti tavattoman vaikea kurkistaa, mitä siellä kulloinkin liikkuu.

Se on kuitenkin toivottavasti askel nykyistä parempaan suuntaan, jos nuoret eivät pysty itse riittävän ajoissa puolustautumaan ja räikeimmissä tapauksissa sanomaan: irti mun munista!

Vetoan sinuun aikuinen: avaa silmäsi, jotta huomaat, mitä ympärilläsi tapahtuu. Sinä, minä ja jokainen voi nyt auttaa. Älä jätä lasta ja nuorta tai ketään muutakaan yksin vaan auta ja levitä auttamiskulttuuria myös muualle. Nyt on aika toimia.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat