Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Salibandyvalmentaja ehdotti naispelaajalle seksiä – vaimo uhkaili avioerolla

Nelikymppinen salibandyvalmentaja alkoi seksuaalisesti ahdistella parikymppistä Mirkkua (nimi muutettu) pari vuotta sitten.

urheilu
YLE

Naimisissa ollut miesvalmentaja lähetteli joukkueensa huomattavasti nuoremmalle naispelaajalle erilaisia tekstiviestejä, joissa hän ehdotti suoraan jopa seksiä.

- Koskaan ei mitään tietynlaista koskettelua ollut, vaikka pelimatkoilla hierottiin esimerkiksi jalkoja, mutta ei menty ehdottelua pidemmälle. Pahimmillaan hän ehdotti tekstiviesteissään näin: ”Olisiko treenien jälkeen yhteiset suihkut tai jotain muuta vastaavaa?” Ihan suoraan hän ilmaisi kantansa asiaan, Mirkku kertoo.

Mirkun mukaan valmentaja ei ehdottanut kasvotusten ”seksijuttuja” vaan tekstiviestien lisäksi mies ahdisteli häntä Facebookissa.

- Niitä tuli kymmeniä päivässä.

Mirkun mukaan häirintä alkoi siinä vaiheessa, kun valmentajalla ei enää riittänyt kiinnostusta valmentamiseen.

- Hän alkoi omaa motivaatiotaan etsiä ilmeisesti jostain muualta.

Seksuaalista ahdistelua kesti teksti- ja Facebook-viestein noin kuukauden.

- Hän oli härskiä läppää heittävä mies, ja luulinkin aluksi, että hän heitti minulle läppää. Mutta viestien tyyli muuttui erilaiseksi, ja minä olin ikään kuin sisällä siinä jutussa. Hän osasi taidokkaasti ottaa minut juttuunsa mukaan. Jos olisin tiennyt ensimmäisistä viesteistä, että tämä ei ole pelkkää läppää vaan tässä on jotakin muutakin takana, en olisi edes vastannut hänen viesteihinsä. Teinkin varmasti väärin, kun vastailin hänelle. Minun olisi pitänyt olla noteeraamatta hänen viestejään.

Valmentajamies kiisti vaimolleen kaiken - Valmentaja yrittikin syyllistää tästä minua

Tekohetkellä valmentajamies oli naimisissa, ja hänen vaimonsa epäili asiaa ja lähestyi Mirkkua.

- Säikähdin asiaa. Kysyin tältä mieheltä, mikä tämä tilanne nyt oikein on. Sanoin myös hänelle, että haluan lopettaa asian tähän. Silloin mies totesi, että nyt se loppuu tähän, kun hän itsekin säikähti, sillä hänen vaimonsa alkoi epäillä ja puhua avioerosta ja kaikesta muusta vastaavasta.

Mirkun mukaan valmentajamies kiisti vaimolleen kaiken, ja Mirkku joutui itse käymään miehen vaimon kanssa asiat läpi.

- Jouduin kertomaan hänelle, mikä oli minun osuuteni tässä asiassa. Sen jälkeen vaimo asetteli minulle erilaisia kysymyksiä, mitä ja missä oli tapahtunut mitäkin sekä mikä oli viestien sisältö. Mies kuitenkin edelleen kiisti kaiken. Valmentaja yrittikin syyllistää tästä minua.

Seksiehdotteluistaan huolimatta, hän ei päässyt fyysisesti satuttamaan Mirkkua koskaan, eikä seksiä tapahtunut.

”Välillä harkitsin, että lopetan koko harrastuksen”

Järkyttävä tapaus jätti jälkensä Mirkun mieleen.

Ensinnäkin hänen kiinnostuksensa ja motivaationsa salibandya kohtaan putosi ”aika alas”.

- Välillä harkitsin, että lopetan koko harrastuksen ja jouduin pitämään erilaisia taukoja lajista, jotta sain siihen lisää kiinnostusta.

Mirkku vaihtoi joukkuetta, vaikka seksuaalisesti häntä ahdistellut valmentajamies ei enää jatkanutkaan valmentamistaan hänen vanhassa joukkueessaan. Mirkku arvioi, ettei mies ole enää millään tasolla tekemisissä lajin kanssa.

- Uuden joukkueen myötä kiinnostuin taas lajiin.

Ahdistelu on vaikuttanut Mirkun omaan parisuhteeseen ja seksielämään

Mirkun silloinen paras ystävä oli hänen tukenaan vaikeassa tilanteessa, jotta hän pääsi takaisin jaloilleen. Tämän jälkeen Mirkun nykyinen mieskin on ollut hänen tukenaan.

- Hänelle pystyn tästä asiasta kertomaan, ja tätä tapausta on käyty meidän parisuhteessa läpi.

Tapaus näkyy myös siinä. Mirkku kertoo, että hänen piti aluksi sanoa aina ei.

- Jos se oli ei, se oli myös ei. Tämän vuoksi seksielämämme olikin aluksi vähän hankalaa.

Mirkku kertoo, että häntä jännitti, alkaako myös hänen miehensä dominoida liikaa.

- Minun pitikin olla se, joka päättää tahdin. Aluksi seksi koski yllättäen ja sanoin ei. Mieheni ymmärsi sen ja tuli tosi paljon vastaan, koska olin puhunut siitä hänen kanssaan paljon. Minulla oli onneksi silloin ja on edelleen niin ihana mies, että hän ymmärtää asian ja on ollut tukena ja turvana. Nykyään seksikin on helpompaa.

"He olivat tosi järkyttyneitä ja sain voimahaleja"

Kun ahdistelu valmentajan taholta tapahtui, Mirkku koki itsensä niin täysikasvuiseksi, ettei vienyt asiaa viranomaisille. Hän kuitenkin kertoi siitä silloisen seuransa salibandyjaoston puheenjohtajalle ja entiselle valmentajalleen.

Sen sijaan omille vanhemmilleen Mirkku ei vielä silloin asiasta kertonut, eikä muillekaan yleisesti.

- Toki varoittelin muutamaa joukkuekaveriani valmentajasta. Aluksi he eivät tienneet asiasta mitään, sillä olin kertonut siitä vain meidän joukkueenjohtajalle, joka oli myös hyvä ystäväni.

Joukkuekaverit kuitenkin huomasivat myöhemmin, että kaikki ei ole kohdallaan, kun Mirkku oli ailahtelevainen peleissä ja niiden ulkopuolella.

- Silloin päätin, että nyt muidenkin on pakko tietää, mistä minun paha tuuli ja äksyily johtuu lajia kohtaan. Sitten kerroinkin asiasta myös joukkueelleni. He olivat tosi järkyttyneitä ja sain heiltä voimahaleja ja kannustuspuheita, Mirkku hiljentyy.

Hänen kanssaan vastaavaa kokeneita tyttöjä ja poikia sekä heitä vanhempiakin hän kannustaa ottamaan asian rohkeasti esille.

- Sitä ei saa häpeillä, mitä tapahtuu, vaikka juuri siinä tilanteessa se hävettää. Mutta tuollaiset ääliöt pitää saada pois, ja tilanne pitää heti purkaa ja saada kitkettyä kusipäät pois. Olkaa vahvoja, Mirkku vetoaa.

Yle Urheilu uutisoi tiistaina, että suomalaisilla alaikäisillä urheilijatytöillä on ollut seurustelusuhteita jopa 30-40-vuotiaiden miesvalmentajiensa kanssa. Näihin ongelmiin on haettu apua ja neuvoja muun muassa Väestöliitosta.

Suosittelemme

Tuoreimmat