Suora

 • Mäkihypyn MC: Zao, naisten kilpailu
 • Urheilustudio
 • Otepää, naiset
 • Alppihiihdon MC: Wengen, miesten pujottelun ensimmäinen lasku
 • Urheilustudio
 • Chaux-Neuve, yhdistetyn mäkiosuus
 • Alppihiihdon MC: Cortina d'Ampezzo, naisten super-G
 • Urheilustudio
 • Ruhpolding, miesten yhteislähtö
 • Ampumahiihdon MC: miesten yhteislähtö, Ruhpolding
 • Otepää, miehet
 • Alppihiihdon MC: Wengen, miesten pujottelun toinen lasku
 • Chaux-Neuve, yhdistetyn hiihto-osuus
 • Ruhpolding, naisten yhteislähtö
 • Wengen, miesten pujottelu
 • Zakopane, miesten kilpailu
 • Katowice Minor CS:GO
 • Urheiluruutu

Kaksi NHL-vahvistusta ja peräti 15 ensikertalaista – tällainen on Leijonien MM-joukkue

Erkka Westerlundin valitsemassa jääkiekon MM-joukkueessa riittää mielenkiintoisia tarinoita. Yle Urheilu esittelee joukkueen pelaaja pelaajalta.

urheilu
Leijonat juhlii voittoa
Tomi Hänninen

Maalivahdit

Pekka Rinne, 31 vuotta, kolmannet MM-kisat
Nashville Predatorsin kultakimpale saa rikkonaisen kauden jälkeen paikan päättää kautensa hyvissä merkeissä. NHL-kausi ja olympialaiset menivät pilalle sitkeän bakteeritulehduksen takia, mutta ehti Leijonien onneksi saada 15 ottelun verran pelituntumaa runkosarjan lopussa. Leijonien kiistaton ykkösvahti, jolta löytyy nälkää uran raskaimman kauden jälkeen.

Mikko Koskinen, 25 vuotta ensimmäiset MM-kisat
Sibir Novosibirskin maalivahti pelaa hyvän KHL-kauden jälkeen ensimmäistä kertaa MM-kisoissa. Oli tuttu näky kauden EHT-kiertueella, kun pelasi Tshekissä, Venäjällä ja Ruotsissa. Toimii Rinteen takana luotettavana kakkosvahtina ja pelannee alkusarjassa muutaman ottelun.

Juuse Saros, 19 vuotta, ensimmäiset MM-kisat
Nuorten Leijonien kultavahti pääsee läpimurtokauden päätteeksi haistelemaan tunnelmaa myös miesten MM-kisoihin. Pelasi upean kauden HPK:n maalilla ja palkittiin vuoden tulokkaana, mutta lähtee Minskiin selkeästi kolmosvahdin rooliin. Imee oppia Rinteeltä, jonka paikan pyrkii Nashville Predatorsin varauksena joskus perimään.

Puolustajat

Juuso Hietanen, 28 vuotta, kolmannet MM-kisat
Torpedo Nizhny Novgorodin puolustaja hakee Sotshin pronssin perään uran ensimmäistä MM-mitalia. Kiersi kauden aikana Tshekin, Suomen ja Ruotsin turnaukset ja on Minskissä Leijonien ykköspuolustaja. Kantaa puolustajista suurimman ylivoimavastuun ja urakoi illasta toiseen isot minuutit. Ei ole nimenä kaikkien tuntema, mutta nyt on paikka nousta kansakunnan kaapin päälle.

Jere Karalahti, 39 vuotta, kuudennet MM-kisat
Lähes kaiken kokenut jokeripuolustaja palaa MM-kisoihin yhdeksän vuoden tauon jälkeen. On ehtinyt pelata urallaan yli 50 MM-kisaottelua ja voittanut kaksi hopeaa ja pronssin. Palaa itselleen tärkeään kaupunkiin, sillä sai uuden alun uralleen Minskissä. Kokemuksensa kautta on joukkueen isähahmoja, vaikka kansainvälisessä vauhdissa pysyminen onkin pieni kysymysmerkki.

Tommi Kivistö, 22 vuotta, ensimmäiset MM-kisat
Ilves-puolustaja on leijonalauman yllätyskortti. Oli mukana koko MM-leirityksen ajan ja esiintyi tasaisen näkymättömästi. Se riitti lopulta MM-valintaan, kun edeltä jäi monta potentiaalisempaa nimeä pois. Ura lähtenyt uuteen nousuun vaikeiden aikojen jälkeen, sillä viime kaudella oli Pohjois-Amerikassa lähellä heittää luistimet naulaan. Pärjääminen aikuisten MM-kisoissa on iso arvoitus.

*Oskari Korpikari, 30 vuotta, ensimmäiset MM-kisat
*
Ensi kaudella Jokereissa KHL:ää pelaava konkari oli mukana koko MM-leirityksen ajan ja pääsi parempien puuttuessa mukaan Minskiin. Tietää, mitä voittaminen vaatii, sillä juhlinut SM-kultaa neljästi. Peruspuolustaja, jonka vahvuudet ovat omassa päässä. MM-kisoissa vauhdissa pysymisestä ei ole takeita.

Ville Lajunen, 26 vuotta, ensimmäiset MM-kisat
Espoolaislähtöinen puolustaja juhli Färjestadissa SHL:n hopeaa päättyneellä kaudella. Vaikutti pitkään pomminvarmalta valinnalta, mutta Ruotsin turnauksen heikot otteet herättivät epäilykset. Oli vaikeuksissa omassa päässä eikä pystynyt tuomaan vahvuuksiaan esiin myöskään hyökkäyspäässä. Saanee roolia ylivoimalla, kun kisajoukkueeseen pääsi.

Jyri Marttinen, 31 vuotta, ensimmäiset MM-kisat
Ässien kokenut puolustaja pääsee vanhemmalla iällä ensimmäistä kertaa aikuisten arvoturnaukseen. Edellinen leijonaturnaus vuodenvaihteesta 2001–02, kun pelasi alle 20-vuotiaiden kisoissa. Hoitaa Ässissä oman roolinsa puolustuspäässä moitteettomasti, mutta MM-kisojen osalta katsomaton kortti. Urakoinee Leijonissa paljon alivoimalla.

Tuukka Mäntylä, 32 vuotta, viidennet MM-kisat
Metallurg Novokuznetskin pakki on toista kertaa peräkkäin kisakoneessa. Hoiti edellisissä kisoissa oman leiviskänsä mallikkaasti. Nousee tarpeen vaatiessa hyökkäyksiin mukaan, mutta pitää myös oman pään puhtaana. Puolustuksen kokeneempaan kaartiin kuuluvana saa suuren roolin.

Atte Ohtamaa, 26 vuotta, ensimmäiset MM-kisat
Kärppien mestaripuolustaja saa kauteen vielä yhden lisähuipennuksen, kun pääsee ensimmäistä kertaa urallaan arvoturnaukseen. Kiersi kauden aikana kolme EHT-turnausta ja antoi SM-liigan pudotuspeleissä erittäin vahvat näytöt osaamisestaan. Peruspuolustaja, joka saa parempien poissa ollessa selvän tontin Leijonien takalinjoilla.

Hyökkääjät

Tommi Huhtala, 26 vuotta, ensimmäiset MM-kisat
Ensi kaudella Jokereissa pelaava hyökkääjä nousi mukaan joukkueeseen oltuaan koko MM-leirityksen mukana. SM-liigassa takoi Bluesissa runkosarjassa 43 pistettä, mutta maajoukkuepeleissä rooli löytyy alemmista ketjuista. Jakaa kovia taklauksia ja välillä vetää yli, mutta tuo Leijonien santapaperiosastolle tarvittavaa kovuutta.

Jarkko Immonen, 32 vuotta, viidennet MM-kisat
Torpedo Nizhny Novgorodin hyökkääjä palaa MM-kisoihin vuoden tauon jälkeen. Viime kerralla juhli MM-kultaa pistepörssin voittajana keväällä 2011. Tällä kertaa pelannee kolmossentterinä, kun Olli Jokinen ja Petri Kontiola kantavat kahden ensimmäisen ketjun vastuut. Monipuolinen pelaaja, joka voidaan tarvittaessa nostaa myös ylempiin ketjuihin.

Olli Jokinen, 35 vuotta, 11. MM-kisat
Winnipeg Jetsin päällikkö palaa MM-kisoihin, vaikka ilmoitti kerran jo lopettaneensa maajoukkueessa. Sotshin olympialaisten hyvät kokemukset ja päättyvä NHL-sopimus saivat kuitenkin jatkamaan vielä Minskiinkin. Edellisen kerran oli mukana Kanadassa 2008, kun Suomi voitti pronssia. On edelleen Leijonien ehdottomia johtohahmoja ja varmasti motivoitunut antamaan näyttöjä uutta NHL-sopimusta varten.

Pekka Jormakka, 23 vuotta, ensimmäiset MM-kisat
Tapparan hopeamitalisti pääsee kovan pettymyksen jälkeen vielä hakemaan parempaa kauden päätöstä uran ensimmäisistä aikuisten arvokisoista. Viime keväänä nimettiin jo joukkueeseen, mutta Lauri Korpikoski ajoi NHL:stä ohi. Esiintyi kauden aikana hyvin kahdessa EHT-turnauksessa, mutta SM-liigan pudotuspeleissä vauhti hyytyi. Siihen vaikuttivat varmasti pienet vammat, joita paranteli vielä ennen Ruotsin turnausta. Pääsee Leijonissakin todennäköisesti kärkiketjuihin ainakin turnauksen alussa.

Leo Komarov, 27 vuotta, viidennet MM-kisat
Moskovan Dynamon voimahyökkääjä jatkaa KHL-kauden ja Sotshin perään vielä MM-kisoissakin. Ruotsin turnauksen perusteella saa nyt myös Leijonissa isomman kiekollisen roolin, jota on pelannut jo KHL:ssä. Joukkueen todennäköinen kapteeni ja ehdoton johtohahmo, joka pelaa niin yli- kuin alivoimaa.

Petri Kontiola, 29 vuotta, viidennet MM-kisat
Traktor Tseljabinskin hyökkääjä puolustaa Minskissä viime kevään kisojen pistepörssin voittoa. Takoi Helsingin ja Tukholman turnauksessa 16 pistettä ja osoitti pystyvänsä johtamaan kiekollisesti Leijonia MM-kisoissa. Ruotsin turnauksessa kävi vielä vähän tutkaparinsa Jori Lehterän tavoin dieselillä, mutta parantaa varmasti tosipelien alkaessa. Leijonien ykkössentteri.

*Jori Lehterä, 26 vuotta, toiset MM-kisat
*
Sibir Novosibirskin taituri jatkaa kevättään vielä KHL-kauden ja olympiapronssin jälkeen uran toisissa MM-kisoissa. Pelaa seurajoukkueessaan keskushyökkääjänä, mutta ottanee Minskissä laiturin roolin tutkapari Petri Kontiolan laidalla. Sotshissa pelasi alemmissa ketjuissa, mutta nyt tarjolla on ykkösketjun paikka ja kovat odotukset. Takooko nimensä lopullisesti toimittajien tietoisuuteen?

Iiro Pakarinen, 22 vuotta, ensimmäiset MM-kisat
HIFK-hyökkääjä oli hyvän liigakauden jälkeen mukana koko MM-leirityksen ajan. Osoitti valmennusjohdolle olevansa valmis alempien ketjujen rooliin MM-kisoissa. Väläytti myös ratkaisupotentiaaliaan rankkareissa Ruotsia vastaan. Kuuluu Sallisten veljesten ohella osastoon, jonka kisapasseja ei välttämättä heti leimata.

*Olli Palola, 26 vuotta, ensimmäiset MM-kisat
*
Tapparan laitahyökkääjä nousi mukaan kisakoneeseen Juhamatti Aaltosen poisjäännin takia. SM-liigan maalipörssin voittajan kisapaikka ei ole vielä varma, sillä valmennusjohto odottaa yhä NHL-vahvistuksia. Jos saa leiman, voisi tuoda joukkueeseen paljon kaivattua ratkaisuvoimaa. Liigafinaalien seiskapelissä hukkasi jatkoerässä avopaikan, jonka haluaisi varmasti siirtää pois mielestään tärkeällä osumalla uran ensimmäisissä MM-kisoissa.

Jere Sallinen, 23 vuotta, ensimmäiset MM-kisat
Ensi kaudella Jokereissa pelaavalla hyökkääjällä on allaan vaiheikas kausi. Aloitti kauden HPK:ssa, mutta lähti kauden lopussa SHL-seura Örebrohon, jossa taisteli putoamista vastaan säilyen lopulta. Ei huimannut Ruotsin turnauksessa, mutta peruspelaamisen taso riitti ensi kaudella Jokereita valmentavalle Westerlundille. Aloittanee ylimääräisenä hyökkääjänä ja nousee tarpeen vaatiessa mukaan kokoonpanoon.

Tomi Sallinen, 25 vuotta, ensimmäiset MM-kisat
Leksandiin siirtyvä vanhempi Sallinen pelasi hyvän kauden Bluesissa, kun otti yhä enemmän vastuuta myös tehojen suhteen. MM-kisoissa rooli on kuitenkin alemmissa ketjuissa tai ylimääräisenä hyökkääjänä. Keskushyökkääjiä riittää, joten suurta roolia ei ainakaan turnauksen alussa ole tarjolla ellei ohita Petteri Wirtasta hierarkiassa.

Miikka Salomäki, 21 vuotta, ensimmäiset MM-kisat
Westerlundin yllätysvalinta saapuu kisajoukkueeseen suoraan AHL-seura Milwaukee Admiralsista. Pelasi Pohjois-Amerikassa hyvän kauden, kun takoi 75 ottelussa 50 tehopistettä. Voimakas hyökkääjä, jonka härkämäisiä otteita leijonalauma kaipaa. Hyvästä kaudestaan huolimatta kysymysmerkki aikuisten tasolla, sillä ei ole muutamaa EHC-ottelua lukuun ottamatta vielä miehissä pelannut.

Veli-Matti Savinainen, 28 vuotta, toiset MM-kisat
Värikäs hyökkääjä lähtee toista kertaa peräkkäin kauden päätteeksi MM-kisoihin. Pelasi SM-liigan mestaruuden jälkeen ensimmäisen kautensa KHL:ssä. Viime kisoissa sai kiekollista vastuuta, mutta tällä kertaa rooli lienee alempien ketjujen energiahyökkääjänä. Taklaa kaikkea mikä liikkuu, mutta pystyy myös viimeistelemään. Tärkeä roolipelaaja.

Petteri Wirtanen, 27 vuotta, ensimmäiset MM-kisat
Donbass Donetskin hyökkääjä pääsee vihdoin mukaan MM-kisoihin. On ollut useamman vuoden peräkkäin EHT-ringissä ja pitkään keväälle MM-leirityksissä, mutta ei ole koskaan mahtunut lopulliseen kokoonpanoon. Luotettava nelosketjun sentteri, joka pitää oman päänsä tehokkaasti puhtaana. MM-kisojen vauhtiin sopeutuminen on pieni kysymysmerkki.

Suosittelemme

Tuoreimmat