1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Jääkiekkoleijona Seppo Helle on kuollut

Ilveksen pitkäaikainen toiminnanjohtaja ja Ilveksen jääkiekon Suomen mestaruuteen valmentanut Seppo Helle on kuollut. Asiasta kertoo Ilveksen verkkosivut.

Kuva: Samu Lehtonen / Yle

Seppo Helle, 77, kuoli vappuna pitkän sairauden uuvuttamana. Helle teki vuosikymmenien uran Ilveksen ja jääkiekon parissa, mutta löysi vielä myöhemmillä vuosillaan itselleen toisen elämänuran. Helle teki pitkän ja merkittävän työn auttamalla huumeongelmista toipuvia nuoria.

Helle siirtyi juniorivalmennuksesta Ilveksen päätoimiseksi toiminnanjohtajaksi kesäkuussa 1961, vain 24-vuotiaana. Kesän aikana hänen työnkuvansa muuttui valmentajaksi ja näin hänestä tuli seuratasolla ensimmäinen päätoiminen valmentaja Suomessa. Helle valmensi Ilvestä kolmen kauden ajan ja tuona aikana joukkue voitti yhden Suomen mestaruuden ja kaksi SM-pronssia.

Valmennusvuosien jälkeen Helle jatkoi työtään toiminnanjohtajana ja myöhemmin Ilveksen edustusjoukkueen managerina. Hän jätti työnsä Ilveksessä vuonna 1980 ja toimi hetken aikaa Suomen jääkiekkoilijat ry:n toiminnanjohtajana sekä pelaaja-agenttina. Helle oli omalla panoksellaan myös vaikuttamassa vahvasti SM-liigan perustamiseen.

Jääkiekon jälkeen Helle päätyi mukaan Irti Huumeista -yhdistyksen toimintaan. Hän oli mukana perustamassa Hyrynsalmelle nuorten huumekuntoutuskotia, ja hänen ansiostaan myös Kuruun saatiin perustettua huumekuntoutuskoti Villa Hockey. Helle toimi tukihenkilönä useille vaikeuksissa olleille ihmisille.

Helle aateloitiin Suomen jääkiekkoleijonaksi numero 152 vuonna 2003. Vuonna 2006 hän sai Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristin sekä Suomen Jääkiekkoliiton kultaisen ansiomerkin.