Selänteen painajainen ei hevillä unohdu – "Kiistatta hyötyä Teemun uralle"

Teemu Selänteen ura meinasi päättyä jo lokakuussa 1989. Espoolaiskasvatista kasvoi kuitenkin useista loukkaantumisista huolimatta Suomen kiekkohistorian suurin NHL-tähti.

urheilu
Teemu Selänne.
Teemu Selänne pysyi vaikeuksista huolimatta huipulla lähes kolme vuosikymmentä.Tomi Hänninen

Se oli syyskuun 19. päivä lokakuussa 1989. Vaarattoman näköinen tilanne, joka paljastui nopeasti 19-vuotiaan Teemu Selänteen pahimmaksi painajaiseksi. Jokereiden ja JYPin välinen SM-liigaottelu keskeytyi jatkoajan ensimmäisellä minuutilla Selänteen tuskanhuutoon. Diagnoosin pystyi tekemään nopeasti: vasemman jalan sääri- ja pohjeluut olivat katki ja edessä oli pitkä sairausloma.

Selänteen monivuotinen joukkuetoveri Sami Wahlsten oli paikalla todistamassa Selänteen uran ehkäpä pahinta takaiskua.

- En muista, miten oma pelini meni silloin. Muistan kuitenkin tapahtuman hyvin. Emme olleet pelanneet montaakaan peliä ja kävi noin ikävästi, Wahlsten muistelee.

Selänne oli edellisvuonna murtautunut Jokereiden A-nuorista ykkösdivisioonamiehistöön ja paukuttanut liiganousuun päätttyneellä kaudella 35 ottelussa 36 maalia ja 69 tehopisttä. Ensimmäisellä liigakaudellaan Selänne ehti siis pelata vain 11 ottelua.

Loppukauden lahjakas hyökkääjä vietti kipsi jalassaan ja kuntouttaen. Sivuun menivät loukkaantumisen vuoksi myös nuorten MM-kisat, jotka järjestettiin Helsingissä ja Turussa.

- Se on asia, josta on ollut kiistatta hyötyä Teemun uralle. Hänenkään ura ei ole ollut pelkkää ylämäkeä. Hänellä on ollut omat vaikeutensa, Wahlsten arvioi.

"Teemu oli heti yksi meistä"

Wahlsten vietti Selänteen kanssa samassa jokerimiehistössä yhteensä neljä kautta. Suomen suurimpiin kiekkolupauksiin kuulunut espoolaiskasvatti tuli siis hänelle vuosien varrelle tutuksi.

- Vuonna 1988 tapasin Teemun ensimmäisen kerran. Hän nousi Jokereiden joukkueeseen ja heti tuli tutuksi iloisena ja positiivisena nuorena miehenä. Ensimmäiset reaktiot olivat, että siinä on kiva nuori kaveri meille, Wahlsten sanoo.

Teemu katsoi heitä oikealla tavalla ylöspäin. Hänen vahvuutena on aina ollut oikeanlainen nöyryys.

Sami Wahlsten Selänteen jokeriaikojen pelitovereista.

- Häneen suhtauduttiin hyvin. Jääkiekkojoukkueessa pärjää, kun osaa sopeutua ja hoitaa hommansa hyvin kaikin puolin. Kun tulee hyväksytyksi joukkueessa, niin suhtautuminen on myönteistä. Jos joukkueeseen ei sopeudu, niin edessä on vaikeuksia.

- Kaikki näkivät, että siinä on hyvä pelaaja. Teemu kuului osana porukkaan, jossa oli myös muita laatupelaajia. Ei siinä kuitenkaan kukaan nimmareita pyydellyt. Niin hyvä pelaaja kuin Teemu olikin jo silloin, niin hän oli vain yksi muiden joukossa, hän jatkaa.

Selänne oli juniorivuosilta tuttujen Waltteri Immosen, Mika Strömbergin ja Keijo Säilynojan kanssa Jokereiden edustusjoukkueessa kovassa seurassa. Samaa joukkuetta tähdittivät TPS:sta pestatun Wahlstenin lisäksi muun muassa Anssi Melametsä ja Tony Arima.

- Hän otti oikealla tavalla oppia. Meillä oli silloin joukkueessamme kokeneita pelaajia. Melametsä oli kapteeni, jolla oli hieno ura takanaan. Teemu katsoi heitä oikealla tavalla ylöspäin. Hänen vahvuutena on aina ollut oikeanlainen nöyryys, joka yhdistää kaikkia huippupelaajia, Wahlsten kertoo.

Legendalle tyylikäs lopetus

Selänne vietti Jokereiden liigamiehistössä kolme kautta, joiden aikana palkintokaappiin tulivat muun muassa SM-kulta, Kultainen kypärä - ja Aarne Honkavaara -palkinnot sekä kaksi valintaa SM-liigan tähdistökentälliseen.

Urakehitys oli siis jo melkoista ennen kuin Selänne päätti lähteä 22-vuotiaana Winnipegiin. Wahlsten kuitenkin myöntää, että Seläteen Jets-paidassa viettämä uskomaton tulokaskausi löi vanhat pelikaverit ällikällä.

- Vaikka tiesimme, että hän on erinomainen pelaaja, niin ehdottomasti se oli yllätys. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet siitä. Aikaisemmin vain katsoimme teksti-tv:ltä uutiset. Nyt tieto kulkee eri tavalla.

Ei ole varmastikaan poissuljettua, että hän tulisi joskus jopa valmentamaan Suomen maajoukkuetta.

- Se oli yllätys, mutta ei voi unohtaa hänen hyviä pelitovereitaan. Phil Housley pani kiekkoa lapaan ja Aleksei Zhamnov oli taitavana sentterinä. Menestyminen vaatii, että on oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Wahlsten painottaa.

Peräti 21 NHL-kautta myöhemmin Selänne ripustaa vihdoin luistimensa naulaan. Wahlsten seurasi Selänteen viimeistä pudotuspelikevättä ahkerasti ja uskoo tämän vihdoin olleen vanhan pelitoverin viimeinen rutistus.

- Aikaisemmin olen ollut väärässä, mutta nyt uskon sen olevan totta. Uskaltaisin jopa lyödä kymmenen euroa vetoa lopettamisen puolesta. Tämä on legendalle tyylikäs lopetus, jonka myötä arvo jää pysymään historiaan, Wahlsten heittää.

- Nyt on hyvä aika siirtyä muihin tehtäviin. Uskoisin, että puuhaa riittää. Kesä vielä menee, mutta syksy kun tulee, niin hän varmasti kaipaa lähemmäs pukukoppia. Ei se helppoa tule olemaan, mutta hän löytää aivan varmasti paikkansa. Ei ole varmastikaan poissuljettua, että hän tulisi joskus jopa valmentamaan Suomen maajoukkuetta.

Suosittelemme

Tuoreimmat