1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Päättyykö tänään yksi upea jalkapalloura?

Italialainen hyökkääjä Antonio Di Natale on Udinesen todellinen seuraikoni.

Kuva: EPA

Lauantaina jalkapallon Italian Serie A:n Udinesen kotistadionilla saatetaan nähdä koskettavat jäähyväiset. Udinese kohtaa Friulilla Sampdorian, ja ”Pikkuseeprojen” pitkäaikaiselle hyökkääjälle Antonio Di Natalelle esiintyminen saattaa olla uran viimeinen.

36-vuotias italialialishyökkääjä ilmoitti tämän vuoden tammikuussa lopettavansa uransa, mutta myöhemmin hän vihjasi harkitsevansa vielä uransa jatkamista. Yksi komea merkkipaalu siintää vielä Di Natalen silmissä, sillä uran 200:s Serie A –osuma on vain kymmenen maalin päässä.

Jos Udinesen päävalmentaja Francesco Guidolin saisi päättä, näkisi hän Di Natalen mieluusti vielä ensi kaudellakin Udinese-paidassa.

- Hän on fyysisesti loistavassa kunnossa. Uskon ja toivon, että näemme hänet kentällä vielä tulevaisuudessakin. Teen parhaani, jotta saisin hänet jatkamaan, Guidolin kertoi.

- Hänen on päästävä kahteen sataan maaliin. Jos niin ei tapahtuisi, olisi se suoranainen rikos, Udinese-luotsi maalaili.

Hankittiin lähes pilkkahinnalla

Di Natalea voidaan pitää yhtenä kaikkien aikojen parhaista hyökkääjähankinnoista. Hän siirtyi Udinesen riveihin vuonna 2004 vain 100 000 euron siirtosummalla, ja jälki on ollut vastustajien kannalta tuhoisaa.

Pienikokoinen hyökkääjä on tehnyt Bianconerille 328 liigaottelussa 172 maalia. Kun ottaa huomioon sen, ettei Udinese kuulu Italian Serie A:n terävimpään kärkeen, voidaan maalimäärää pitää todella huimaavana.

”Toto” on myös voittanut Serie A:n maalikuninkuuden kahdesti ja hän on Serie A:n kaikkien aikojen maalitilastossa sijalla seitsemän. Tämän lisäksi hänet valittiin vuonna 2010 Italian parhaaksi jalkapalloilijaksi.

Italian maajoukkuetta Di Natale on edustanut urallaan 42 kertaa, ja hän oli mukana EM-hopeaa vuonna 2012 voittaneessa joukkueessa.

Tämän kauden alku oli kokeneelle hyökkääjälle vaikea, sillä tammikuun puolessa välissä kasassa oli vain neljä täysosumaa. Loppukaudesta maaleja on syntynyt 10 lisää, joten Di Natale ylsi kahdeksannella peräkkäisellä kaudella yli 10 liigamaaliin.

Di Natalen loppukauden otteita tarkastellessa, olisi jalkapallon voitto, jos loistavasta laukauksestaan tunnetu Di Natalen jatkaisi vielä ainakin yhden kauden.