Vakavat seuraukset uhkaavat, jos lintsaat huomenna töistä Leijonien MM-kultajuhlien takia

Suomi menee tänä iltana ja huomenna sekaisin, jos Leijonat juhlii kultaa jääkiekon MM-kisoissa Minskissä.

urheilu
Leijonat juhlii
Lehtikuva

Suomi sekoaa tänä iltana ja ensi yönä, jos Leijonat voittaa uskomattoman kasvutarinan jälkeen jääkiekon maailmanmestaruuden Minskissä Valko-Venäjällä Venäjän kustannuksella. Leijona-fanien juhlimisella voi kuitenkin olla pahimmillaan vakavat seuraukset.

Työoikeuden professorin Seppo Koskisen mukaan juhliminen ei oikeuta olemaan pois töistä huomenna maanantaina.

- Työnantajalla on oikeus antaa huomautus tai varoitus, sillä tämä joutuu noudattamaan tiukkaa linjaa. Mikäli työntekijä myöhästyy liian pitkäksi menneen juhlimisen takia muutaman tunnin töistä, työnantaja ei voi antaa irtisanomisuhkaista varoitusta. Mutta jos työntekijä on päivänkin pois luvattomasti ensimmäisen kerran, on siinä ja siinä, voiko työnantaja antaa irtisanomisvaroituksen.

Koskisen mukaan kyse on kokonaisharkinnasta. Siihen vaikuttaa työntekijän aiempi työtausta. Mikäli hänellä on ennenkin ollut laiminlyöntejä, hän voi pahimmillaan saada irtisanomisuhkaisen varoituksen yhdenkin päivän lintsaamisen takia.

-Jos työntekijä on kaksi päivää pois, silloin työnantaja voi antaa ilman muuta irtisanomisuhkaisen varoituksen. Mikäli työntekijä juhlii kolme päivää eikä ilmoita siitä mitään työnantajalle, kyse alkaa olla suuresta loukkauksesta työpalvelusuhteen päättämisen näkökulmasta.

Töihin humalassa?

Pahimmillaan Leijona-fanien juhlinta voi venyä jopa viikon mittaiseksi. Mikäli fanit jäävät tämän takia pois töistä eivätkä ilmoita siitä mitään työnantajalle, Koskisen mukaan tällä on oikeus purkaa työsopimus.

Osa työntekijöistä saattaa kuitenkin mennä töihin jopa humalassa. Koskisen mukaan tällaiset työntekijät vähintäänkin lähetetään kotiin, koska humalassa työpaikalla ei voi olla. Häätö kotiin uhkaa myös silloin, jos krapula on voimakas. Tällöin ei myöskään makseta palkkaa.

- Humalassa töihin tuleminen on ankarampi teko kuin töistä pois oleminen. Esimerkiksi jos lääkäri tulee humalassa töihin ja alkaa tehdä toimenpiteitä, kyse on törkeästä teosta.

Suomen maailmanmestaruus olisi Koskisen mukaan kuitenkin lieventävä seikka, koska kyse olisi harvinaisesta tapahtumasta.

- Jos työntekijällä ei ole mitään negatiivista taustalla eikä pyri salaamaan humalaansa, työnantaja lähettää hänet vain kotiin. Mikäli hän salaa humalansa ja jopa ryhtyy tekemään töitä esimerkiksi tehtaassa, kyse on ankarammin arvioitavasta teosta. Tällöin on hyvin lähellä irtisanomisuhkainen varoitus.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat