Suora

  • Jalkapalloilija Roosa Bröijer: " Liigalisenssin epääminen tuli täytenä sokkina"
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - CAN
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CMR - NZL
  • Urheiluruutu
  • Pakettipommi
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - USA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: THA - CHI
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Graffititaiteilija kertoo teoksensa taustat - "Tuomarilinja oli vähän kyseenalainen"

Kun suomalaiset heräsivät maanantaina uuteen työviikkoon MM-finaalitappion jälkeen, monen eteen tupsahti sosiaalisen median välityksellä kuva grafittimaaluksesta, jonka pääosassa olivat ottelun erotuomarit. Taitelija Hende Nieminen kertoo Yle Urheilulle, mistä oikein on kysymys.  

urheilu
Kolme erotuomaria graffitissa
Hende Niemisen graffiti MM-finaalin erotuomareista.Hende Nieminen

Graffititateilija Hende Nieminen teki sunnuntain ja maanantain välisenä yönä maalauksen, jonka aiheena olivat Venäjän ja Suomen välisen jääkiekon MM-finaalin tuomarit. Kuva maalauksesta levisi maanantaina internetissä laajasti. Koska Nieminen maalasi lailliselle seinälle Suvilahteen, graffiti ei välttämättä ole nähtävissä kovin kauaa.

- Tuppaa vaihtumaan aika nopeasti, kun kyseessä on luvallinen seinä. Jos muutaman päivän tässä sataa, niin se voi auttaa elinikää, koska välttämättä sateella porukka ei lähde sinne, Nieminen kertoo Yle Urheilun haastattelussa.

Nieminen tunnustautuu urheilun ystäväksi, jota erityisesti jääkiekko ja koripallo kiinnostavat. Urheilu puhuttaa ja koskettaa ihmisiä. Niemiselle maalaaminen on keino välittää noita tunteita.

- Urheilua tulee monelta kantilta aina seurattua. En ole maailman, enkä edes Suomen tai Helsingin paras maalari kyvyllisesti. Meikäläisen vahvuus on ehkä se, että sarjakuvia ja pilapiirroksia fanittaneena reagoin tätä kautta, Nieminen taustoittaa.

Tällä kertaa Niemisen maalauksen aiheeksi päätyivät tuomarit, jotka vihelsivät Suomen tappiollisessa MM-finaalissa Venäjää vastaan. Kyseessä ei kuitenkaan ole Niemisen ensimmäinen urheiluaiheinen maalaus.

- Usein kun jotain mielenkiintoista tapahtuu, niin olen reagoinut tällä lailla. Kun HIFK voitti Suomen mestaruuden ja alle 20-vuotiaat MM-kultaa, niin silloin tein myös maalauksen saman tien. Yleensä kun matsi päättyy ja siitä jää jotain mieleen tai muuta juhlistettavaa, niin se tulee tuonne seinälle. Olen tehnyt myös poliittisia kannanottoja. Se on tavallaan sellainen iso mielipidekirjoitus tuolla seinällä, Nieminen kertoo.

See no evil, hear no evil, speak no evil

MM-finaalista kertovan graffitin pääosassa ovat kolme tuomaria. Yksi pitää käsiään silmillään, toinen puolestaan on laittanut kätensä korvilleen ja kolmas pitää käsillään suunsa supussa.

- Tuomarilinja finaalissa oli vähän kyseenalainen ja ihmiset jäivät sitä pohtimaan. Jos oikein tarkkoja ollaan, niin ottelussahan oli neljä tuomaria, eli kaksi päätuomaria ja kaksi linjatuomaria. Teemana tässä oli kuitenkin ikiaikainen: "see no evil, hear no evil ja say no evil". Tässä tapauksessa se sopi tuohon, kun tuomarit eivät näe mitään, kuule mitään tai kommentoi mitään. Laitoin maalaukseen hopeisen taustan sen takia, että Suomi sai hopeaa. Sellainen moniselitteinen viesti tässä oli olevinaan, Nieminen taustoittaa.

Nieminen haluaa kuitenkin korostaa, ettei maalaus ole hyökkäys tuomareita kohtaan.

- Toivottavasti kukaan ei nyt ymmärrä sitä väärin, että olisin tarkoittanut tuomareiden olevan apinoita. Sitä en halua. Tässä tilanteessa he eivät vaan ihan olleet tehtäviensä tasalla.

Taiteilijan uppoutuessa työhön jotain saattaa unohtua. Nieminen havahtui vasta aamun varhaisilla tunneilla siihen, että jotain maalauksesta jäi uupumaan.

- Siinä kun maalaa, niin monesti vähän niin kuin tulee sokeaksi niille jutuille. Kun pääsin kotiin ja katsoin kamerasta, huomasin, että tyypeiltä puuttuivat kulmakarvat ja se jäi harmittamaan. Tarkoitus oli seuraavana päivänä palata paikalle ja tehdä ne sinne. Aamulla huomasin kuitenkin, että kuva oli jo lähtenyt kiertoon, niin oli vähän turhaa lähteä enää, Nieminen naurahtaa.

Jalkapallo näkyy maailmalla eniten

Niemisen mukaan urheilu on tärkeää, sillä se antaa arvokasta sisältöä elämään. Pääasia on, että tekee jotain sellaista mistä tykkää ja haluaa kehittyä siinä.

- Mielestäni on aina hyvä, kun ihmiset löytävät jotain mielenkiinnon kohteita ja menevät niillä eteenpäin. Oli se harrastus mitä hyvänsä: urheilua, taidetta tai musiikkia. Itselläni on ollut jonkin verran urheilutaustaa, vaikkakin aika lyhytjänteisesti. Poika on muksuna pelannut jääkiekkoa ja olen huoltoporukassa kiertänyt jäähallilla mukana. Teen nuorten parissa työtä, esimerkiksi yhteistyötä nuorten korisjoukkueitten kanssa. Tärkeitä juttuja, Nieminen kertoo.

Urheiluaiheiset maalaukset ovat Niemisen mukaan aika harvinaisia katutaiteen parissa. Maailman suosituin laji näkyy kuitenkin katukuvassa eniten.

- Ei hirveästi ole tullut vastaan. Muutama kuukausi sitten kävin Berliinissä ja siellä oli sellainen futisaiheinen juttu, mutta se oli tehty tilaustyönä. Sonerastadionin kupeessa on myös maalaus, kun muutama kaveri kävi sen tekemässä luvan kanssa. Pelaajien nimiä on jotkut käyneet maalaamassa, esimerkiksi jotain Drogbaa. Muutama maalari seuraa aika aktiivisesti muutakin urheilua, varsinkin futis tuntuu kiinnostavan, Nieminen kertoo.

Nieminen vakuuttaa, että tulevaisuudessakin hän tulee tarttumaan urheiluaiheisiin maaluksissaan.

- Tarkoitus olisi, mutta ei siis mitenkään liian laskelmoidusti. Aina jos jotain sattuu tulemaan ja jokin asia jää mietityttämään, Nieminen pohtii.

Mikäli Suomen koripallomaajoukkue kukistaa Yhdysvallat ensi syksyn MM-kisoissa Espanjassa, jotain siis saattaa ilmestyä jonnekin?

- No ihan ehdottomasti joo.

Katso lisää Hende Niemisen hienoja graffiteja*: *flickr.com (siirryt toiseen palveluun), Hendenvaara-blogi (siirryt toiseen palveluun)

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat