Turun keihäskisan tasosta tulossa kova: ”Ennemmin 90 metriä kuin 85 metriä”

Antti Ruuskanen odottaa keihäsmiesten lähentelevän Turun Paavo Nurmi Gameseissa 90 metrin rajaa. Ruuskasen kauden päätähtäin on Zürichin EM-kisoissa.

Kuva: Tomi Hänninen

Turussa 25. kesäkuuta käytävien Paavo Nurmi Gamesien miesten keihäänheittokilpailusta on osallistujalistan perusteella tulossa mielenkiintoinen. Suomalaisväriä kilpailussa edustaa esimerkiksi Lontoon olympialaisissa 2012 pronssille heittänyt Antti Ruuskanen.

Ruuskanen odottaa kilpailusta kovatasoista.

- Varmasti ainakin kotimainen kärkitulos syntyy. Viime vuonnakin täällä Turussa olosuhteet olivat mahtavat. Omalla kohdallani ei ole väliä, onko tuuli myötäistä vai vastaista, kun kaaret ovat sen verran matalia, Ruuskanen kertoi Yle Urheilulle.

- Hyvä ja nopea mondo on alla, joten pitkiäkin heittoja voi tulla. Jos miehet ovat kunnossa, lähennellään täällä ennemmin 90 metriä kuin 85 metriä.

Ruuskasella on hyviä keihäsmuistoja Turussa käytävistä kisoista jo ennen kuin hän itse esiintyi heittopaikan puoella.

- Olin setäni kanssa aikoinaan katsomassa, kun Jan Zelezný heitti täällä ja voitti. On täällä siis kovia heittäjiä käynyt ja pyritään jatkamaan sitä perinnettä.

Kauden 2014 yleisurheilun arvokisakalenterista löytyvät elokuussa Sveitsin Zürichissä käytävät EM-kisat, joissa myös Ruuskasen päätavoite siintää.

- Ensiksi olisi rikottava Pielaveden ennätys, mikä on reilut 88 metriä. Lähdetään ensin rikkomaan sitä, Ruuskanen naurahti.

- Tällä kaudella päätähtäin on Zürichin EM-kisoissa. Uran päätähtäin on sitten Rio de Janeiron olympialaisissa 2016, josta lähdetään hakemaan sitä kultaista mitalia.

Ruuskasen ennätys on tällä hetkellä 2012 olympialaisten jälkeen elokuun lopulla heitetty 87,79 metriä. Tällä kaudella kuntohuippu pyritään ajoittamaan hieman aiempaan ajankohtaan.

- Huippukunnon ajoittaminen on oma taiteen lajinsa ja siihen vaikuttaa monta tekijää. Itselläni on ollut paras kunto päällä yleensä loppusyksystä. Tälle kaudelle yritin muuttaa harjoittelua siten, että olisin jo alkukesästä iskussa.

Keihäskauden komeetta on toistaiseksi ollut maailman kärkitulokseksi komean 89,21 metriä nakannut Egyptin Ihab El-Sayed.

- Kaveri on kaksi metriä pitkä ja sylin väli taisi olla 227, joten kyllähän hän melkoinen karju on. Katsotaan riittävätkö pitkät kaaret loppukauteen saakka. Isoilla miehillä saattaa tulla ongelmia terveyden kanssa, joten sen kanssa hän saa olla tarkkana.

EM-kisoissa Ruuskanen odottaa kovimman vastuksen tulevan vanhojen tuttujen nimien suunnalta.

- Kyllä nämä vanhat konkarit yleensä pärjäävät arvokisoissa. Heillä on kokemusta ja itseluottamus kohdillaan. Andreas Thorkildsen on vielä kysymysmerkki, enkä tiedä hänen touhuistaan tässä vaiheessa yhtään mitään.