Suora

  • Yleisurheilun halli-EM, 2. päivä, iltakilpailut
  • Inomhus-EM i friidrott, fredag kväll (svenskt referat)
  • Yleisurheilun halli-EM
  • Julia Tunturi ja hiekkalinna joka sortui - pikkukaupungin suuri lupaus romahti ja löysi itsensä
  • Alppihiihdon MC: Jasna, naisten pujottelun 1. lasku

Kotimaan liigan pelaajien taso koetuksella - katso kolme nostoa Meksikosta

Moni Meksikon joukkueen avauksen miehistä pelaa seurajoukkuetasolla kotimaansa pääsarjassa. Miten heidän tasonsa riittää MM-areenoilla? Yle Urheilun Juho Talja nostaa esiin kolme tärkeää asiaa Meksikon pelaamisesta Brasilian MM-kisoissa.

urheilu
Meksikon Rafael Márquez tuulettaa maaliaan.
Kapteeni Rafael Márquezilta odotetaan johtajuutta Meksikon puolustuksessa. (arkistokuva)EPA / Achim Scheidemann

Onko keskikentän taso riittävä:

Meksiko käyttää pelisysteemissään kolmea keskikentän keskustan pelaajaa. Aloittavat pelaajat ovat suurella todennäköisyydellä Héctor Herrera, Carlos Peña ja Marco Fabián. Heistä Fabián on hyökkäävämpi ja kaksi muuta puolustavampia.

Pelaajat ovat varmasti laadukkaita, mutta eivät vaikuta kuitenkaan niminä voittavan MM-joukkueen keskikentälle kuuluvilta. Ainoastaan Herreralla on entuudestaan kansainvälistä kokemusta ja hänelläkin 2012 olympiakisoista. Vaihtopenkiltäkään ei juuri syvyyttä löydy.

Juan Medina ja Luis Montes olisivat olleet Meksikon keskikentällä aloittavia pelaajia, mutta ikävät loukkaantumiset sotkivat miesten MM-suunnitelmat.

Esimerkiksi Kroatian Modric-Rakitic-Kovacic –kolmikon voisi ainakin kuvitella pyyhkivän kokemattomilla meksikolaisilla lattiaa. Lisäksi Kamerunin Song-Enoh-M’Bia (tai N’Guemo) kolmikko vaikuttaa Meksikon vastaavalle liian fyysiseltä vastustajalta, Brasiliasta nyt puhumattakaan.

Meksikon keskikenttämiehet pelaavat Herreraa lukuun ottamatta kotimaansa sarjassa, mikä saattaa toki olla yksi selitys heidän verrannolliseen tuntemattomuuteensa Euroopassa. Brasiliassa heillä on oivallinen mahdollisuus näyttää, ettei pelitaitoja pysty aina päättelemään seurajoukkuestatuksesta.

Jääkö hyökkäykseen porhaltavien laitojen taakse liikaa tilaa:

Meksikon pelityylissä laitapuolustajat ovat merkittävässä asemassa myös hyökkäyspelaamisen kannalta. Oikealla pelaavan Paul Aguilarin ja vasemman puolen Andrés Guardadon tehtäviin kuuluu laidan sahaaminen ylös ja alas.

Molemmat pelaajat ovat todella innokkaita toteuttamaan tehtäväänsä ja heidän kauttaan rakentuukin kiistatta useita tilanteita vastustajan maalille. Jaksavatko tai muistavatko Aguilar ja Guardado hoitaa myös puolustustehtävänsä koko ottelun ajan?

Esimerkiksi Brasilialla on laidoillaan Neymarin ja Hulkin tapaisia hyökkääjiä, jotka osaavat hyödyntää vapaaksi jäävän tilan. Lisäksi joukkueen laitapuolustajat nousevat vähintään yhtä hanakasti kuin Meksikon.

Meksikon laitapuolustajien nousut saattavat luoda liikaa painetta joukkueen kolmelle topparille.

Nouseeko keskuspuolustuksella jalka:

Meksikon päävalmentaja Miguel Herrera peluuttaa joukkuettaan kolmella keskuspuolustajalla. Kapteeni Rafael Márquez on takuuvarma aloittaja. Kaksi muuta aloittavan topparin paikkaa jaetaan Francisco Rodríguezin, Diego Reyesin ja Héctor Morenon kesken.

Márquezin suurimpia vahvuuksia ovat nykyisin kokemuksen myötä tullut sijoittumisen varmuus ja hyvä katkontapeli. Myös Rodríguez, Reyes ja Moreno ovat katkojina ja taklaajina oivallisia. Reyes pärjää myös pallollisena.

Joka tapauksessa Meksikon keskuspuolustus vaikuttaa varsin hitaalta ja suorastaan hieman kankealta. Nopeat ja terävästi liikkuvat hyökkääjät aiheuttavat sille varmasti suuria ongelmia. Painissa ja pääpalloissa meksikolaiset pärjäävät varmasti, mutta joutuvat herkästi rikkomaan jäädessään juoksukilpailussa hieman jälkeen.

Márquezin on johdettava puolustusta esimerkillään ja katsottava, ettei se nouse liian ylös jättäen selustaansa tilaa. Toppareiden on parannettava perussuoritustasoaan, mikäli Meksiko aikoo pitää maalinsa puhtaana.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat