Suora

  • Monza, EK 4 - live
  • Monza, EK 5 - live
  • Mäkihypyn MC: Nizhni Tagil, karsinta
  • Nizhni Tagil, miesten karsinta
  • Ruka, hypyt
  • Urheiluruutu
  • Monza, päiväkooste
  • Urheiluruutu

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Qatarin lahjussyytteistä - "Tämä on todella vaikea asia"

Palloliiton puheenjohtajan Pertti Alajan mukaan Qatar voi menettää jalkapallon MM-kisojen isännyyden, jos lahjusväitteet osoittautuvat oikeiksi.

urheilu
Pertti Alaja
Anu Karttunen / Yle

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja pitää Qatarin vuoden 2022 MM-kisoihin kohdistuvia lahjussyytteitä vakavina. Hänen mielestään kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan on harkittava kisojen laittamista uudelleen hakuun, mikäli Brittilehti Sunday Timesin väitteet väärinkäytöksistä osoittautuvat oikeiksi.

- Emme tiedä asiasta enempää kuin media. Ensi viikolla on Fifan kongressi Brasiliassa MM-kisojen avauspelin aattona. Silloin saamme varmasti enemmän informaatiota, Alaja kertoi Yle Urheilulle.

- Jos jotain vakavia lahjussyytteitä Qatarille myönnetyistä kisoista todistetaan, niin Fifa harkitsee varmasti kisojen isäntää uudestaan.

Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter myönsi toukokuussa, että kisojen antaminen Qatarille oli virhe.

Jos jotain vakavia lahjussyytteitä Qatarille myönnetyistä kisoista todistetaan, niin Fifa harkitsee varmasti kisojen isäntää uudestaan.

Pertti Alaja

- Aina kun on kyse MM-kisoista, jotka pelataan kerran neljässä vuodessa, niin totta kai jos virhe on tapahtunut, niin se on iso, Alaja totesi.

- Olen varma, että Fifa tekee tarvittavat toimenpiteet väitteiden puhdistamiseksi, ja Qatar voi järjestää kisat rauhassa, tai sitten tapahtuu jotain muuta. Tämä on todella vaikea asia.

Alaja on itse toiminut Fifan palveluksessa muun muassa vuoden 2010 Etelä-Afrikan MM-kisojen turnausjohtajana. Tämän lisäksi Alaja oli vuonna 2003 viiden hengen ryhmässä tekemässä selvitystä ja antamassa suositusta Fifalle Afrikan mahdollisista kandidaateista vuoden 2010 MM-lopputurnauksen.

- Henkilökohtaisesti en ole törmännyt minkäänlaisiin lahjustapauksiin, mutta on todella kurjaa, jos niin on tapahtunut.

Ihmisoikeusloukkaukset alle arvostelu

Lahjussyytteiden lisäksi Qatarin MM-isännyyttä ovat kalvaneet myös muutkin ongelmat. Qatarin hallituksen toukokuisen arvion mukaan MM-kisojen rakennustyömailla on kuollut lähes 1 000 siirtotyöläistä.

- Qatarin kisoihin on liittynyt muitakin kuin lahjusväitteitä, kuten ilmasto ja kisojen järjestämisen ajankohta. Qatarissa tapahtuneet ihmisoikeusloukkaukset ja työntekijöihin kohdistuneet väärinkäytökset ovat tietysti olleet alle arvostelun, Alaja myöntää.

Qatarissa tapahtuneet ihmisoikeusloukkaukset ja työntekijöihin kohdistuneet väärinkäytökset ovat tietysti olleet alle arvostelun

Pertti Alaja

Sunday Timesin mukaan Aasian jalkapalloliiton entinen puheenjohtaja Mohamed Bin Hammam olisi ollut mukana lahjomassa jalkapallojohtajia, jotta MM-kisat myönnettäisiin Qatarille. Alajan mukaan Qatarin MM-kisahaun ja Bin Hammamin muiden väärinkäytösten välillä saatetaan tehdä vääriä päätelmiä.

- Pitää pystyä erottamaan nämä Qatarin kisojen lahjusväitteet niistä korruptioasioista, jota Bin Hammam ja Jack Warner (CONCACAF-maiden entinen puheenjohtaja) olivat tekemässä Bin Hammamin puheenjohtajuuden vuoksi. Tässä saatetaan vähän sotkea kahta eri asiaa.

Fifa tuomitsi Bin Hammamin vuonna 2011 elinikäiseen toimintakieltoon Fifan puheenjohtajavaaliin liittyneen korruption vuoksi. Warner puolestaan hyllytettiin tehtävistään 2011 korruptioväitteiden vuoksi, jonka jälkeen hän päätti itse erota.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat