Hyppää sisältöön

Karu totuus: Naisia syrjitään hurjasti Suomen urheilun päättäjinä

Naisten taitoihin ei luoteta suomalaisen urheilun päätöksentekoelimissä läheskään niin paljon kuin miesten. Tämä käy ilmi Yle Urheilun tekemästä laajasta selvityksestä.

Kuva: EPA / Kay Nietfeld

Yle Urheilu tutki 67 lajiliiton hallituspaikkojen jakautumista miesten ja naisten kesken. Tutkituissa lajiliitoissa suomalaisen urheilun tärkeistä asioista päättää varsinaisina jäseninä peräti 441 miestä ja vain 135 naista.

Yhdeksän lajiliiton hallituksessa ei ole ainuttakaan naista. Nämä ovat Reserviläisurheiluliitto, Suomen Baseball- ja Softball –liitto, Suomen Hiihtoliitto, Suomen Jääkiekkoliitto, Suomen Jääpalloliitto, Suomen Purjehdus ja Veneily ry, Suomen Shakkiliitto, Suomen Sotilasurheiluliitto ja Suomen Voimanostoliitto.

Vain yksi nainen on peräti 21 lajiliiton hallituksessa.

Naisenemmistö on ainoastaan 6 lajiliiton hallituksessa eli Suomen Cheerleadingliitossa, Suomen ITF Taekwon-Do ry:ssä, Suomen Ratsastajainliitossa, Suomen Taitoluisteluliitossa, Suomen Tanssiurheiluliitossa ja Suomen Voimisteluliitossa. Suomen Cheerleadingliitossa kaikki kuusi hallituksen jäsentä on naisia.

Nainen on puheenjohtajana ja/tai varapuheenjohtajana 23 lajiliiton hallituksessa, mutta puheenjohtajana ainoastaan 7 lajiliitossa eli Suomen Ampumaurheiluliitossa, Suomen Cheerleadingliitossa, Suomen Ratagolfliitossa, Suomen Suunnistusliitossa, Suomen Taitoluisteluliitossa, Suomen Tanssiurheiluliitossa ja Suomen Voimisteluliitossa.

Urheilun kattojärjestöjen eli Suomen Olympiakomitean, Suomen Paralympiakomitean ja Valo ry:n hallitusten kokouksiin saa kerrallaan osallistua 31 jäsentä, joista naisia on vain 9. Paralympiakomitean hallituksessa on tällä hetkellä ainoastaan yksi nainen.