Naisten osaamista ei arvosteta riittävästi Suomessa – tasa-arvovaltuutettu haluaa laista apua ongelmaan

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen ehdottaa, että lajiliitot ryhtyisivät lisäämään naisten määrää hallituksissa välitavoittein. Toiveissa olisi, että viiden vuoden kuluessa hallituksista neljäkymmentä prosenttia olisi naisia.

urheilu
Urheilu yleinen
EPA

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkisen mielestä naisten osaamista on hyödynnettävä nykyistä enemmän urheilun lajiliittojen ja kattojärjestöjen hallituksissa.

Mäkinen sanoo, että urheilu tuo ihmisille lisää elinvuosia, terveyttä ja hyvinvointia, ja siksi naisia tarvitaan tekemään tärkeitä päätöksiä.

- Meillä on tasa-arvolaissa kiintiöajattelu, että kaikissa merkityksellisissä päätöksentekoelimissä pitäisi olla naisia ja miehiä tasa-arvoisesti. Laissa puhutaan neljänkymmenen prosentin kiintiöstä.

Mäkinen sanoo, että halutessaan urheilujärjestöt voivat noudattaa tätä.

- Laki ei siihen velvoita, mutta se olisi mielestäni erinomaisen hyvä, että urheilu hyödyntäisi ja noudattaisi tätä. Naisillahan on oma panoksensa annettavana urheiluareenoille ja urheilun päätöksentekoelimiin. Jos naisia on urheilujärjestöjen hallituksissa neljäkymmentä prosenttia, voidaan jo sanoa, että silloin on riittävän kriittinen määrä molempia sukupuolia edustamassa ja tuomassa omaa osaamistaan päätöksenteon pohjaksi.

Yle Urheilu uutisoi aiemmin tänään, että monissa urheilujärjestöjen hallituksissa on ainoastaan yksi nainen, joissakin ei edes sitä. Mäkisen mielestä yksi nainen on liian vähän, sillä hänen on hankala vaikuttaa.

- Ääni tulee moniäänisemmin ja paremmin kuulluksi, jos siellä (hallituksissa) on riittävän monta naista mukana päätöksenteossa.

Mäkinen haluaa, että lajiliitot ryhtyvät lisäämään naisten määrää hallituksissa välitavoittein, kun lähtötilanne naisten määrän suhteen on vaatimaton.

- Viiden vuoden päästä neljäänkymmeneen prosenttiin pääseminen olisi sopeutumisaikaa jokaiselle lajiliitolle. Se olisi myös aikaa haravoida osaavia ja innostuneita naisia päätöksentekoelimiin mukaan, sillä heitä varmasti löytyy. Kun naiset ovat hankkineet monipuolista osaamista koulutuksessa ja työelämässä, näitä tietoja ja taitoja kannattaisi myös urheiluelämässä hyödyntää, Mäkinen tähdentää.

Hänen mielestään myös Paralympiakomitean ja Olympiakomitean on annettava naisille lisää tilaa hallituksissaan. Tällä hetkellä Paralympiakomitean hallituksessa on ainoastaan yksi nainen ja Olympiakomitean viisi.

- Toivon, että näissä ryhdytään toimenpiteisiin naisten äänen kuulumisen turvaamiseksi lajiliittoja nopeammin, koska etenkin Olympiakomitea on merkityksellinen urheilukentässä. En odottaisi viittä vuotta, vaan parissa tai kolmessa vuodessa pitäisi ehdottomasti saada muutoksia aikaan, Mäkinen sanoo.

Hän muistuttaa, että nykyisinhän urheilussa naiset ovat hyvin usein taustalla vapaaehtoistyöntekijöinä ja talkoissa mukana, mutta päätöksentekoelimiin heitä ei helposti valita.

- Tiedän, että joissakin lajiliitoissa tasa-arvoperiaatteeseen on kiinnitetty huomiota ja yritetty kannustaa ja rohkaista naisia. Esimerkiksi jalkapalloilussa on tehty määrätietoisesti työtä sen eteen, että naisia saataisiin innostettua lajin pariin ja myös niin, että lajiliitto ottaa tasa-arvon paremmin huomioon.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat