Tommi Evilän upea ura päättyy tähän kauteen

Vuoden 2005 Helsingin MM-kisojen pronssimitalistin kauden päätavoitteena on Zürichin EM-kisat.

Kuva: Tomi Hänninen

Pituushyppääjä Tommi Evilä, 34, lopettaa hienon uransa tämän kauden jälkeen.

Evilän uran paras saavutus oli MM-pronssimitali Helsingin kisoista 2005. Evilä hyppäsi nykyisen SE-tuloksen 822 Göteborgissa 2008 ja sivusi sitä vuonna 2010. Ruotsi-ottelussa vuonna 2007 Evilä hyppäsi myötätuulessa peräti 841. Kalevan kisoissa Evilä on voittanut pituushypyn yhdeksän kertaa.

- Nyt on viimeinen kausi hiekkalaatikkotouhuja käynnissä. Vuonna 2011 kävi ensimmäisen kerran mielessä, kuinka kauan tätä touhua tällä tasolla pystyy tekemään. Silloin tuli mieleen, että jos tulee loukkaantumisia, kuinka tästä selviää takaisin. Palautuminen hidastuu ja elastisuus pikku hiljaa häipyy, Evilä sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

- Viime vuonna operoitiin polvi keväällä ja kesällä vedettiin selkä auki. Kerrankin oli hyvä, että tuli puukkoa selkään. Riskit isoille loukkaantumisille nousee. Haluan ilostuttaa ympäristöäni vielä pitkään urani jälkeenkin.

Evilä aikoo kilpailla tänä kesänä vielä Suomessa mm. Eliittikisoissa. Kauden päätavoitteena on Zürichin EM-kisat.

Suomessa on tällä hetkellä viisi kahdeksan metrin pituushyppääjää. Evilän esimerkki ja hänen isänsä Juhani Evilän valmennustyö ovat olleet nostamassa  pituushypyn tasoa. Evilä puhui lämpimästi perheensä tuesta uransa aikana ja huomauttaa samalla:

- Faija siirsi tietoutta eteenpäin ja kiitokseksi siitä pistettiin pois Urheiluliitosta.

Evilä on pituushyppääjä henkeen ja vereen. Hän tiivistää haastattelun lopuksi.

- Lempiruokani on lankkupihvi ja jälkiruoka hiekkakakku.