Suora

  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Valko-Venäjä - Suomi
  • Monikieliset perheet
  • Kun suoli vuotaa verta, liikunta helpottaa ultrajuoksija Michaela Lindströmin arkea
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste

Käsipallo – raju yhdistelmä pallopelejä

Usein Suomessa unohtuu, että maailmalla käsipallo on suurempi laji kuin jääkiekko. Lajiesittelyt -juttusarjoista vastaavat Yle Urheilun siistit kesäduunarit.

urheilu
Käsipallo: Ruotsi ja Ranska kuvassa
EPA

Käsipallo on erittäin arvostettu laji maailmalla ja sitä pelataan noin 200 maassa ja se on Euroopan toiseksi suurin laji. Maailmassa on reilut 20 miljoonaa lisenssipelaajaa ja laji on pidetty niin naisten kuin miestenkin keskuudessa.

Käsipallo on maailman toiseksi nopein urheilulaji jääkiekon jälkeen ja se on yksi vaarallisimmista kontaktilajeista, jossa ei saa käyttää suojia. Yleensä sanotaan, että käsipallo on kombinaatio jalkapallosta, vesipallosta ja koripallosta. Käsipallo on maailman kolmanneksi eniten pelattu sisäpeli laji heti kori- ja lentopallon jälkeen.

Käsipallon tyyppistä lajia on pelattu jo antiikin Roomassa. Käsipallo oli ensimmäistä kertaa mukana olympiakisoissa Berliinin kisoissa vuonna 1936, mutta vuoden 1972 kisojen jälkeen käsipalloa on pelattu olympialaisissa säännöllisesti miesten puolella ja naisten puolella vuoden 1976 olympiakisojen jälkeen.

Käsipallon historia Suomessa

Oskari Väänänentoi ulkokäsipallon Suomeen 1920-luvulla ja sittemmin ulkokäsipalloa pelattiin ulkona jalkapallo kentillä 11 pelaajalla. Suomi-käsipallo alkoi kasvaa vasta 1941 käsipallo liiton perustamisen jälkeen liiton tuotua maahan uuden käsipallomuodon, sisäkäsipallon, jota pelataan vieläkin tänä päivänä.

Suurin syy, miksi käsipallo ei kasvanut suuremmaksi lajiksi Suomessa, oli se että maassa oli hallipula, erityisesti Turussa ja Helsingissä, missä lajia pelattiin aktiivisesti. Toisen maailmansodan aikana valtiolla ei ollut varaa eikä haluja rakentaa uusia halleja, mikä johti siihen että laji ei kasvanut/ yleistynyt Suomessa.

Toinen merkittävä syy, miksi käsipallo ei levinnyt Suomessa, oli että pelatuimmat lajit koripallo, jääkiekko, jalkapallo sekä pesäpallo olivat lajeja, joita pystyttiin pelaamaan ulkona. Esimerkiksi koripalloa pystyttiin pelaamaan voimistelusaleissa, sillä kentän ei tarvinnut olla yhtä iso kuin käsipallossa.

Vielä 1940-luvulla Suomessa oli enemmän suomenkielisiä käsipallojoukkueita kuin ruotsinkielisiä, mikä muuttui 1950-luvulla jääkiekon yleistyessä suomalaisten nuorten keskuudessa. Sittemmin käsipallo on ollut suomenruotsalaisten keskuudessa suosittu laji.

Vuoden 1944–1960 välisenä aikana käsipalloa pelattiin suurimmaksi osaksi pääkaupunkiseudulla, sarjassa pelaavista joukkueista 14 oli pääkaupunkiseudulta

Suomi-käsis

Käsipallo on erittäin pieni laji suomessa, rekisteröityneitä pelaajia on noin 4 000 aina junioreista ikämiehiin ja lajia pelaa niin naiset kuin miehetkin. Suomessa käsipalloa on pelattu jo 70 vuotta täydessä hiljaisuudessa. Suomen kaksi tunnetuinta pelaajaa ovat Karjaan kaksikko Mikael Källman ja Jan Rönnberg.

Mikael Källman edusti Saksan Bundesliigassa pelaavaa SG Wallau Massenheimia, jossa hänet valittiin neljästi Bundesliigan parhaaksi ulkomaalaispelaajaksi ja kerran koko sarjan parhaaksi pelaajaks. Urallaan Mikael Källman ehti voittaa Bundesliigan mestaruuden kaksi kertaa, Saksan cupin kaksi kertaa, Saksan supercupin kerran ja EHF-cupin kerran. Maajoukkueurallaan Källman viimeisteli 117 pelaamassaan ottelussa peräti 768 maalia.

Jan Rönnberg edusti urallaan Karjaan BK-46, Ruotsin IFK Karlskronania, Espanjan Tres de Mayoa sekä Espanjan Cadagua Galdaria. Maajoukkueurallaan Rönnberg paukutti 84 ottelussa huikeat 537 maalia.

Käsipallon SM-liiga

Käsipallon SM-liiga kasvaa ja kehittyy koko ajan. Sarja on muuttunut paljon tasaisemmaksi ja kova-tasoisemmaksi kuin mitä se oli pari vuotta sitten. Suurin osa SM-liigassa pelaavista pelaajista niin naisissa kuin miehissä pelaa amatööreinä, eli he eivät saa palkkaa pelaamisesta. Toki sarjassa pelaa pelaajia, jotka saavat palkkaa pelaamisesta mutta he ovat hyvin harvassa.

Kovin seura tällä hetkellä on Riihimäen Cocks, joka kovalla satsauksella on onnistunut menestymään niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Muut kovat seurat SM-liigassa ovat Lauttasaaren Dicken, Siuntion SIF ja Karjaan BK-46. Liigan nimekkäimmät pelaajat ovat Teemu Tamminen (Cocks), Rickhard Sundberg (HC West), Nico Rönnberg (Cocks) sekä Benny Broman (Dicken).

Haastava taloudellinen tila on johtanut siihen että nuorten ja naisten maajoukkue toimintaa on jouduttu rajoittamaan. Suomessa käsipallo on pienempi laji kuin jääkiekko, mutta maailmalla jääkiekko jää toiseksi. Jo pelkästään Saksassa on enemmän rekisteröityneitä käsipalloilijoita kuin mitä maailmalla on rekisteröityneitä jääkiekkopelaajia maailmassa. Se kertoo siitä, että lajin arvostus suomessa on olematon.

*Christopher Zitting
*
Kirjoittaja on Ylen siisti kesäduunari.

Lähteet: Robert Lindberg, Pro Gradu - käsipallon levinneisyys Suomessa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat