Suora

 • Jääkiekon EHT Tshekki - Ruotsi
 • Ampumahiihdon MC, naisten takaa-ajokilpailu, Hochfilzen
 • Alppihiihdon MC: Val d'Isère, miesten pujottelun 2. lasku
 • Val d'Isere, miesten pujottelun 2. lasku
 • Urheilustudio 15.12.
 • Jääkiekon EHT-turnaus, Venäjä - Suomi
 • Ampumahiihdon MC, miesten viesti
 • Hiihdon MC, miesten 15 km (v) Davos
 • Miesten 15 km, Davos
 • Jääkiekon EHT-turnaus, Venäjä - Suomi
 • Mäkihypyn MC, miesten HS140, Klingenthal
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Klingenthal
 • Urheiluruutu
 • Ampumahiihdon MC, miesten viesti, Hochfilzen
 • Parikumpareet, Thaiwoo
 • Jalkapalloammattilainen Pele Koljonen vajosi pelisuohon - ja nousi takaisin pinnalle
 • Urheiluruutu

Litmanen: Costa Rica teki mahdottomasta mahdollisen

Yle Urheilun asiantuntijana toimivan Jari Litmasen mukaan Costa Rica näytti perjantaina, että jalkapallossa kaikki on mahdollista. Litmanen lähettää lämpimät onnittelunsa jatkopaikkansa kahdella voitolla jo varmistaneelle Costa Ricalle.

urheilu
Jari Litmanen.
Yle / Samu Lehtonen

Jalkapallohistoriaan tullaan kirjaamaan päivämäärä 20.6.2014 yhtenä suuren yllätyksen syntypäivänä. Samaan aikaan tämä päivä tullaan myös muistamaan Italiassa ja Englannissa.

Italiassa tappiota Costa Ricalle pidetään varmasti yhtenä kaikkien aikojen alisuorituksena. Englannissa tullaan herkuttelemaan pitkään sillä, että Kolme Leijonan joukkueen kotimatka varmistui jo kahden pelin ja kahden tappion jälkeen. Jotain päitä siellä vaaditaan vadille siitä huolimatta, etteivät odotukset olleet tällä kertaa yhtä suuret kuin useissa aiemmissa kisoissa. Costa Ricalle täytyy nostaa hattua. Joukkue arvottiin ”kolmen maailmanmestarin lohkoon” eikä kukaan antanut heille etukäteen minkäänlaista menestysmahdollisuutta. En usko, että he itsekään lähtivät hakemaan muuta kuin hienoja elämyksiä, sillä pienissä jalkapallomaissa – vaikka Costa Rica on aiemminkin kisoissa ollut ja kerran jopa jatkopeleissä – niin maineikkaiden jalkapallon menestysmaiden kohtaaminen on aina pelaajille ja valmentajille unohtumaton kokemus. Tästä seikkailusta muodostuikin aivan jotain muuta kuin ennakoitu lyhyt visiitti kiusaajan roolissa. Arvelin, että Costa Ricalla saattaa olla jonkinlainen vaa´ankieliasema lohkossa. Costa Rica on tarpeeksi pelaava joukkue siihen, että uskoin heidän ottavan kenties yllätystasapelin jossain pelissä ja sitä kautta heidän vaikuttavan lohkon loppujärjestykseen. Mutta mahdottomasta tulikin mahdollista.

Ensin joukkue voitti Uruguayn ja sitten Italian. Kolmas ottelu Englantia vastaan on merkityksetön – kaikki panokset ovat lohkon toisessa ottelussa, jossa Italia ja Uruguay ratkaisevat lohkon TOISEN jatkajan paikan. Costa Rica otti sen ensimmäisen. Voitto Uruguyasta kasvatti Costa Rican itseluottamusta roimasti. Joukkue pelasi Italiaa vastaan hyvin kurinalaisesti ja taistellen, mutta myös pelaten. Minuutti minuutilta joukkue kasvoi yhä isommaksi ja loppujen lopuksi Italialle ei syntynyt hirmuisen montaa laatupaikkaa. Jokunen kyllä, mutta tällä kertaa tehot eivät olleet kohdallaan, kun taas Costa Ricalla oli. Hieno viimeistely toi kolme pistettä ja paikan jatkopeleihin. Ottelun lopussa Italia ei kovinkaan isolla riskillä yrittänyt tasoitusta, sillä heille oli loppujen lopuksi aika sama, jatkopaikkaa ajatellen, häviävätkö he ottelun maalilla vai pelaavatko he tasan. Kummassakin tapauksessa tasapeli Uruguayta vastaan on riittävä tulos. Ei siis kannattanut iskeä pelaajia maalivahtia myöten ylös jahtaamaan tasoitusmaalia, sillä Costa Rican toinen osuma olisi napannut maalierohyödyn pois. Costa Rican matka siis jatkuu. Lämpimät onnittelut sinne, sillä jälleen kerran on yksi pieni jalkapallomaa näyttänyt, että jalkapallossa on kaikki mahdollista, kun asiat loksahtavat kohdalleen. Juhannusaaton toisessa ottelussa Ranska jatkoi mainioita otteitaan. Ottelu olisi voinut päättyä vielä hurjempiin lukemiin. Ranska mallia 2014 pursuaa peli-iloa ja joukkuehenkeä. Paljon voi muuttua neljässä vuodessa. Didier Deschamps tietää, miten turnauksissa menestyksen eteen pitää tehdä ja se näkyy nyt kentällä. Jari Litmanen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat