Elisabeth Rehn: Jalkapallo on enemmän sillanrakentaja kuin sillanpolttaja

Pitkän uran poliitikkona tehnyt Elisabeth Rehn pohtii jalkapallon olevan globaali vaikuttaja, joka voi parhaassa tapauksessa lieventää vihaa ja tuoda kansoja lähemmäs toisiaan.

Kaj Kunnas ja Elisabeth Rehn 2010
Kaj Kunnaksen 10-paikassa vieraana entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn, joka seuraa ahkerasti jalkapalloa.

Ihmisoikeuksien puolesta pitkään taistellut Suomen entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn on myös suuri jalkapallon ystävä. Jalkapallo on tuonut kansoja lähemmäs toisiaan, mutta myös aloittanut sotia. Laji on kuitenkin Rehnin mielestä enemmän sillanrakentaja kuin -polttaja.

- Tietysti siihen liittyy paljon vakavia lieveilmiöitä, levottomuuksia ja viattomien kuolemia. Samalla se kuitenkin myös voi yhdistää sotaakäyviä kansoja. On muistettava, että jalkapallo on maailman suurin urheilulaji eikä mikään pysty ohittamaan sitä. Ne poltetut sillat pitää korjata niin, ettei niitä enää polteta, Rehn painottaa.

Rehn on tavannut lukuisia valtioiden päämiehiä pitkän uransa varrella. Yhteinen sävel on usein löytynyt jalkapallon avulla.

Jalkapallon avulla voi löytää vihamielisyyksien takaa jotain, mikä yhdistää.

Elisabeth Rehn

- Muuten voisi vain motkottaa, vihata ja nuhdella, mikä onkin ollut tehtäväni. Jalkapallon avulla kuitenkin voi löytää vihamielisyyksien takaa jotain, mikä yhdistää. Se on suurenmoista. Esimerkiksi Sarajevossa tapasin jalkapallo-ottelussa eri uskontojen päämiehiä, presidenttejä ja ministerejä. Siellä puhuimme jalkapallosta.

Nimenomaan Sarajevossa Rehn tutustui jalkapallojoukkue FC Bubamaraan.

- FC Bubamaran treenit olivat monelle vanhempansa menettäneelle ja sodan traumatisoimalle lapselle elämän kiinnepiste, Rehn kertoo.

”FIFA on herrojen joukkue”

MM-kisat järjestävä kansainvälinen jalkapallon kattojärjestö FIFA on erityisesti Brasilian kisojen aikana saanut valtavasti kritiikkiä osakseen. Myös Rehnillä on järjestöstä sanansa sanottavana.

- Se on herrojen joukkue. Jos saan rehellisesti sanoa, niin kaikissa organisaatioissa tulee hetki, jolloin pitää luovuttaa. Se voisi antaa uutta potkua, Rehn kommentoi diplomaattisesti.

Rehniä haastatellut Kaj Kunnas tulkitsee Rehnin vihjaavan, että FIFAn puheenjohtaja Sepp Blatterin on aika siirtyä syrjään.

- Tunnen Blatterin, ei hänessä ole mitään pahaa. Mutta aikansa kaikella. Lue sinä vain rivien välistä mitä luet, se sopii hyvin, Rehn naurahtaa Kunnaksen tulkinnalle.

Koko Rehnin haastattelun voi katsoa kuvaa klikkaamalla.