1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. urheilu

Nuorisopäällikkö ehdottaa: Urheilijoille kännyköiden käyttökielto yöksi

Johanna Mannisen mielestä nuorten urheilijoiden surffailua voisi rajoittaa jopa ottamalla älypuhelimet pois yöksi.

Clash of Clans gmae on a mobile phone. Kuva: Yle

Entinen huippu-urheilija Johanna Manninen on huomannut, että urheilijat ovat olleet väsyneitä harjoituksissa aamupäivisin. Hän esittääkin, että urheilijoilta on otettava kännykät pois yöksi, jotta he eivät pääse silloin niiden avulla pelaamaan ja juttelemaan kavereidensa kanssa sosiaalisessa mediassa.

Suomen olympiakomitean vastaava lääkäri Harri Hakkarainen kertoi aiemmin Yle Urheilulle, että suomalaisia nuoria huippu-urheilijoita on viety psykiatriseen hoitoon univaikeuksien vuoksi. Niihin ovat syynä muun muassa myöhään valvominen sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Olisikin hyvä idea, että nuorten urheilijoiden leireillä kännykät otettaisiin iltaisin pois ja laitettaisiin ne yöksi koriin, kuten koulussa.

Johanna Manninen

Seinäjoen Seudun Urheilijoiden nykyiselle nuorisopäällikölle tällaiset ikävät uutiset eivät tule yllätyksenä.

- Erilaiset pelit ovat koukuttavia. Kun myös kaverit ovat Facebookissa tai Instagramissa, mielellään kavereiden kanssa juttelee kännykän välityksellä vielä yömyöhäänkin. Onkin ollut nähtävissä, että nuoret menevät varsinkin kesäaikaan myöhään nukkumaan, Manninen sanoo.

Hänen mukaan tämä on näkynyt nuorten väsyneisyytenä harjoituksissa aamupäivisin.

- Harjoitukset eivät oikein maistu, ja myös loukkaantumisriski kasvaa paljon: helposti tulee lihasrepeämiä ja myös huolimattomuusvirheitä eli esimerkiksi nilkka voi nyrjähtää ympäri.

- Vanhempien tehtävänä olisikin ohjata lapset ajoissa nukkumaan, sillä urheilijalle säännöllinen elämänrytmi on tärkeää, jotta hän saa riittävästi unta oikeaan aikaan. Se vaikuttaa kisa- ja harjoitussuoritukseen. Viimeistään yhdeltätoista pitäisikin olla jo unten mailla.

Valvomista on hankala valvoa

Omalla aktiiviurallaan Manninen sanoo nukkuneensa huonommin kisareissuilla kuin omassa sängyssään.

- Kunnioitimme kuitenkin aina joukkueenjohtajia ja valmentajia, kun he sanoivat, että pitää mennä nukkumaan. Meille pidettiinkin tiukkaa kuria ja huoneeseen tultiin tarkistamaan, että olimme hiljaa, sillä silloin ei ollut kännyköitä.

Vetäjien ja majoituksesta vastaavien tehtävänä on ottaa kännykät pois leireillä, vaikka he saisivat siitä vähän nuorinoita niskaansa.

Johanna Manninen

Manninen sanoo, että nykyään kuria on vaikeampi pitää, koska kännykkää ei helposti pystytä takavarikoimaan niitä öisin käyttäviltä. Nyt nuoret voivat hiljaisuudessa pelata puhelimella, eikä sitä välttämättä kukaan muu huomaa.

- Olisikin hyvä idea, että nuorten urheilijoiden leireillä kännykät otettaisiin iltaisin pois ja laitettaisiin ne yöksi koriin, kuten koulussa. Näin nuori ei pystyisi öisin pelaamaan pelejä eikä juttelemaan kavereidensa kanssa sosiaalisessa mediassa. Tämä on tärkeä asia, josta on hyvä puhua, sillä se on varmasti arkipäivää jokaisessa lapsiperheessä.

Mannisen mielestä sama kännykkäkielto olisi hyvä ulottaa koskemaan myös kokeneempia urheilijoita.

- Vetäjien ja majoituksesta vastaavien tehtävänä on ottaa kännykät pois leireillä, vaikka he saisivat siitä vähän nuorinoita niskaansa. Olympialaisissa oman lajiryhmän vetäjän tehtävänä on kertoa, miten tullaan toimimaan. Nykyään olympiatason urheilijalta on kuitenkin aika vaikea viedä kännykkää pois, sillä haittoja moni ei edes ajattele nuorena. Fiksu urheilija kuitenkin kuuntelee ja ymmärtää, kun muutaman kerran sanoo.

- Kotona taas vanhempien taakkana on paimentaa, mutta se helpottaa, jos naapurissakin toimitaan samalla tavalla.

Jarno Ranta
Yle Urheilu