Suora

  • Urheiluruutu
  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix

Millaista on elämä Timanttiliigan jäniksenä?

Hollantilainen Bram Som päätti ryhtyä Timanttiliigan jänikseksi, kun hän kyllästyi huippu-urheilijan rajoitettuun elämään. Nyt Euroopan mestari saa edelleen juosta, mutta vähemmin painein ja varmalla palkalla.

urheilu
Bram Som
Bram Som viettää nykyään jäniksen elämääEPA

Euroopan mestarin, hollantilaisen Bram Somin ennätys 800 metrillä on kova: 1.43,45.Viimeiset vuodet hän on kuitenkin juossut lähinnä jäniksenä Timanttiliigassa.

- Kun en päässyt olympialaisiin 2012 annettuani kaikkeni harjoittelulle sinä vuonna, sain tarpeekseni. Nautin treenaamisesta todella paljon ja halusin jatkaa, mutta en jaksanut enää fysioterapeutilla käyntejä ja oikein syömistä, jotka ovat tärkeitä huippu-urheilijalle, Som kertoo Yle Urheilulle.

- Vaikka laittaisit kaiken peliin, et välttämättä siltikään saa tuloksia aikaiseksi. 2011 ja 2012 eivät olleet parhaat vuoteni, joten siinä pisteessä ajattelin, että minun täytyy tehdä jotain muuta.

- Olin olympialaisissa jo vuonna 2000 ja kilpailin huipulla 12 vuotta. Ajattelin, että kun pidän harjoittelusta, kisamatkoista ja ihmisistä kisamatkoilla, niin lähdenpä jänikseksi.

Huippu-urheilija joutuu tekemään päivittäin uhrauksia muusta elämästään, ja Som halusi antaa perheelleen enemmän aikaa kuin huippu-urheilulta jäi.

- Minulla on perhe ja kaksi lasta. Jouduin aina sanomaan, etten voi syödä jäätelöä tai että emme voi mennä lomalle kesällä. Aina jouduin sanomaan ei, enkä kestänyt sitä enää.

- Olen nyt töissä Ajaxin jalkapallojoukkueessa 20 tuntia viikossa, valmennan siellä nuoria juoksutekniikassa, voimaharjoittelussa ja lihashuollossa. Kaikkea paitsi jalkapalloa.

- Aamuisin käyn harjoittelemassa ja sitten ajan Amsterdamiin valmentamaan. Pidän tästä yhdistelmästä.

Somin mielestä jäniksenä olo ei ole yhtä stressaavaa kuin kilpaileminen, mutta siinäkin on haasteensa.

- Olen juossut lähes sadassa Kultaisen- ja Timanttiliigan osakilpailussa. Ainut paineeni on juosta se aika, jonka järjestäjät ovat määränneet. Lopputuloksellani ei ole väliä. Jos minun on tarkoitus juosta 600 metriä, mutta hyvän 400 metrin jälkeen lopetan 580 metrissä, kukaan ei syytä minua. Tykkään juosta näin, ilman paineita, Som kertoo.

- Vaikeinta jäniksenä olemisessa on se, että järjestäjät pyytävät tiettyä aikaa. Sitten katson osallistujalistaa ja tiedän miten he juoksevat. Esimerkiksi Juri Borzakovski pyytää aina todella kovia väliaikoja, mutta ei koskaan seuraa jänistä. Mohammed Aman on samanlainen, hän pyytää aina kovaa aikaa, mutta ei kuitenkaan seuraa jänistä.

- Pitää miettiä, mitä järjestäjät ovat pyytäneet ja mitä osallistujat itse haluavat. Jos kisassa on Ayanleh Souleiman tai Duane Solomon, se ei ole ongelma. Tiedän, että he ovat aina perässäni.

Pariisin tämän illan Timanttiliigan jäniksenä olo on Somin mielestä helppoa, toisin oli Ostravassa pari viikkoa sitten.

- Tänä iltana Pariisissa on helppoa, koska tiedän, että kisassa on Pierre-Ambroise Bosse, joka haluaa juosta kovaa. Ostravassa pari viikkoa sitten Aman pyysi maailmanennätys vauhdin, mutta päätyi neljänneksi, viisi sekuntia ME:stä. Ennen kisaa katsoin häntä ja tiesin, ettei hän ole ME kunnossa, joten tapasin kisajärjestäjät ja kysyin mitä teemme.

- Jänikselle on vaikeaa miettiä, mitä pitäisi tehdä. Juokseeko järjestäjien pyytämän 50 sekuntia, vaikka kukaan ei seuraisi. Joskus pitää katsoa tulevatko juoksijat perässä ja ehkä juosta hitaampi 400 metrin väliaika kuin piti, mutta sitten kiristää seuraavat 200 metriä. Kokemukseni mukaan suunnitelman pitäminen ei aina kannata.

Monet 800 metrin juoksijat kehuvat Somia heidän lempijäniksekseen. Somin itsensä mielestä 800 metrin juoksukokemus on se, mikä tekee hänestä hyvän verrattuna esimerkiksi pikajuoksijajänikseen.

- En oikeastaan harjoittele saamaan oikeita väliaikoja, kokemukseni riittää siihen. Kaikki 800 metrin juoksijat pystyvät juoksemaan 400 metriä esimerkiksi 51 sekuntia, jos heitä käsketään juosta se. Tietenkin lämmittelyssä juoksen 150 metriä tai 200 metriä ja katson, että rytmini on oikea.

Jopa jäniksenä olo vaatii paljon harjoittelua, sillä vauhti on kova, vaikka matkat ovatkin lyhyet. Somin mielestä kaikki harjoittelu on kuitenkin palkan arvoista.

- Jos vertaa jäniksenä olemista kilpailemiseen, on se etu, että minulle maksetaan joka kerta. Jos kilpailee ja sijoittuu yhdeksänneksi tai kahdeksanneksi, ei saa mitään. Ainakin menen kotiin jonkun summan kanssa. Jos en saisi tarpeeksi rahaa, en tekisi tätä.

Annimari Korte

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat