Suora

  • Urheiluruutu
  • EIF sydämessä - Peter Haglund ystävyydestä, kritiikistä ja hukatusta perhe-elämästä
  • Urheiluruutu

Olympiavoittaja kirittämässä Suomen kärkeä EM-regatassa

Yle Urheilu näyttää kisoista koostelähetykset purjehduksen 49er-luokan EM-regatasta TV2-kanavalla.

urheilu
49er purjehdus
Eero Lehtinen

Purjehduksen 49er-luokkien EM-regatta näyttää, kuinka hyvin suomalaispurjehtijat ovat valmistautuneet kauden arvokilpailuihin. Avoimet EM-kilpailut ovat houkutelleet Helsingin edustalle kaikkiaan 130 venekuntaa. Mukana ovat maailman parhaat 49er-luokan purjehtijat.

Miesten 49er-luokassa Australian Nathan Outteridgen venekunta on saapunut haastamaan hallitsevan maailmanmestarin, Uuden-Seelannin Peter Burlingin venekunnan.

Nelinkertainen MM-kultamitalisti Outteridge purjehti Lontoossa olympiakultaa, jonka jälkeen hän siirtyi ammattilaisvesille America´s Cupiin.

Nyt Outteridge palaa 49er-olympialuokassa arvokisoihin yhdessä gastinsa Iain Jensenin kanssa. Tavoitteena on kaapata ykköspurjehtijan titteli Burlingilta Australiaan.

- Jokaisessa 49er-luokan kisassa on vaikea sijoittua kolmen joukkoon. Huomasimme, että Helsingissä mukana ovat kaikki parhaimmat, joten päätimme kokeilla, pystymmekö Burlingin vauhtiin. Olemme olleet parisen vuotta poissa kuvioista, EM-regatta on vasta ensimmäinen arvokilpailu, jossa yritämme päästä takaisin kärkeen, Outteridge kertoi Yle Urheilulle.

Suomalaisten menestys 49er-luokassa on ollut pitkään Lauri Lehtisen venekunnan varassa. Suomen edellisiä mitalijuhlia vietettiin 14 vuotta sitten. Thomas Johansonin venekunta voitti vuonna 2000 MM-pronssia ja olympiakultaa Sydneyn kisoissa.

Lehtinen ei usko olevansa mitalivauhdissa vielä kotikisoissa. Tavoitteet ovat Rion olympaikisoissa 2016.

Lontoon olympiaregatassa seitsemänneksi sijoittunut Lehtinen purjehtii uuden gastinsa Miikka Pennasen rinnalla. Kaksikko on purjehtinut yhdessä vasta vajaat puoli vuotta.

- Nämä ovat ensimmäiset isot kisat, joihin olemme harjoitelleet kunnolla. Isoja arvokisoja ennen Rioa ei juurikaan ole, joten nämä ovat tärkeitä kokemuksen kannalta, Lehtinen sanoi.

Naisten 49erFX-luokassa Suomen kärkiparit ovat Sinem Kurtbayn ja Noora Ruskolan venekunnat. Kurtbayn gastina purjehtii Silja Kanerva, joka saavutti Lontoossa olympiapronssia naisten Match Racing -luokassa.

- Mekin haluamme nähdä, missä mennään. Tavoite on pysyä MM-tavoitteen tuntumassa. Syksyn MM-regatassa haemme maapaikkaa Rion kisoihin, ja se vaatii sijoittumista 10 parhaan maan joukkoon, Kanerva pohti.

Ruskola purjehti viime kaudella nuorten MM-kultaa yhdessä Camilla Cedercreutzin kanssa. Ruskola haluaa myös Rion kisoihin, joten naisten 49erFX-luokassa käydään Suomessa tasaisin kamppailu siitä, ketkä saavat edustuspaikan olympiaregattaan 2016.

- Ensin pitää saada se maapaikka MM-kisoissa syksyllä. Sitten kisataan karsintoja. Se on fifty-fifty-tilanne. Uskon, että edessä on todella kova kamppailu, Ruskola kertoi.

Purjehduksen 49er-luokkien EM-kisat järjestetään Helsigissä 8.-13.7. EM-regatta huipentuu sunnuntaina, jolloin molemmissa luokissa purjehditaan kolme finaalilähtöä. Finaaliin kelpuutetaan 10 parasta venekuntaa.

*Petri Sjöblom
*
Yle Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat