1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Saksan riemuvoitto vuosikymmenen työn tulosta

Vuoden 2004 Euroopan mestaruuskisojen tappion jälkeen Saksan jalkapallovaikuttajat menivät itseensä: mistä paukkuja tulevaisuuteen? Maassa aloitettiin pitkäjänteinen työ, jonka kantoivat Saksan jalkapalloliiton presidentin sanoin Brasilia-ottelussa "satumaiseen lopputulokseen".

Löw on ollut pääroolissa rakentamassa Saksan jalkapallon huippusukupolvea. Kuva: AFP / Lehtikuva

Saksan karsiuduttua Euroopan mestaruuskisojen lohkovaiheessa 2004 jo toista kertaa peräkkäin, maassa herättiin karuun totuuteen: jalkapallokentillä tarvittaisiin kovaa työtä, jos kansainvälistä menestystä haluttaisiin jatkossa.

Tuon aikainen maajoukkueen päävalmentaja Jurgen Klinsmann alkoi tehdä töitä jo seuratasolla ja neuvoi ottamaan seuroihin paikallisia lahjakkuuksia. Klinsmann, hänen oikea kätensä Joachim Löw ja Saksan jalkapalloliitto alkoivat myös hioa joukkueiden pelityyliä seuravalmentajien kanssa. Tavoitteena oli nopea, tekninen pelityyli- juuri se, jota Saksa ilotulitteli teurastusottelussa Brasiliaa vastaan.

Bundesliigassakin alettiin suosia Klinsmannin ja Loewin pelitapaa, ja sitä valmennettiin myös alle 21-vuotiaille. Saksassa kehitettiin siis jo huipputasolla pelaavien tähtien pelitapaa ja rakennettiin samalla uutta sukupolvea. Ottelussa Brasiliaa vastaan työn tulos kantoi hedelmään paremmin kuin kukaan olisi uskaltanut haaveilla.

Tulokset eivät näy koskaan heti, mutta maassa ymmärrettiin pitkäjänteisen työn merkitys. Vielä 2006 kotikisoissa joukkue koki karvaan tappion Italiaa vastaan välierissä.

- Muistan vuoden 2006 välierän, joka oli suuri unelman murskaus. Hävisimme Italialle viimeisellä peliminuutilla. Tiedän, miltä Brasiliasta tällä hetkellä tuntuu, nykyinen päävalmentaja Löw kuvailee.

Myös ennen ottelua merkit puhuivat Saksan puolesta: pelaajat olivat keskittyneitä, latautuneita, kun brasilialaiset keskittyivät sambaamiseen. Saksalaiset ottivat jalkapallon vakavasti, niin kuin ottivat vuoden 2004 tappion jälkeen. Saksan jalkapalloliiton presidentti Wolfgang Niersbach kuvailee voittoa ainutlaatuiseksi päiväksi maan historiassa.

- Sensaatiomainen voitto, kuin sadusta - eivätkä nämäkään ilmaisut riitä. Peli oli toisesta ulottuvuudesta. Mutta nyt kohti neljättä maailmanmestaruutta - ja voittoa sen kunniaksi, että Bundesliigassa on kehittynyt tämä huippusukupolvi.