1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Sukupuoltaan korjannut saa osallistua Kalevan Kisoihin

Kuulantyöntäjä Vera Räisänen saa osallistua SUL:n alaisiin kilpailuihin ehdollisella kilpailuoikeudella ainakin niin kauan kuin lopullisen päätöksen tekemisessä kestää.

Suomen Urheiluliitto on myöntänyt sukupuoltaan korjanneelle Vera Räisäselle, 46, ehdollisen kilpailuoikeuden SUL:n alaisissa kilpailuissa, mukaan lukien Kalevan Kisat. Kuulantyöntäjä saa siis osallistua SUL:n kilpailuihin ainakin niin kauan kuin lopullisen päätöksen tekemisessä kestää.

– Teemme päätöstä sukupuolensa korjanneen urheilijan kilpailuoikeudesta ensimmäistä kertaa. Prosessin rakentaminen ja tarvittavien asiantuntijoiden saaminen kokoon on ottanut oman aikansa. Ehdollisella kilpailuoikeudella pyrimme takaamaan sekä kilpailuoikeutta anoneen että kilpakumppanien oikeusturvan, toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä toteaa SUL:n tiedotteessa.

Mikäli Räsänen etenee karsinnoista finaaliin, otetaan finaaliin kilpailemaan yksitoista urheilijaa sääntöjen mukaisen kymmenen sijaan. Jos ehdollisella kilpailuoikeudella kilpaileva urheilija etenee finaalin kolmelle viimeiselle kierrokselle, otetaan kyseisille kierroksille yhdeksän kilpailijaan sääntöjen mukaisen kahdeksan sijasta.

Ehdollisella kilpailuoikeudella kilpailevan urheilijan tulos ja sijoitus vahvistetaan kuitenkin vasta kilpailuoikeuden lopullisen ratkaisemisen jälkeen.

– On hienoa, että prosessin ollessa kesken saan mahdollisuuden kilpailla, vaikkakin vain ehdollisella kilpailuoikeudella. En tee tätä kuitenkaan pelkästään itseni vuoksi. Haluan ajatella, että omalta osaltani olen näin edistämässä yhdenvertaisuutta ja tulevien urheilijasukupolvien parasta, Vera Räsänen kertoo.

Asiantuntijapaneeli käsittelee asiaa kesän ja syksyn aikana professori, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri, Aila Tiitisen johdolla.