1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Tunnelma Rio de Janeirossa tiivistyy: ”Melkein kaikki brasilialaiset ovat Saksan puolella”

Argentiinan ja Saksan hallitsevat MM-kisojen loppuottelun näyttämönä toimivan Rio de Janeiron katukuvaa. Brasilialaiset ovat finaalissa lähes yksimielisesti Saksan puolella.

Argentiinan kannattajien telttaleiri Rio de Janeirossa. Kuva: EPA / ABEDIN TAHERKENAREH

Vuoden 2014 jalkapallon MM-kilpailujen loppuottelu pelataan sunnuntaina Brasilian Rio de Janeirossa. Kaupunki on ollut jo muutaman päivän ajan sekaisin Argentiinan ja Saksan välistä finaalia innokkaasti odottavien kannattajien toimesta.

Noin 100 000 argentiinalaisen odotetaan seuraavan ottelua Rio de Janeirossa ja joukkueen sinivalkoiset värit ovatkin näkyneet vahvasti katukuvassa. Suuren pettymyksen kotikisoissaan kokeneet brasilialaiskannattajat ovat osoittaneet suuressa määrin olevansa Saksan puolella ja vanhaa arkkivihollistaan Argentiinaa vastaan.

- Olemme vaikeassa paikassa. Meidän täytyy valita teloittajiemme ja historiallisten arkkivihollistemme väliltä. Minä valitsen Saksan, sillä jos ”veljet” voittavat, he pilkkaavat meitä loputtomiin saakka, brasilialainen julkisen sektorin työntekijä Francisco Silva kertoi.

Paikalle linja-, henkilö- ja asuntoautoin saapuneille argentiinalaisfaneille on järjestetty Rio de Janeiron sambakarnevaalien näyttämönä toimivalle Sambadromelle ulkoilmakatsomo, jossa he voivat seurata loppuottelua.

- Argentiinan ja Brasilian välillä on aina ollut mahtava kilpailuasetelma. He uskovat olevansa maailman parhaita ja niin uskomme mekin, Sambadromelle leiriytynyt argentiinalainen kirjanpitäjä Roberto Romeira kertoi.

- He olivat vakuuttuneita mestaruudestaan ja asiat eivät sujuneet heidän haluamallaan tavalla. Ikävää, että he kannattavat Saksaa.

Brasilialaiset ja monet muut eteläamerikkalaiset pitävät kannattajien kertoman mukaan argentiinalaisia ylimielisinä ja liian ylpeinä eurooppalaisista juuristaan. Jalkapalloperinteiden vuoksi juuri Argentiinan ja Brasilian kilpailuasetelma on hurja.

- Mikään ei satuttaisi meitä enemmän kuin nähdä Brasilia maailmanmestarina ja mikään ei satuta brasilialaisia enemmän kuin Argentiinan voiton todistaminen, argentiinalainen Ariel Westten kuvaili.

- Brasilialaiset kannattavat Saksaa suuruuttaan heijastelevien harhakuvitelmiensa vuoksi. Me olemme argentiinalaisia ja uskomme etenkin Buenos Airesissa olevamme eurooppalaisia. Pahinta on, että sen vuoksi kaikki muut Latinalaisen Amerikan maat kannattaisivat Brasiliaa. jos pelaisimme heitä vastaan loppuottelussa, argentiinalainen Eric Turanza de Salta kertoi.

Fanit ovat myös ottaneet haltuunsa Rio de Janeiron legendaarisen uimarannan Copacabanan. Loppuottelua odottavat Saksan kannattaja kertoivat saaneensa brasilialaisilta lämpimän vastaanoton.

- Melkein kaikki brasilialaiset ovat Saksan puolella. He eivät kestä, jos Argentiina voittaa täällä, Saksan kannattaja Peter Stock sanoi.