Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ranskan ympäriajossa on rytissyt vuosien varrella - muistatko nämä?

Tämän vuoden pyöräilyn Ranskan ympäriajossa on tapahtunut hurjia kaatumisia ja kolareita. Vuosien varrella Tourissa näitä on nähty useitakin. Ruotsalaisen Aftonbladet-lehden nettisivusto kokosi videopätkät kahdeksasta ikimuistoisesta kaatumisesta.

urheilu
Laurens ten Dam
Laurens ten DamEPA

Vuonna 2011 ranskalaisen televisioyhtiön auto aiheutti varsinaisen ketjureaktion. Auto tönäisi ensin Juan Antonio Flechaa, joka taasen tönäisi kaatuessaan tuolloin Vacansoleil-tallissa polkenutta Johnny Hoogerlandia. ”Hooligan” teki komean voltin ja lensi päin piikkilanka-aitaa. Alankomaalainen sai jalkoihinsa syviä haavoja, jotka vaativat 33 tikkiä, mutta polki kuitenkin Tourin läpi ja sijoittui 74:nneksi.

Katso video kaatumisesta tästä (siirryt toiseen palveluun) (Youtube)

Samana vuonna Rabobank-tallin Laurens ten Dam teki oman volttinsa, kun hän ajautui tien reunalle. Volttinsa jälkeen alankomaalainen kaatui kivien päälle – pää edellä. ten Damista otetut pää paketissa -kuvat ovat olleet kisan klassikkoja.

Katso video voltista tästä (siirryt toiseen palveluun)(Youtube)

Vuonna 2007 T Mobile -tallin Marcus Burghardt koki kovia törmättyään koiraan. Kultainen noutaja lönkötteli rauhallisesti tien yli eikä väistänyt lainkaan pyöräilijöitä. Saksalaispolkija joutui keskeyttämään kisan, mutta koira säilyi vahingoittumattomana.

Katso video kolarista tästä (siirryt toiseen palveluun)(Youtube)

Samaisena vuonna nähtiin toinenkin koirakolari, kun ranskalainen Sandy Casar törmäsi tietä ylittäneeseen koiraan. Samassa rytäkässä kaatui myös Frederick Willems. Casar ei törmäyksestä kuitenkaan hätkähtänyt, vaan hyppäsi pyöränsä selkään ja voitti koko etapin. Voitto oli FDJ-tallin polkijan uran ensimmäinen Ranskan ympäriajossa.

Katso video kolarista tästä (siirryt toiseen palveluun) (Youtube)

Eteläafrikkalaiselle John-Lee Augustynille kävi huonosti, kun hänen alamäen kurvinsa meni pitkäksi. Augustyn lensi pyöränsä päältä, mutta ei pystynyt pysäyttämään vauhtiaan jyrkässä mäessä, vaan liukui 30 metriä tieltä. Hänen pyöränsä liukui vielä pidemmälle. Barloworld-tallin ajaja ajoi kuitenkin etapin loppuun.

Katso video kaatumisesta tästä (siirryt toiseen palveluun) (Youtube)

Vuonna 2003 Tourin yhdeksännellä etapilla espanjalainen Joseba Beloki jahtasi Lance Armstrongin kokonaiskilpailun johtoa ja yritti polkea yhdysvaltalaiselta karkuun, kun hän menetti pyöränsä hallinnan ja kaatui pahoin. Rytäkässä Belokin reisiluu murtui kahdesta kohtaa, lisäksi hänen kyynärpäänsä ja ranteensa murtuivat. Armstrong pystyi väistämään Belokin, mutta joutui kurvaamaan vaihtoehtoiselle reitille. Onnettomuus päätti Once-Eroski-ajajan uran huipulla.

Katso video kaatumisesta tästä (siirryt toiseen palveluun) (Youtube)

Vuoden 2001 ympäriajossa ”Keisarina” tunnettu Jan Ullrich jahtasi etappivoittoa Pyreneillä, mutta ei pystynyt pitämään pyöräänsä tiellä. Saksalainen ajautui tien vieressä olevaan pitkään heinikkoon ja teki kuperkeikan. Ullrich nousi kuitenkin sitkeästi pyörän päälle ja jatkoi maaliin asti. Ullrich sijoittui Tourissa toiseksi Lance Armstrongin jälkeen.

Katso video tapahtumasta tästä (siirryt toiseen palveluun) (Youtube)

Tämänkin vuoden Ranskan ympäriajoa polkeva Jens Voigt, 42, on kaatunut pitkän uransa aikana useasti, mutta ei niin pahoin kuin vuoden 2009 Tourin 16. etapilla. Voigt menetti pyöränsä hallinnan vaarattoman näköisessä tilanteessa. Hän kaatui 90 kilometrin tuntivauhdissa ja menetti onnettomuudessa tajuntansa. Saksalainen sai kasvoihinsa pahoja vammoja, muun muassa hänen leukaluunsa murtui.

Katso video kaatumisesta tästä (siirryt toiseen palveluun) (Youtube)

Lähteet: Aftonbladet

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat